
מושגי יסוד
סייבר הוא כינוי למרחב הכולל רשתות מחשבים, מערכות תקשורת, מידע, בקרה וכדומה. המרחב הקיברנטי (Cyber Space) הוא מרחב פעילות המשפיע כיום על חיינו.
הסייבר הגאוגרפי עוסק בחיבור שבין תופעות ותהליכים גאוגרפיים לבין מרחב הסייבר וכולל איסוף, ארגון, ניתוח ומיפוי ממוחשב של המרחב, המתבצע כיום באמצעות מערכות מידע גאוגרפיות (ממ"ג) - Geographic Information System (GIS).
מסלול הסייבר הגאוגרפי שם דגש על ניתוח מרחבי המבוסס על מיפוי מקוון ושימוש במערכות מידע גאוגרפיות. הידע והמיומנויות הנלמדים במסלול זה מבססים את החשיבה המרחבית, מעמיקים את ההבנה של תפרוסת התופעות והתהליכים במרחב ומפתחים בקרב התלמידים כישורים להכנה ולניתוח מפות מקוונות.
יישומי מערכות מידע גאוגרפיות נדרשים היום בכל משרדי ממשלה, ברשויות המקומיות, בצבא ובכל פעילות ותכנון מרחבי.
בחטיבה העליונה (כיתות י-יב) בוחרים התלמידים במגמת "גאוגרפיה - אדם וסביבה" כמקצוע מוגבר ברמת 5 יח"ל. מסלול הסייבר הגאוגרפי משתלב בכל אחד מתחומי ההתמחות: "הפיתוח והתכנון המרחבי", "כדור הארץ והסביבה" ו"האדם במרחב החברתי-תרבותי" וכן בנושאי הליבה של תחום הדעת על פי תוכנית הלימודים.
השימוש בכלי הסייבר הגאוגרפי מומלץ בעיקר ככלי גאוגרפי משמעותי בתהליכי חקר מרחביים במסגרת ההערכה הבית ספרית. כמו כן, הסייבר הגאוגרפי מופיע כשאלת בחירה נוספת בבחינת הבגרות, בפרק הגאוגרפיה של ארץ ישראל (חלק ב'), לתלמידים הלומדים במסלול הסייבר הגאוגרפי בחטיבה העליונה.
הפיקוח על הוראת גאוגרפיה אדם וסביבה מקיים מידי שנה השתלמויות לפיתוח מקצוע של מורים בשילוב כלי הסייבר הגאוגרפי בהוראת תחום הדעת.
- סרטון פרומו "סייבר גאוגרפיה" מט"ח
- כרזות עבודות חקר מבוססות מיפוי שהוכנו במסגרת הסייבר הגאוגרפי
- כניסה למשאבי הלמידה וההוראה בילקוט הדיגיטלי (בכרום בלבד ובסיסמת הזדהות משרד החינוך)
- חוברת הנחיות לכתיבת גאוטופ
- סוגים של תוצרי גאוטופ והצעות למחוונים
- אופני הדיווח על ציון ההערכה הבית ספרית
- המלצה לתכנון ההוראה והלמידה - הפיתוח והתכנון המרחבי משולב עם הסייבר הגאוגרפי ותהליך החקר