דלג אל

הצהרת נגישות

יום המשפחה

יום המשפחה

נושא-על: אני ומשפחתי בבית ובסביבה הקרובה

מהו יום המשפחה

יום המשפחה, לשעבר יום האם, נועד לציין את המשפחתיות והאימהוּת ומקומן בחברה והוא נוהג בישראל ובעוד מדינות בעולם. בישראל מצוין יום האם בל' בשבט, יום מותה של הנרייטה סאלד, 'אם הילדים', מייסדת ההסתדרות הציונית הדסה, ארגון הנשים הציוניות. בעולם מצוין יום המשפחה ביום הראשון השני בחודש מאי.

המקור ליום המשפחה

יום האם נחגג בפעם הראשונה ביוון העתיקה והיה החג של האלה ריאה, אֵם כל האלים. עם התפשטות הנצרות נחגג 'יום אֵם הכנסייה'. ב-1600 ציינו לכבוד אימהות בריטניה את "יום ראשון של האימהות". ביום זה קיבלו העבדים חופשה כדי שיוכלו להגיע לבתיהם ולחגוג את היום. עוגה מיוחדת נהגו לאפות ליום זה 'עוגת האֵם'.
בארצות הברית התפתח מושג 'יום האם' במחצית השנייה של המאה ה-19. במשמעותו המוכרת כיום, בתור תאריך המציין את פועלן של נשים ושל אימהות, נחוג יום האם בפעם הראשונה בשנת 1908 במדינת מערב וירג'יניה. את הרעיון הגתה אנה ג'רביס לזכר אמהּ שהלכה לעולמה.
ב-1914 הכריז הנשיא ווּדרו וילסון על יום האם: חג לאומי. הוא נקבע ליום ראשון השני בחודש מאי, והסמל שנבחר לו היה פרח הציפורן הלבן, המסמל את הטוהר וכוח הסבל של האם.
בגרמניה צוין יום האם בפעם הראשונה ב-1923 בימי רפובליקת ויימאר, יזמה פרסומית של איגוד מגדלי הפרחים הגרמני. במסגרת הנטייה לשוויון בין המינים החלו מדינות רבות לציין גם את יום האב.

גלגוליו של יום המשפחה בישראל

בישראל מייחסים את היזמה הראשונה לציון יום האם לאגודת 'עזרה', אגודה לעזרת נשים יולדות שעמדו בראשה הרבנית שרה הרצוג ומ' הופיין. השתיים חגגו יום האם ב-21 במאי 1947 בירושלים, לדבריהן "בדומה לימים כאלה הנהוגים בארצות אחרות".
ארבע שנים אחר כך זכה היום ליזמה מחודשת, הפעם של חנה חושי, רעייתו של ראש העיר חיפה. אבא חושי קבע את התאריך לכ"ז בכסלו, היום השלישי של חג החנוכה. הרעיון החיפאי אומץ גם בערים אחרות בישראל, אבל היו שציינו את היום בט"ו בשבט.
בשִלהי 1951 נענה עיתון הילדים 'הארץ שלנו' להצעתה של אחת הקוראות נחמה פרנקל (בידרמן) בת ה-11 והחליט שיום האם יצוין בב' באדר, יום מותה של הנרייטה סאלד. אף שלא היו לה ילדים משלה, הייתה סאלד דמות אֵם לרבים מהילדים שעלו לארץ באותה עת.
בראשית שנות השבעים שינה משרד החינוך את התאריך לל' בשבט, מועד מותה המדויק של סאלד אחרי שקיעת החמה כפי שמופיע גם על מצבתה.
בשנות התשעים הוחלט בישראל לקרוא ל'יום האם': 'יום המשפחה'. יום זה בא להדגיש את הקשר בין בני המשפחה ואת מחויבותם ותרומתם המשותפת לתא המשפחתי.
בעת האחרונה נשמעים קולות הקוראים לשוב ולציין את יום האם במועד אחר.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

יום זכויות הילד והילדה הבין-לאומי, 20.11
אמנת האו"ם משנת 1989 בדבר זכויות הילד היא הסכם מרצון המשקף הסכמה רחבה של המדינות החתומות עליה לגבי הזכויות המינימליות הדרושות לילדים באשר הם, בכל מקום בעולם....
אילן רמון
אילן רמון (2003-1954) היה טייס החלל הישראלי הראשון. רמון יצא למשימה על סיפון מעבורת החלל "קולומביה" בתפקיד מומחה מטען. באחד בפברואר 2003 נספה עם חבריו לצוות ...
חנה סנש
לוחמת ומשוררת יהודייה, מצנחני היישוב, שהתנדבה לשרת בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה נגד גרמניה הנאצית. היא צנחה לשטח הונגריה הכבושה, נתפסה, נחקרה בעינויים והו...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.