דלג אל

מערכת התחבורה בישראל

מערכת התחבורה בישראל

היבטים של תחבורה

'תשתית תחבורתית' היא מונח כללי המציין את התשתית המשרתת את התחבורה ובכלל זה: כבישים, מסילות רכבת, שבילי אופניים, תחנות אוטובוס, תחנות רכבת, תעלות ונתיבי אוויר, מסופים, שדות תעופה, נמלים וכד'.
המשתמשים בכלי הרכב נעזרים בתשתית המתאימה להם כדי להגיע ליעדם. על הקרקע נוסעים על כבישים או על פסי רכבת ואילו באוויר ובים נוסעים על נתיבי אוויר ומים ומחנים בנמלים.
הכְוונת התחבורה נעשית בעזרת רמזורים, תמרורים וסִימָנוֹרִים המשמשים לבקרת תנועת הרכבות.
תכנון תשתית ועיצובה שייכים לתחומי ההנדסה האזרחית והתכנון העירוני. תכנון כלי רכב ועיצובם יכולים להיות תחת הנדסת מכונות, או בתת-תחומים כגון אווירונאוטיקה או הנדסת חלל-אוויר.
אחד המאפיינים של חיי היום-יום הוא הצורך להגיע למקומות רבים (למשל לעבודה, ללימודים, לבילוי) ולהעביר דברים ממקום למקום. לשם כך אנו זקוקים לרמת ניידות גבוהה, כלומר, לאמצעים שיאפשרו לנו לנוע במהירות ממקום למקום; ולרמת נגישות גבוהה, כלומר, אפשרות להגיע אל מקומות שונים בדרך קצרה נוחה וזולה. נגישות המקומות וניידות בני האדם גדלות ככל שמערכת התחבורה העומדת לרשותנו מגוונת ומפותחת יותר.
במערכות התחבורה המודרניות, התשתיות משולבות זו בזו באמצעות מסופים שבהם נעשה שינוע. נמל תעופה ותחנת רכבת הם דוגמאות למסופים. אלו מקומות הומים שבהם אנשים ומטענים עוברים מאמצעי תחבורה אחד למשנהו. למשל, אנשים מגיעים לנמל התעופה באוטובוס, סחורות מגיעות לשם במשאית. גם האנשים וגם הסחורות עוברים למטוס וטסים ליעדם.

תחבורה יבשתית

מערכת התחבורה היבשתית כוללת כבישים, כלי רכב פרטיים וציבוריים (המובילים נוסעים), משאיות (הנושאות מטענים), מסילות ברזל ורכבות (המובילות נוסעים ומטענים).
תחבורה יבשתית מתקיימת על הדרכים, בשונה מתחבורה מסילתית שבה התחבורה מתקיימת על מסילות שעליהן נעות בעיקר רכבות. בעבר התקיימה תחבורה יבשתית בעיקר על ידי סוסים. ואולם כיום היא כוללת בעיקר כלי רכב.

תחבורה ימית

תחבורה ימית כוללת את התשתיות ואת אמצעי התחבורה המאפשרים תנועה בים ממקום למקום כגון נמלים ואניות.

תחבורה אווירית

תחבורה אווירית כוללת את התשתיות ואת אמצעי התחבורה המאפשרים תנועה אווירית כגון נמלי תעופה ומטוסים.

נתונים מספריים

בסוף שנת 2021 כ-3,840,104 כלי רכב מנועיים בישראל, מתוכם כ-3,312,273 כלי רכב פרטיים. בשנת 2021, מספר כלי הרכב הפרטיים גדל ב- 4.4%.
נכון לשנת 2019 יש בישראל 19.9 אלף ק"מ כבישים סלולים.
לרכבת ישראל 69 תחנות ברחבי הארץ והיא מפעילה כ-700 רכבות מידי יום, תוך חיבור בין המטרופולינים הגדולים בישראל וכן ערים, עיירות ויישובים כפריים, לאורכה ולרוחבה של מדינת ישראל. הרכבת מסיעה מידי יום למעלה מ-270 אלף נוסעים. כ-700 רכבות נוסעים ומטענים מופעלות מידי יום ונוסעות מרחק של כ-50 אלף קילומטרים.
בנוסף, מפעילה הרכבת כ-150 רכבות משא מדי יום ובדרך זו משנעת כ-20,000 טון משא בכל יום.
כ-170,000 נוסעים מידי יום עושים שימוש ברכבת הקלה בירושלים וכ-40 מיליון נסיעות נוסעים מתבצעות בה בשנה. במהלך שנת 2021 עברו בנמל התעופה הבינלאומי בן גוריון 6,719,876 נוסעים – 75,324 תנועות מסוסים בטיסות בינלאומיות ופנים ארציות.
במהלך השנה שונעו מטענים במשקל כולל של 375,675 טון.
עיקר סחר החוץ של ישראל עובר דרך נמלי הים, המשנעים כ- 99% מסך מטעני היצוא והיבוא (בטונות).
בשנת 2020 עברו בנמלי ישראל 3,049 מכולות (אלפי TEU), סה"כ המטענים 57,453 (באלפי טונות)

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

לוחות טקטוניים
טֶקְטוֹנִיקַת הלוחות היא תאוריה גאולוגית המסבירה את התנועות המתחוללות בלִיתוֹסְפֵרָה. התאוריה ירשה את מקומה של תאוריית נדידת היבשות מהמחצית הראשונה של המאה ה...
אקלים ישראל
אקלים הוא אוסף של מאפיינים מטאורולוגיים, ובעיקר טמפרטורות ומשקעים, הקובעים את סיווגו של אזור גאוגרפי מסוים מבחינת מזג האוויר השורר בו לאורך השנה
גלעין מול שוליים - אי שוויון מרחבי בתוך מדינות
אי השוויון המרחבי בא לידי ביטוי במרחב העולמי (הגלובלי), במרחב המדיני, ובמרחב היישובי. בעולם יש מדינות מפותחות ומפותחות פחות. קיימים פערים גדולים ברמת הפיתוח ...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.