דלג אל

הצהרת נגישות

מלכים א' יב: זוית אחרת לסיפור פילוג הממלכה

מלכים א' יב: זוית אחרת לסיפור פילוג הממלכה

פילוג בין יהודה וישראל

פרק י"ב בספר מלכים א' עומד כולו בסימן הפילוג וכינונה של ממלכת ישראל – נפרדת ועצמאית מממלכת יהודה. לאורך הפרק נשאל כיצד המספר תופס את האירועים, מסביר אותם ושופט אותם? וכיצד אפשר להתבונן בהם מנקודת מבט שאינה יהודאית?

מדוע נקרעה הממלכה מבית דוד?

לנוכח ברית הנצח שנכרתה בין ה' לבית דוד ובה הובטחה נצחיות שושלתו, כיצד מוסברת קריעת הממלכה מבית דוד?
הפרק שלפנינו מציג שני הסברים לפילוג הממלכה: האחד - טיפשותו של רחבעם באספה בשכם; והאחר - הגשמת נבואת אחיה השילוני ולפיה הפילוג הוא עונש על חטאי שלמה.

במי נועץ רחבעם?

האם האספה בשכם נועדה במקורה להמליך את רחבעם, או שמא כבר היה מנוי וגמור עם שבטי הצפון להתנתק מבית דוד? רחבעם אינו עונה מיד לדרישת העם אלא ממתין שלושה ימים ובהם הוא נועץ בשני גופים – בזקנים ובילדים. שתי העצות שקיבל נועדו לחזק את שלטונו של רחבעם, והן נבדלות זו מזו בטקטיקה המוצעת ובהשקפת העולם שממנה הן נובעות.

מדוע בחר רחבעם בעצת הילדים?

אפשר שרחבעם חש קרוב לילדים ולדרך חשיבתם. הילדים היו בני גילו, הם גדלו אתו בארמון בשפע בל יתואר ולא יכלו להבין לסבלו של העם שנאנק תחת העול. אפשר גם שרחבעם בחר בגישה הכוחנית שהציעו הילדים מאחר שתאמה את דרכו של אביו.
לכאורה, אטימותו של רחבעם לבקשת העם היא שיצרה את הקרע והביאה לפילוג. ואולם פסוק 15 הופך את הקערה על פיה. מתברר שרחבעם בוחר בעצה הטובה פחות לא מחמת טיפשות אלא מפני שרצון האל הוא לקרוע את הממלכה בשל חטאי שלמה.

קווים לדמותו של ירבעם

פעולותיו הראשונות של ירבעם בשבתו על כיסא המלוכה היו בניית שכם ופנואל. הוא בנה שני עגלי זהב והציב אותם בדן ובבית אל. ירבעם חיזק ארבעה מקומות מקודשים וחשובים ביותר במסורת של עם ישראל והעמידם כחלופה מדינית ודתית לירושלים.
המספר המקראי שולל את מעשיו של ירבעם ורואה בכול חטא נורא. ואילו המאמר רואה במעשיו החזרת עטרה ליושנה ושיבה למסורת האבות.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

מלכים א' כא: "הרצחת וגם ירשת"?!
חאב מעוניין לקנות את הכרם ונבות מסרב. לגיטימי. אחאב מצטער מאוד. גם לגיטימי. אך איזבל אשתו של איאב מתערבת ומבטיחה לאחאב: "אֲנִי אֶתֵּן לְךָ אֶת כֶּרֶם נָבוֹת ...
מלכים ב' כה: צום גדליה
צוֹם גְּדַלְיָה (גְּדַלְיָהוּ) הוא אחד מארבעה צומות שנקבעו על חורבן בית המקדש. הצום נקבע לציון הירצחו של גדליה בן אחיקם והוא מצוין יום לאחר ראש השנה.
העשרה: י"א בחשוון: יום פטירת רחל אמנו
רחל היא בת לבן, אחות לאה, אשת יעקב האהובה ואֵם שניים מבניו: יוסף ובנימין. רחל נמנית עם ארבע האימהות ומאז מותה מבכה על גורל עמה.
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.