דלג אל

הצהרת נגישות

תהליכים חיצוניים בכדור הארץ

תהליכים חיצוניים בכדור הארץ

תהליכים עיקריים המשפיעים על שינויי הנוף

בליה- תהליך בו הסלע מתבלה ומתפרק לחלקים קטנים. ישנם שלושה סוגים של תהליכי בליה: בליה מכנית- תהליך בו הסלע נשחק ומתפרק לחלקים קטנים בשל לחץ המופעל עליו (הלחץ יכול לנבוע מפעולה של מים, רוח, גלי הים, ועוד). הרכב החלקים השבורים זהה להרכבו של הסלע המקורי שממנו התנתקו; בליה כימית- תהליך הממס או משנה את ההרכב הכימי של הסלע וגורם להתפרקותו. תהליכים אלה שכיחים באזורים לחים שהטמפרטורות בהם גבוהות, מאחר שהלחות והחום מאיצים את התרחשותם. סוג נפוץ ביותר של בליה כימית, הוא תהליך היווצרות נוף קרסט; בליה ביולוגית- תהליכי בלייה הנוצרים על ידי צמחים ובעלי חיים. תהליכים אלה כוללים בליה מכנית וכימית. עצים ושורשים הגדלים בתוך סדקים בסלע וגורמים לפירוקו. בעלי חיים וצמחים המפרישים חומרים הגורמים להמסת הסלעים ולהתפוררותם ועוד.

סחיפה- החלקים הקטנים ניתקים ממקומם ומתחילים לנוע.

הסעה- חומרי הבליה מועברים למקום אחר.

השקעה- החומרים שהוסעו נעצרים ומושקעים במקום אחר ויוצרים נוף חדש.

גורמים שונים משתתפים בעיצוב הנוף

עיצוב הנוף על ידי המים

למים תפקיד מרכזי בעיצוב הנוף על פני כדור הארץ. המים גורמים לבליה של הסלע, הם סוחפים ומסיעים את תוצרי הבליה ומשקיעים את הסחף במקומו החדש. בשל כוח המשיכה, המים זורמים ממקומות גבוהים למקומות נמוכים עד שהם מגיעים לים. כל השטח שהמים נאספים ממנו אל אפיק הנהר נקרא "אגן ההִיקווּת של הנהר". בין אגני ההִיקווּת של נהרות שונים עובר קו פרשת המים. ה"מטען" שהמים סוחפים ומסיעים איתם באפיק הנהר נקרא "טעונת". כאשר מהירות זרימת המים יורדת- מתחיל תהליך של השקעה.
אחת מצורות הנוף שנוצרות בתהליך זה היא "עמק נהרות": תוך כדי סחיפה והשקעה של תוצרי הבליה הנהר יוצר את העמק שהוא זורם בו. צורתו של עמק הנהר משתנה בקטעים השונים שלו, והיא נקבעת בעיקר לפי שיפוע המדרון ולפי מהירות הזרימה של מֵי הנהר. צורת נוף נוספת היא הדלתה.

עיצוב הנוף על ידי הרוח

לרוח תפקיד חשוב בעיצוב הנוף, בעיקר באזורים מדבריים. כוח ההסעה של הרוח תלוי בעצמתה ובמהירותה- ככל שהרוח מהירה יותר, כך היא תסיע יותר חלקיקים למרחק רב יותר.
צורות הנוף שנוצרות על ידי הרוח הן: חוליות (דיונות), משטחי לס, צורות חול מיוחדות- במדבריות בהם אבן חול נוצרים סלעים המעוצבים בצורה של עמודים, פטריות, קשתות ועוד.

עיצוב הנוף על ידי קרחונים

הקרחונים הם גושי קרח ענקיים המשתרעים על פני שטחים גדולים מאוד. בשל גודלם ומשקלם הרב משאירים הקרחונים "עקבות" שנשארים גם לאחר היעלמותם. קרחון נוצר במקומות קרים שבהם הטמפרטורות נמוכות מאוד כל ימות השנה. בשל כח הכבידה גוש הקרח אינו נשאר במקומו אלא הוא נע ומתקדם, ותוך כדי כך מעצב את הנוף. כיום כעשירית מהשטח היבשתי של כדור הארץ מכוסה בקרחונים.
לקרחונים כוח עצום המסוגל להזיז סלעים ענקיים במורד העמק ולהסיעם מרחק רב. בנוסף, גורם הקרחון לבליה של הסלעים בתחתית ובצידי העמק בו הוא נע, הן על ידי ניתוק ותלישת סלעים הנקרים בדרכו והן על ידי שחיקה ושיוף קרקעית העמק על ידי שברי סלעים המוסעים בקרחון. תהליכי הסחיפה וההשקעה של חומר הסחף על ידי קרחונים יוצרים צורות נוף ייחודיות כמו: עמק U ופיורד.

עיצוב נוף על ידי הים

הים הוא גורם חשוב ביותר בעיצוב החוף: גלי הים מכים בסלעי החוף בכוח רב. מֵי הים המלוחים והטיפות הניתזות מהגלים גורמים לבליה כימית של הסלעים: הם ממיסים את סלעי החוף וגורמים להתפרקותם. כתוצאה מפעולתם של מי הים נוצרות צורות נוף שונות דוגמת: מצוקים, מפרצים ולשונות יבשה, מפרצים בשפך הנהר.

עיצוב הנוף על יד הקרקע

הקרקע היא למעשה אחד התוצרים של תהליכי הבליה השונים. זוהי שכבה המצויה על גבי סלעים ומורכבת מחומרי בליה, מינרלים, חומרים אורגניים, מים ואוויר. העומק המרבי של הקרקע הינו מטרים אחדים, ובאזורים טרופיים יכולה הקרקע להגיע עד לעומק של 100 מטרים.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
תהליכים מחזוריים בכדור הארץ - פנימיים וחיצוניים
תהליכים מחזוריים בכדור הארץ - פנימיים וחיצוניים
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבה

יחידה זו עוסקת בכוחות הפנימיים (גאולוגיים) אשר יוצרים סלעים, בונים את פני כדור הארץ ומשנים אותו; בכוחות החיצוניים (גאומורפולוגיים) אשר מעצבים את הנוף מחדש, וביחסי הגומלין של האדם עם כוחות אלו.
תהליכים פנימיים וחיצוניים מעצבים את פני הנוף בכדור הארץ. תהליכים אלו משפיעים במידה רבה על פעילות האדם במרחבי כדור הארץ.

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

עליות שנות ה-50 וה-90
חשיבות העלייה לישראל באה לידי ביטוי כבר במגילת העצמאות, בה נקבע כי "מדינת ישראל תהא פתוחה לעליה יהודית ולקיבוץ גלויות".
שימושי קרקע
בגאוגרפיה עירונית מקובל לחלק את שטחי העיר לסוגיהם על פי השימוש שעושה בהם האדם
מטרופולינים בישראל
מֶטְרוֹפּוֹלִין היא רצף עירוני גדול של יישובים עירוניים ויישובים כפריים המקיימים קשרים בעוצמות שונות עם עיר מרכזית שעל שמה קרויה לרוב המטרופולין. העיר המרכזי...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.