דלג אל

הצהרת נגישות

קשרי גומלין טבע - אדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון

קשרי גומלין טבע - אדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון

הנוף והאקלים במזרח התיכון

הנוף במזרח התיכון מחולק לארבעה מרכיבים עיקריים: רכסי הרים של הקימוט האלפיני הצעיר, הרמות בין ההרים, מישורים ועמקים, הבקע הסורי – אפריקאי וההרים שמשני צדיו.

סוגי אקלים נפוצים במזרח התיכון: אקלים מדברי (צחיח), אקלים ערבתי (אקלים צחיח למחצה), אקלים ים תיכוני, אקלים מונסוני, אקלים פונטי, אקלים הררי/אקלים הרים רמים.

השפעת האקלים על האדם והכלכלה

1. השפעה על התיישבות ותפרוסת אוכלוסייה - אקלימים נוחים להתיישבות כמו ים תיכוני או אקלימים לא נוחים להתיישבות כמו אקלים מדברי (בשל מחסור במים) והררי (קר מאוד).

2. השפעה על חקלאות- האם האדמה פורייה או מלוחה, האם אפשר לקיים חקלאות בעל או חקלאות שלחין.

3. יתרונות כלכליים- פוטנציאל להפקת אנרגיה (סולארית במדבר או הידרו אלקטרית באזור הררי גשום), תיירות.

המים במזרח התיכון

הגורמים למחסור במים במזרח התיכון:

גידול מהיר באוכלוסייה וכתוצאה מכך גידול בביקוש למים. שיטות השקיה ישנות ובזבזניות. זיהומי מים ופגיעה באיכות הסביבה הפוגעים באיכות המים, ניצול בזבזני ולא נבון של מקורות המים (סכרים ומאגרי מים פתוחים באקלים מדברי ), עלייה ברמת החיים, תנאי אקלים קיצוניים הגורמים לאידוי מואץ של מים ובצורות הגורמות לירידה משמעותית בכמות המשקעים השנתית.

מקורות מי השתייה:

מי גשמים, מי תהום (אקוויפרים), מי מעיינות ונהרות: אגני הניקוז של נהרות בינלאומיים לרוב מחולקים בין כמה מדינות, דבר זה מעורר קשיים רבים בניצול מימי הנהר, ומחייב תיאום ושיתוף פעולה בין המדינות. ישנם סכסוכים רבים בנוגע לשימוש במים ולעיתים לובשים הסכסוכים גם אופי תוקפני.

פתרונות לבעיית המחסור במים במזרח התיכון:

התפלת מים, יבוא מים, הסכמים בינלאומיים, ניצול נבון של מקורות המים וחסכון בניצול המקורות, מיחזור מים- טיהור מי הביוב ושימוש חוזר לחקלאות, אגירת מי שיטפונות, הורדת גשמים מלאכותיים ("זריעת עננים "). לעיתים אף חלק מהפתרונות לבעיית המים היא יציאה למלחמה נגד המדינות השולטות במים.

הנפט

המזרח התיכון עשיר מאוד בנפט והוא מספק נפט למדינות מפותחות באירופה, ארה"ב ויפן. הנפט הוא משאב בעל חשיבות גיאופוליטית, תרם לפיתוח כלכלי ועודד הגירת תושבים אל מדינות המפרץ הפרסי. הנפט מעניק למדינות עוצמה כלכלית ופוליטית. יתרונות המזה"ת בנושא הנפט - כמות רבה, קירבה לאירופה שצורכת אותו, קלות הפקה.

 

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

מיומנויות באטלס
בתחום הדעת גיאוגרפיה אדם וסביבה נתמקד בהיכרות עם מבנה האטלס, סוגי המפות השונות, ומיומנויות רבות כגון עבודה עם רשת הקואורדינטות, זיהוי יחידות נוף, מאפיינים פי...
שימושי קרקע
בגאוגרפיה עירונית מקובל לחלק את שטחי העיר לסוגיהם על פי השימוש שעושה בהם האדם
משאבי טבע מתחדשים
משאבי אנרגייה מתחדשים מקורם בתהליכי טבע מתמשכים שאינם מתכלים עקב השימוש בהם ופגיעתם בסביבה קטנה. המשאבים המתכלים כמו דלק מאובנים ואנרגייה גרעינית גורמים לזיה...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.