יום בריאות הנפש העולמי

יום בריאות הנפש העולמי

יום בריאות הנפש העולמי מצוין מדי שנה ב-10 באוקטובר, והוא נועד להעלות את המודעות הציבורית לנושאי בריאות הנפש, לקדם הבנה רחבה יותר בנוגע לתחום זה ולהפחית את הסטיגמה הקשורה להפרעות נפשיות.

היום הזה נוסד לראשונה בשנת 1992 על ידי הפדרציה העולמית לבריאות הנפש (WFMH) ומאז הוא מהווה הזדמנות לכל העולם לקדם את השיח על בריאות נפשית ולחשוף את הציבור לנושאים חשובים הנוגעים לבריאות הנפש.

הגברת המודעות לבריאות הנפש: אחת מהמטרות המרכזיות של יום בריאות הנפש העולמי היא לעודד מודעות לנושאים הקשורים לבריאות הנפש בקרב הציבור הרחב. המטרה היא לסייע לאנשים להבין יותר את המושג "בריאות הנפש" ואת השפעותיה על כל תחומי החיים.

הפחתת הסטיגמה: לעיתים קרובות, הפרעות נפשיות מלוות בסטיגמה חברתית המובילה לבידוד חברתי, חששות מטיפול וקשיים בשילוב בקהילה. יום זה שם דגש על הפחתת הסטיגמה באמצעות חינוך, הסברה ודיונים ציבוריים.

שיפור שירותי בריאות הנפש: באזורים רבים בעולם, ישנם פערים משמעותיים בגישה לשירותי בריאות נפשיים איכותיים. יום בריאות הנפש העולמי מדגיש את הצורך בהרחבת השירותים ובשיפור הנגישות אליהם.

תמיכה באנשים המתמודדים עם קשיים נפשיים: דרך ימי עיון, כנסים, סדנאות והסברה, יום זה מספק מקום חשוב לתמיכה במי שמתמודד עם קשיים נפשיים ולעידוד השימוש בטיפול המתאים.

הדיונים על בריאות הנפש ביום זה משתנים משנה לשנה, ולעיתים מותאמים לאתגרים עכשוויים. לדוגמה:

השפעת מגפת הקורונה: בשנים האחרונות נדונו רבות ההשפעות הנפשיות של מגפת הקורונה על בריאות הנפש העולמית. עלייה בשיעורי החרדה, הדיכאון והבידוד החברתי היוו נושא מרכזי בשנת 2020 ו-2021.

בריאות הנפש במקום העבודה: נושא נפוץ נוסף הוא ההכרה בהשפעת מקום העבודה על בריאות הנפש, והצורך ביצירת סביבה תומכת ובריאה מבחינה נפשית לעובדים.

בריאות הנפש בקרב בני נוער: עלייה במודעות לחשיבות של טיפול בנוער המתמודד עם קשיים נפשיים, והצורך להתמקד בהבנה ובזיהוי מוקדם של הפרעות נפשיות בשלב זה.

השפעת יום בריאות הנפש על החברה

השפעת יום בריאות הנפש על החברה

באמצעות יום זה, הציבור הרחב מקבל הזדמנות להיחשף למידע ולמשאבים בנושא בריאות הנפש. יוזמות רבות מקומיות ובינלאומיות מתקיימות, כמו צעדות תמיכה, ימי עיון וקמפיינים ברשתות החברתיות. יום בריאות הנפש העולמי מסייע להעלות את השיח סביב ההיבטים החברתיים, הכלכליים והתרבותיים הקשורים לבריאות הנפש ולהפוך את הטיפול בה למרכזי יותר בחיי היום-יום.

חוק יום בריאות הנפש שחוקק השנה בישראל הוא צעד משמעותי נוסף בהעלאת המודעות לבריאות הנפש ובקידום ההכרה הציבורית והלאומית בחשיבות הנושא.

החוק קובע כי יום בריאות הנפש בישראל יצוין מדי שנה בתאריך ה-10 באוקטובר, במקביל ליום בריאות הנפש העולמי, והוא נועד להגביר את המודעות, לקדם שיח ציבורי ולהפחית את הסטיגמה הקשורה להפרעות נפשיות בקרב האוכלוסייה בישראל.

העלאת מודעות חברתית: החוק מבקש להעלות את המודעות הציבורית לגבי החשיבות של בריאות נפשית, לעודד שיח פתוח סביב הנושא ולהסביר את השפעתה על תחומים רבים בחיי הפרט, המשפחה והחברה.

הפחתת הסטיגמה: בדומה ליום בריאות הנפש העולמי, גם החוק הישראלי שואף להפחית את הסטיגמה החברתית והדעות הקדומות כלפי אנשים המתמודדים עם בעיות נפשיות, ולהגביר את הנכונות לפנות לקבלת טיפול נפשי.

שיפור הנגישות לשירותי בריאות הנפש: אחת ממטרות החוק היא להדגיש את הצורך בשיפור הנגישות והזמינות של שירותי בריאות הנפש בישראל. החוק קורא להרחבת המענה הטיפולי ולשיפור מערך השירותים הציבוריים והפרטיים בתחום.

הנגשת ידע ומידע לציבור: החוק מחייב יוזמות לקידום מידע וידע לגבי הפרעות נפשיות, אפשרויות טיפול ושירותים זמינים לציבור הרחב, בין אם באמצעות פעילויות חינוך, הסברה במדיה או ימי עיון ופעילויות קהילתיות.

מערכת החינוך: החוק מדגיש את חשיבות ההסברה והחינוך בנושא בריאות הנפש, במיוחד בקרב תלמידים. יוזמות חינוכיות בבתי ספר ובמסגרות חינוכיות אחרות ייערכו ביום זה, במטרה להעלות את המודעות בקרב ילדים ובני נוער ולהכינם להבנה טובה יותר של חשיבות הטיפול הנפשי.

מערכות הבריאות והרווחה: החוק מחייב את מוסדות הבריאות והרווחה לקדם פעילויות, סדנאות והרצאות המיועדות למטפלים מקצועיים ולציבור הרחב ביום זה.

השתתפות מגזרים שונים: החוק מדגיש את הצורך בשיתוף פעולה רחב בין משרדי הממשלה, ארגונים לא ממשלתיים ומגזרי החברה השונים על מנת להבטיח גישה הוליסטית לנושא.

החוק הזה מהווה הכרה ממלכתית בצורך לעסוק בבריאות נפשית בצורה ממוסדת ורשמית, והוא משקף את ההבנה הגוברת בישראל ובמדינות רבות אחרות, שבריאות נפשית אינה נושא פרטי בלבד, אלא עניין חברתי-ציבורי רחב עם השלכות על כלל החברה.

החוק מסייע לקדם את נושא בריאות הנפש לשיח הציבורי המרכזי, ובכך מאפשר לחברה הישראלית להתקדם לעבר מערכת תמיכה נפשית טובה יותר ויותר נגישה לכלל האוכלוסייה.