העשרה - פותחים שנה עם גאוגרפיה

גאוגרפיה (גי - אדמה; גרפיה - תיאור) היא מדע רב-תחומי שבו שני תחומים עיקריים: גאוגרפיה אנושית וגאוגרפיה פיזית.
גאוגרפיה אנושית חוקרת את הממדים המרחביים של מדעי הרוח ומדעי החברה בנושאים כגון הגירה, קיימות, תכנון ערים, דמוגרפיה ואדריכלות, כלכלה ותרבות.
גאוגרפיה פיזית כוללת את מדעי כדור הארץ שעניינם חקר תופעות פיזיות בכדור הארץ בנושאים כגון גאולוגיה, מטאורולוגיה והידרולוגיה. הכלי הנפוץ ביותר בגאוגרפיה הוא המפה המשמשת לרישום להצגה ולניתוח של שלל תופעות פיזיות ואנושיות שעל פני כדור הארץ.
תמורות בחקר הגאוגרפיה
היוונים היו הראשונים שהתייחסו לגאוגרפיה כאל מדע ופילוסופיה וחקרו אותה בפועל. גם הרומאים השתמשו בגאוגרפיה ובקרטוגרפיה כאשר חקרו וגילו ארצות חדשות.
במאה ה-16 ובמאה ה-17, המסעות לגילויי הארצות וגילוי העולם החדש החיו את הרצון למפות מדויקות ועודדו את המשך החקר הגאוגרפי כדי לספק יסוד תאורטי מוצלח למסעות. במאה ה-19 הייתה הגאוגרפיה לתחום מחקר עצמאי ולחלק בלתי נפרד מתוכניות הלימודים באוניברסיטאות.
הגאוגרפיה שהייתה תחילה מקצוע תיאורי הפכה במאה ה-20 למקצוע אנליטי העוסק בחקר תהליכים ולא רק בתיאורם. נוסף על כך שמה הגאוגרפיה במרכז את הקשר בין האדם לנוף. בשנים האחרונות עוסקת הגאוגרפיה בעיקר במחקר הסביבה ובתכנון היישוב והארץ.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{c.label}}{{$last ? '' : ', '}}
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
מה קרה בארץ ובעולם בקיץ 2020?

פעילות של המורה הילה טבת, רכזת מגמת גאוגרפיה אדם וסביבה - מסלול סייבר גאוגרפי בתיכון רבין כפר סבא.
קיץ 2020 התאפיין במגוון אירועים חובקי עולם: תופעות טבע, טרור ואסונות טרגיים לצד הצלחות ותגליות נדירות. לקראת השיעור הראשון של שנת הלימודים המורה הילה טבת לוקחת אתכם למסע מרתק על פני הגלובוס.
הילה ריכזה 31 אירועים שהתרחשו בחופש הגדול של שנת 2020 והחליטה לשים אותם על המפה, תרתי משמע. כל אירוע הוצב על מפה דינמית של Google Maps לפי מקום התרחשותו.
עתה בלחיצה על אתר, עיר או מדינה בתפריט הניווט המופיע לצד המפה אפשר להגיע למידע על אירוע שהתרחש שם, לידיעות חדשותיות, לתמונות ולסרטונים.
מה רואים לדוגמה בלחיצה על אתר במפה?
מקסיקו- רעש אדמה בעוצמה של 7.4 הביא למותם של לפחות שישה אנשים;
איראן- 11 פיצוצים ותקלות מסתוריים בחודש אחד;
מאוריציוס- נפט מספינה זיהם את מי הטורקיז;
אינדונזיה-התפרצות הר געש בסומטרה;
ישראל- ליקוי חמה חלקי נצפה בשמי הארץ.
האירועים הגאוגרפיים של קיץ 2018

פעילות של המורה יעל זלצר, תיכון שיטים דרכא, ערבה תיכונה
שיעור מקסים לפתיחת השנה:
באמצעות הכלי הדיגטלי roojoom יצרה יעל מסלול תוכן דיגיטלי הכולל את כל האירועים הגאוגרפיים החשובים של קיץ 2108 : התפרצות הר הגעש פואגו בגואטמלה, חילוץ הנערים מהמערה בתאילנד, שריפות הענק ביוון, טרור העפיפונים ברצועת עזה, התפרצות העכברת בצפון הארץ ועוד. האירועים מוצגים בצורת רצף של תחנות אשר ניתן לנווט ביניהן באמצעות חץ (למעלה/למטה). כל תחנה במסלול התוכן מובילה לעולם תוכן שלם בפני עצמו: מפות, איורים כתבות מרחבי הרשת, סרטונים, תמונות ועוד.
מסלול התוכן מזמן למידה חווייתית וחיבור לימודי הגאוגרפיה לאירועים אקטואליים בדרך כייפית ומהנה. כמו כן, המורה יכול לעשות שימוש במסלול התוכן לצורך הקניית ידע ומיומנויות לימוד בגאורפיה. למשל, ניתן לבקש מהתלמידים למיין את האירועים לגאוגרפיה פיזית ולגאוגרפיה אנושית.
קישור לכלי roojoom : כלי חינמי המאפשר ליצור מסלול תוכן מקוון מבוסס קישורים. תחנות התוכן יכולות להיות ממוקמות על פי סדר כרונולוגי או תוכני והן יכולות להיות גם קישור לאתר, טקסט, קבצי PDF או תמונות.
יישומון אתרי טבע ונוף
חוקרים את שביל ישראל, עוקבים אחר ציפורים נודדות בעמק החולה, מבינים מדוע לשיר זה כמו להיות ירדן ולומדים כיצד נוצרו מכתשים בישראל -
כל זאת ועוד ביישומון החווייתי שפותח במיוחד עבורכם המורים לגאוגרפיה.
ביישומון: מידע המתאים להקרנה, הצעות למשימות חקר קבוצתיות, קישורים לפעילויות לאתרים ולסרטונים, הכל מונגש בצורה ידידותית ונוחה.
השימוש ביישומון מומלץ בדפדפן כרום.