מניעת אובדן מזון

משאבים ותשתיות | תכנון ופיתוח במרחב העולמי – תהליכים, יתרונות והשלכות סביבתיות
הצלת מזון היא נוסחה מנצחת המונעת אובדן מיותר, מאפשרת ייצור מזון בלא שימוש נוסף במשאבי טבע, קרקע ומים, מונעת יצירת פסולת ותורמת להפחתת פליטות מזהמים וגזי חממה.
היקף הבעיה
לפי תוכנית הסביבה של האו"ם UNEP (2021), בזבוז מזון הוא אתגר בכל המדינות ובכל רמות הפיתוח הכלכלי. ההערכה היא שבעולם יש 931 מיליון טונות של פסולת מזון בשלושה ענפים: 61% ממשקי בית, 26% משירותי מזון ו-13% מהקמעונאות. אובדן מזון ובזבוז מזון הם חלק ניכר מהשפעת החקלאות על שינויי האקלים ועל נושאי סביבה אחרים.
אובדן מזון בישראל
סך היקף אובדן המזון בישראל עומד על 2.5 מיליון טונות. שווי המזון שנזרק לפח מוערך ב-19.1 מיליון שקלים. כמחצית מהמזון האבוד (1.1 מיליון טונות) היא מזון בר הצלה הראוי למאכל ושוויו כ-6.4 מיליארד שקלים בשנה. מזון זה ראוי לשמש להזנת אוכלוסיות נזקקות הנמצאות באי ביטחון תזונתי.
הצלת מזון אבוד עשויה לחסוך למשק הישראלי מים, חשמל דלק ושימוש במשאבי קרקע רבים (הדו"ח הלאומי השישי לאובדן והצלת מזון לשנת 2020 של "לקט ישראל").
החשיבות של הצלת מזון אבוד נובעת משלושה יתרונות מרכזיים:
- יתרון כלכלי: הצלת מזון משמעה הפיכת פסולת שערכה אפסי או שלילי למוצר בעל ערך כלכלי המועבר לצריכת האוכלוסיות המוחלשות, בלא צורך בהשקעת תשומות ייצור נוספות. עלות ההצלה נמוכה מעלות הייצור והשינוע.
המזון המוצל בעל ערך תזונתי מלא, והצלתו תורמת להגדלת התוצר והפריון במשק. - יתרון חברתי: עלויות אובדן המזון – לכל אורך שרשרת הערך של גידול מזון וייצורו, מערך השיווק ההפצה והצריכה – מתגלגלות אל כיסו של הצרכן ומשפיעות על יוקר המחיה בישראל. ולכן, הצלת מזון תורמת להקטנת פערים בחברה ולהקטנת יוקר המחיה. עוד היא תורמת לצמצום אי הביטחון התזונתי של השכבות המוחלשות.
- יתרון סביבתי: רבים מהמשאבים שבהם תעשיית המזון עושה שימוש אינם מתחדשים, ולשימוש במשאבים אלו השפעה על המים, הקרקע, האוויר והמגוון הביולוגי בעולם. נוסף על כך, החקלאות גורמת לזיהום אוויר כתוצאה מצריכת אנרגייה ודלקים.
ההשפעה של אובדן מזון על הסביבה נובעת מההתמודדות עם פסולת מזון לאחר שנזרק. הטמנת הפסולת במִטמנות גורמת לשינויי אקלים בשל פליטת גז מתאן כתוצאה מפירוק הפסולת האורגנית ומביאה לפגיעה בקרקעות. כשליש מהרכב הפסולת הביתית הוא פסולת אורגנית שמקורה במזון. לפיכך, פסולת זו מגדילה את היקף הפסולת הנדרש לטיפול ומשפיעה על איכותם של החומרים הניתנים למִחזור מתוך כלל החומרים המצויים בפסולת הביתית. הצלת המזון מביאה לניצול מרבי של המשאבים שכבר הושקעו בייצור מזון ומונעת שימוש במשאבי סביבה ובמשאבים אחרים נוספים.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}