דלג אל

הצהרת נגישות

מפות עתיקות

מפות עתיקות

מפה היא תרשים גרפי מוקטן של פני השטח שמטרתו לייצג את המרחב (חבל ארץ, יישוב, מדינה, כדור הארץ) באמצעות סימנים מוסכמים.

תחום המיפוי (תחום יצירת מפות, קרטוגרפיה) הוא תחום עתיק למדי כפי שניתן ללמוד ממפות קדומות שנשתמרו במקומות שונים בעולם. המפות הגרפיות הראשונות בעולם נעשו עוד טרם המצאת הכתב: האסקימואים בגרינלנד חרטו מפות באמצעות עצמות של דגים ותושבי איי מרשל באוקיינוס השקט הכינו מפות ימיות מקני במבוק וצדפים.
המפות העתיקות ביותר שנשתמרו מקורן בארם-נהריים והן נעשו על גבי לוחות חרס לפני כ-5000 שנים.
המצרים הקדמונים שניהלו מערכת סבוכה ומבוקרת של חלוקת קרקעות וגביית מיסי קרקע הקפידו למדוד ולסמן כל חלקה גאוגרפית על פי גודלה היחסי, כדי לקבוע את גובה המיסים שיש לגבות מכל איכר.

הניסיון הממשי הראשון לתאר את פני כדור הארץ באמצעים מדעיים נעשה על ידי תלמי (קלאודיוס פתולומיאוס) מאלכסנדריה במאה השנייה לספירה. תלמי כותב הספר "גאוגרפיה" כלל בספרו לא רק מפות עולם מפורטות, אלא גם הסברים מתמטיים ואסטרונומיים לאופן בו חושבו והומרו המידות ה"כדוריות" של כדור הארץ אל המפה המישורית.

המפות העתיקות היו פשוטות ותיארו את הסביבה הקרובה בעיקר. המפות צויירו על פי סיפוריהם של נוסעים ומלחים שיצאו למסעות בעולם ולא על פי נתוני מדידה אובייטקיביים. לעתים סיפורי הנוסעים תאמו את המציאות ולעיתים לא היו אלא פרי דמיון והמצאה שסופרו רק כדי להרשים ולהאדיר את מספריהם. בני האדם בעולם העתיק לא הכירו את כל היבשות, המדינות והערים ולרוב המקומות כלל לא הגיעו מעולם. כך למשל, תושבי יבשת אירופה כלל לא ידעו אז על קיומה של יבשת אמריקה, ולהפך.

בעידן הגילויים וההמצאות, לפני כ-500 שנה, העזו בני האדם להפליג למקומות רחוקים. הם שכללו והמציאו כלי שיט וכלי מדידה שונים, חצו ימים ואוקיינוסים והגיעו למקומות שלא ידעו על קיומם עד אז.
רק במאה ה-14 החלו להופיע מפות שהתבססו על מדידות של מרחקים וכיוונים ושיקפו את המציאות. המפה הימית הפכה לכלי עזר משמעותי למלחים שבאמצעותה ניווות את דרכם באוקיינוסים.

במרוצת השנים שחלפו מאז הלכו המפות והשתכללו. הסיבות לכך היו:
א. הביקוש למפות גדל;
ב. המצאת הדפוס הביאה להדפסת מפות בקלות רבה יותר ובכמויות גדולות יותר;
ג. הצטברות ידע מדעי וגאוגרפי ושכלול מכשירי המדידה והשרטוט.

כיום קיימות מפות אלקטרוניות ממחושבות ונגישות באינטרנט. המפות כיום מכילות שכבות של מידע ויתרונן בכך שהן דינמיות ומאפשרות לשנות את קנה המידה באמצעות הקטנה והגדלה של המפה (zoom in ו-zoom out).



שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

תיירות בישראל
תיירות היא טיול, נסיעה, שהייה וביקור של אנשים מחוץ לסביבתם הרגילה לפרק זמן מוגבל. מטרת התיירות יכולה להיות נופש ובידור, לימודים ועסקים, תיירות מרפא וביקור במ...
התחממות כדור הארץ
במהלך השנים האחרונות הצטברו נתונים רבים המעידים על התחממות גלובאלית. המשמעות העיקרית של תופעה זאת היא שהטמפרטורות על פני כדור הארץ, ובאטמוספרה המקיפה אותו, נ...
אוכלוסיית ישראל
אוכלוסיית ישראל מגוונת: יש בה רוב יהודי ומיעוט ערבי, תושבים ותיקים ועולים חדשים, אנשים ממדינות מוצא רבות וקבוצות שונות של השתייכות דתית לאומית ותרבותית. יש ב...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.