דלג אל

הצהרת נגישות

שעונים ביולוגיים באַנְתְרוֹפּוֹקֶן: ריתמוסים (מקצבים) בעולם משתנה

שם המרצה:
פרופסור נגה קרונפלד-שור
קהל יעד:
מורים
תחום דעת:
מדעי הסביבה
שכבות גיל:
ז-יב
שפה:
עברית
קוד שידור:
AC1308
שעונים ביולוגיים באַנְתְרוֹפּוֹקֶן: ריתמוסים (מקצבים) בעולם משתנה

תיאור השידור

איך משפיע סיבובו של כדור הארץ סביב עצמו וסביב השמש על השעון הביולוגי הפנימי שלנו ושל בעלי החיים? ואיך הסביבה המודרנית משפיעה על השעון הביולוגי בעולם החי?
בשני העשורים האחרונים נעשו מחקרים אינטנסיביים במטרה להבין את השעון הביולוגי.

פרופסור נגה קרונפלד-שור תציג את התפקיד החשוב של השעון הביולוגי בעולם החי, את משמעותו לחיי האדם ואת השפעת הסביבה המודרנית על תפקודו.

רקע לנושא

סיבובו של כדור הארץ סביב צירו וסביב השמש גורם להשתנוּת מחזורית וקבועה של מאפייני הסביבה, כמו למשל רמת תאורה, טמפרטורה, קרינה ולחות. מרבית הפעילויות של יצורים חיים משתנות בהתאמה לשינויים אלו בתנאי הסביבה. כך נוצרים מקצבים באורך של יממה המותאמים לשינויים שבין יום ללילה כגון שינה וערות. נוסף על כך קיימים שינויים במדדים פיזיולוגיים לאורך היממה, כמו קצב חילוף חומרים, קצב לב ולחץ דם ואף שינויים בתפקודים קוגניטיביים כמו מהירות תגובה, זיכרון וחרדה. מחזורים אלו – הריתמוסים הביולוגיים – אינם תהליכים פסיביים התלויים בסביבה אלא מבוקרים על ידי שעון ביולוגי פנימי המודד זמן.

תיאור המרצה

פרופסור נגה קרונפלד-שור, ראש המעבדה לפיזיולוגיה אקולוגית ואבולוציונית ומנהלת אקדמית של הגן למחקר זואולוגי באוניברסיטת תל אביב, חוקרת את האקולוגיה והאבולוציה של השעון הביולוגי. פרופסור קרונפלד-שור פרסמה יותר ממאה מאמרים בכתבי עת מדעיים, זכתה בפרסים (פולברייט, רוטשילד ואלון) והנחתה תלמידי מחקר רבים.

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.