
בכל אחד מתחומי המח"ר יבחרו המורים בליווי המנהלים נתיב הוראה-למידה-הערכה מבין שלושה נתיבים אפשריים:
א. נתיב למידה מתחדשת
ב. נתיב למידה דיגיטלית
ג. נתיב מורים שותפי פיתוח
א. מבחנים המסכמים ידע ומיומנויות (השאלות במבחנים אלה דומות לשאלות הבגרות). מבחן אחד עשוי להידגם בבקרה מדגמית.
ב. שתי מטלות לבחינת יכולות הלמידה העצמאית והשיתופית של התלמידים בשילוב מיומנויות למידה מתקדמות. המפמ"רים יפרסמו תבניות למטלות, ולתוכן ייצוק המורה את התכנים שבחר. לתבניות אלה יהיה מחוון בדיקה אחיד.
ג. מטלות נוספות בהמלצת כל מפמ"ר תחומי הדעת או מטלות שחיבר המורה עצמאית.
שימו לב
6. המורים יעבדו במערכת דיגיטלית שתאפשר להם לתכנן את ההוראה ואת מרכיבי הלמידה וההערכה. כל המטלות יישלחו, יבוצעו ויוערכו במערכת הדיגיטלית.
7. המטלות שיידגמו לבקרה יהיו מתוך מאגר דגמים שנבנה לצורך זה. במאגר יש דגמים למשימות גנריות ומחוונים מתוקפים. מטלות אלה יהיו בהיקף של 50% מציון התלמיד וישוקללו כך:
20% - מבחן; - 15% מטלה שיתופית; ו־15% מטלה עצמאית.
אחרי העלאת המטלות לא יתאפשר לשנות את הציון על מטלות. הציון ב־50% הנותרים יינתן על ידי המורה על סמך מטלות הערכה נוספות שלא נדגמו לבקרה (מורה יכול לבחור להעריך יותר מאשר שישה פריטים).
רציונל
בנתיב זה הלמידה מבוססת על פלטפורמה מתוקשבת ייעודית המאפשרת יצירת חוויה לימודית משמעותית. פלטפורמה זו משלבת בין למידה אישית מתוקשבת ומותאמת לתלמיד לבין שמירה על מסגרת הלמידה בכיתה. כל נושא בתוכנית הלימודים נלמד בשילוב בין למידה מקוונת ולמידה פנים אל פנים.
הלימודים בנתיב זה מזמנים מרחבי עניין מגוונים, לימוד אינטרטקסטואלי ומרחב לפיתוח למידה עצמאית המשלבת ידע, מיומנויות מסדר חשיבה גבוה ודיון בערכים. נתיב זה מאפשר למידה ברבדים שונים, עיסוק בחשיבה מסדר גבוה, תהליכי עומק בעבודה עם טקסטים ולמידה מתוך רלוונטיות לעולמם של התלמידים. העבודה בסביבת הפלטפורמה מזמנת פיתוח חשיבה, מקום לגלות ולהביע דעה, ומאפשרת לתלמיד להשמיע את קולו האישי במרחב הכיתתי ובמרחב השיח שנפתח בינו לבין המורה.
תפקידו של המורה בתוכנית זו מועצם. נוסף על היותו בעל הידע, הוא הופך להיות גם המנחה המלווה את התלמידים במסע האישי שלהם בחומר הנלמד ושותף לגילויים שלהם ולבניית זהותם כלומדים עצמאיים. המפגשים שלו עם התלמידים פנים אל פנים מוקדשים לשיח מעמיק וערכי סביב הסוגיות הנלמדות.
נתיב מורים שותפי פיתוח, מזמין את המורים לבנות תוכנית הוראה למידה והערכה חדשנית המבוססת על תוכנית הלימודים של תחום הדעת, ייחודית לבית הספר, ושונה מהנתיבים שהוצעו על ידי משרד החינוך. הנתיב מבוסס על מורים שהובילו תוכניות תמ"ר וחלוצי הערכה בתחומי הדעת השונים בשנים קודמות.
נתיב "שותפי פיתוח בלימודי יסוד" מְזַמֵּן ארגון מחדש של הלמידה, ובכך יוצר מרחב אוטונומי לבית הספר ולמורים ומאפשר להם בחירה והזדמנויות להביא לידי ביטוי את היצירתיות, היזמות ומימוש רוח וחזון בית הספר. בית הספר יגבש קבוצת איכות של מורים שישמשו מודל לפיתוח תרבות בית ספרית המבוססת על גיוון בדרכי הוראה, למידה והערכה, ומשלבת פיתוח חשיבה מסדר גבוה במגוון פרקטיקות.
בימים אלו מפרסם האגף לחינוך על־יסודי חלוקת בתי ספר לפי מקבצים שנקבעים על פי מדדי בית הספר השונים. חלוקה זו תסייע לבחון את התאמת בתי הספר הפונים בבקשת הצטרפות לתוכנית שותפי פיתוח.
תהליך אישור הצטרפות לתוכנית
הגשת מסמכים בפורטל הפדגוגי (פרטים יימסרו בהמשך).
המסמכים יכילו:
מורים שהשתתפו בשנים קודמות בתוכניות תמ"ר וחלוצי הערכה ומעוניינים להמשיך בתוכניות אלה יוכלו להצטרף לתוכנית בהתאמה של תוכניותיהם למערך המחודש. לפיכך הם יכולים לשלוח תוכנית עבודה מפורטת ללא מסמכים מלווים.
ההיבטים הניהוליים בתוכנית יאושרו על ידי האגף העל־יסודי במִנהל הפדגוגי והיבטי התוכן יאושרו על ידי מפמ"ר תחום הדעת.
מטרתה של העבודה המסכמת היא להביא לידי ביטוי את יכולותיו של התלמיד המסכמות את הידע, המיומנויות והערכים שצבר במערכת החינוך, מתוך הנחה כי לאחר סיום שלב הלמידה הדיסציפלינרית, התלמיד בשל להפקת תוצר מותאם לציפיות.
בנתיב זה יכתבו התלמידים עבודה הכוללת פרקים נפרדים בארבעה תחומי דעת.
(עבודה רב־תחומית: עבודה החוקרת נושא מנקודת מבט של תחומי דעת נפרדים זה לצד זה.)
בנתיב זה יכתבו התלמידים עבודה הכוללת חיבור בין תחומי הדעת.
(עבודה בין־תחומית – עבודה המחברת בין תחומי דעת שונים ויוצרת שלם חדש המורכב מהם.)
במסגרת נתיב זה יבנה בית הספר את ארגון הלמידה באופן שיאפשר למורה אחד לעבוד במשך 4 ש"ש עם קבוצה של תלמידים (המתחלקים ביניהם לצוותי כתיבה) (בתנאי שהדבר אינו פוגע בתנאי ההעסקה של המורים האחרים). התלמידים יבחרו בעזרת המורה שאלה שבה יעסקו באותו רעיון גדול. שאלה זו תנוסח, תיבדק ותיחקר על ידיהם בתוך שימוש במיומנויות למידה שרכשו (אוריינות שפתית, חשיבה ביקורתית, חשיבה יצירתית, אוריינות דיגיטלית, אוריינות מידע, מסוגלות עצמית, מעורבות קבוצתית). המורה המנחה ילווה את התלמידים לאורך כל שלבי כתיבת העבודה מבחירת הטקסטים ועיבודם ועד סיכום התוצר.
אפשרות נוספת לעבודה בין־תחומית היא חלוקת צוות המורים של כל תחומי הדעת לצמדים של שני תחומי דעת בכל צמד. העבודה שהתלמידים יכתבו תכלול שני פרקים, אשר כל אחד מהם משלב בין שני תחומי דעת בליווי של צמד המורים (בהיקף של לפחות 2 שעות שבועיות).
גם בנתיב הבין־תחומי יהיה היקף הכתיבה זהה והציון הסופי לעבודה יינתן על ידי המורה המלווה.
במהלך חודש יוני 2022 נצא בקול קורא לבתי ספר המבקשים להיות שותפים בפיילוט התנסות בכתיבה כבר בכיתות י"א-י"ב בשנת תשפ"ג. המורים השותפים בפיילוט יתנסו בתהליך ליווי כתיבת עבודות עם תלמידיהם במסגרת תוכנית ההיבחנות שלהם (במסגרות חלוצי הערכה ותמ"ר הממשיכות בכיתות י"א-י"ב תשפ"ג). אנו מבקשים ללמוד עם המורים הללו על אודות האפשרויות השונות והדרכים השונות להטמעת כתיבת עבודות בכלל המערכת לקראת שנת תשפ"ה. המורים יהיו שותפים בקהילה מקצועית ועבודתם בקהילה תזכה אותם בגמול השתלמות בהיקף של 60 שעות.
פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.