דלג אל

הצהרת נגישות

תורשה

תורשה

תפקידו התורשתי של הדנ"א הוא החזקת המידע הדרוש לתא כדי לבנות מולקולות חלבון לפי הצורך. התהליך המתנהל לפי הוראת הדנ"א נקרא סינתזה חלבונית, והוא מתרחש באברוני תא הנקראים ריבוזומים.

הדנ"א הוא מולקולה גדולה חומצית, שמורכבת מארבעה בסיסים חנקניים: אדנין, גואנין, ציטוזין ותימין. דנ"א נמצא בכל תא, ומרביתו מרוכז בכרומוזומים שבגרעיני התאים (למעט כמה יוצאים מן הכלל, כגון כדוריות הדם האדומות, חסרות הגרעין, ביונקים). בכל מקומות הימצאו, הוא נושא את החומר התורשתי, שאותו מכתיב הרצף הקבוע של הבסיסים החנקניים לאורך מולקולת הדנ"א. בגוף האדם, אורכן של מולקולות הדנ"א המצויות בתא יחיד, אם יאוחד קצה-אל-קצה, יגיע לכשני מטרים.

 

תפקידו התורשתי של הדנ"א הוא החזקת המידע הדרוש לתא כדי לבנות מולקולות חלבון לפי הצורך. התהליך המתנהל לפי הוראת הדנ"א נקרא סינתזה חלבונית, והוא מתרחש באברוני תא הנקראים ריבוזומים.

 

כאשר תאים מתחלקים, הדנ"א מכפיל את עצמו תוך שמירה על הצופן הגנטי. בשנים האחרונות הולך ומתפתחת הרפואה הגנטית המאפשרת בבדיקת דם פשוטה לאתר סיכון למחלות רבות, בהתאם לגנטיקה שלנו.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
החומר התורשתי
החומר התורשתי
תחומי דעת: מדע וטכנולוגיה

נושא משנה: תפקודים של מערכות או תהליכים ביצורים חיים – תורשה.
היחידה "החומר התורשתי" עוסקת בחומר התורשתי וכוללת את הנושאים האלה: מבנה הדנ"א ודרכי גילויו; הקוד הגנטי; הגורמים וההשלכות של שונות גנטית; עקרונות השיטה של טביעת אצבע גנטית; יישומים והשלכות של פענוח רצף הגנום אנושי.

חזרה לראש הדף

תורשה - משחקי תפקידים אונליין

תורשה - משחקי תפקידים אונליין

קני נגד ציסטיק פיברוזיס

קני הוא ילד בן 10 החולה במחלת סיסטיק פיברוזיס. התלמידים יגלמו דמויות שונות שיתכנסו ויחליטו האם לאפשר לקני להשתתף בתחרות ספורט שעלולה להשפיע על בריאותו ולגרום לתסמינים שונים.

של מי הילד הזה

כיצד היינו פותרים היום את הדילמה שעמדה בפני שלמה המלך, כאשר ניצבו בפניו שתי האמהות שטענו כל אחת כי הילוד החי הוא שלה? האם היינו נעזרים באמצעים מודרניים או מעדיפים גם היום את דרך הפתרון של שלמה?

התלמידים יגלמו מומחים שונים שהזמין המלך חכמון כדי לפתור את הדילמה.

חזרה לראש הדף

סרטונים

חזרה לראש הדף

פודקאסטים למורים

גילויים מדהימים בגנטיקה, חלק א: שעונים מולקולריים

מחקרו של אמיל צוקרקנדל (Zuckerkandl), ביולוג מוכשר, התמקד בזיהוי אותם הבדלים ושינויים בחלבון ההמוגלובין בין המינים השונים

גילויים מדהימים בגנטיקה, חלק ב: חווה מאפריקה

כיצד השימוש במולקולות שונות כ"שעונים מולקולריים" חשף בפנינו גילויים חדשים ומפתיעים

המקרה המוזר של החיטה המהונדסת גנטית בשדה באורגון

באפריל 2013 נתגלו מספר שיבולים של חיטה מהונדסת גנטית בשדה באורגון ופאניקה אחזה בשווקי החיטה העולמיים: מי שתל אותם שם ומדוע?

Gene Drive – לוחמה גנטית נגד המלריה

כיצד הוביל גילויה של CRISPER, טכנולוגיית ההנדסה הגנטית החדשה, לפיתוח ה -Gene Drive ('דחיפת גנים') ומדוע הפכו יתושי האנופלס למטרתם הראשונה של החוקרים?
חלק א | חלק ב

התגלית הגדולה שהובילה לפרס נובל

בשנת 2020 הוכרזו עמנואל שרפנטייה וג'ניפר דאודנה כזוכות בפרס נובל בכימיה על מחקרן פורץ הדרך בהנדסה גנטית. הן התבססו על הכלי שחולל מהפכה גדולה בתחום - קריספר. מה היא בכלל "הנדסה גנטית", ומהו "קריספר"? מה הן גילו ששווה פרס נובל ואיך זה קשור לתינוקות סיניים?

היום שבו גיליתי שאני בעצם בדואי - על גנטיקה ואבולוציה

לגנטיקה, בניגוד לארכיאולוגיה, יש את היכולת לגלות לנו פרטים אודות עברנו האישי: מוצא משפחתי, השתייכות שבטית ועוד. לגילויים כאלה יש פוטנציאל לענות על שאלות בנות אלפי שנים: 'גן הכהנים', למשל, יכול לספר לנו להיכן נפוצו עשרת השבטים האבודים. אך לגילויים אלה יש גם פוטנציאל לזרוע פילוג, שנאה ופירוד אם לא מעניקים להם את הפרשנות הנכונה.
חלק א | חלק ב

ההיסטוריה של הגנטיקה או טיפול 10,000 לארנבת

לגרגור מנדל הייתה בעיה: בכל פעם שעמד בפני אתגר מלחיץ הואהתמוטט ולא הצליח לתפקד. בלית ברירה 'הגלה' עצמו מרצון למנזר שקט ונידח, שם ערך ניסויים באפונה. איש לא ידע זאת אך מנדל היה הגנטיקאי הראשון

על מיתוסים וקלישאות בגנטיקה

על כמה מהמיתוסים, ה'עובדות' המופרכות והקלישאות הנדושות שאנחנו נתקלים בהם ביום יום

לייקה חלוצת החלל

אוקטובר 1957 הדהימה ברית המועצות את ארה"ב והעולם כולו כששגרה את ספוטניק 1, הלווין המלאכותי הראשון. רבים בארצות הברית ראו ברוסים אנשים פשוטים, איכרים חסרי תחכום, והשיגור המוצלח תפס אותם בהפתעה. חמור מכך, לכולם היה ברור שהטיל שנשא יכול לשאת גם ראש נפץ גרעיני

מדעי הארץ - "זה אחד הסיפורים המדעיים הכי מפורסמים, אבל יכול להיות שהוא שגוי?" על גילוי מבנה הדנ"א

בפרק השלישי של "מדעי הארץ" סיפורם של ג'יימס ווטסון ופרנסיס קריק שגילו את הצופן של החיים, את מבנה ה-DNA.

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

מערכות אקולוגיות
מערכות אקולוגיות הוא נושא לימוד רב תחומי המכניס את התלמידים לעולמות של יחסי גומלין בין יצורים, בין יצורים חיים לסביבה הדוממת ובין מרכיבי הסביבה הדוממים בבית ...
המעגל החשמלי
מעגל חשמלי מורכב מאוסף של רכיבים חשמליים דוגמת: מקור כוח, מפסק, צרכן, חוטי חשמל, אשר מחוברים ביניהם בעזרת מוליכים בצורה שמאפשרת זרימה של זרם חשמלי דרכם
העשרה - פותחים שנה במדע וטכנולוגיה
מגוון פעילויות בתחומים שונים של נושאי המדעים לפתיחת שנת הלימוד. מטרת הפעילויות הוא לקשר את הלומדים לנושא ולפתח בקרבם מוטיבציה ללמוד מדעים
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.