דלג אל

הכלה והשתלבות

"כל אחד הוא לא רק 'אחד' במספר אלא גם 'יחיד'. הוא שונה מ'אחרים'. יש בו משהו עצמי, ייחודי, משהו ייחודי שאין כמותו אצל אחרים. מכאן שאי אפשר למלא מקומו." (הרב סלובייצ'יק, על התשובה)

במערכת החינוך בישראל, כמו במערכות חינוך אחרות בעולם, לומדים תלמידים בעלי יכולות מגוונות וצרכים שונים.

הכלה של כל התלמידים במערכת החינוך והשתלבות בה הן ערך ראשון במעלה. חברה המכילה את כל פרטיה מעמיקה את התובנה של גיוון ושל העושר הטמון בו. כל אדם שונה מרעהו, כל אחד ניחן ביכולות ולו צרכים, משאלות ומאוויים. כל פרט בחברה יכול לתרום את חלקו ליצירת תמונה שלמה של חברה, ומכל אחד אפשר ללמוד.

המחויבות להכלתם ולהשתלבותם של תלמידים היא אתגר חשוב לצוותי ההוראה. מחויבות זו כרוכה בתפיסת עומק תודעתית ובהשקפה שלפיה כל תלמיד זכאי ללמוד בקרב קהילתו הקרובה ולחוות בה חיים משותפים לאורך כל שעות היום, במוסדות החינוך, בשעות הפנאי ובמבחר מסגרות שמחוץ למוסדות החינוך. לצד זה יש להטמיע את ההכרה כי מענים שונים לתלמידים שונים מעניקים ערך מוסף לכל כיתה ומקדמים את כולה.

בבואנו לדון בסוגיית ההכלה וההשתלבות אנו מתייחסים לארבע 'זירות פעולה' מרכזיות במוסד החינוכי: הכלה פדגוגית, הכלה רגשית-חברתית, הכלה ארגונית והכלה סביבתית. החלוקה לזירות השונות אינה דיכוטומית אלא מאפשרת התבוננות מעמיקה והוליסטית הרואה במוסד החינוכי אורגניזם אחד שלו מגוון צרכים ומגמות.

הכלה והשתלבות במוסד החינוכי באות לידי ביטוי במתן מענים מרובים למגוון צרכים בארבע 'זירות הפעולה'. סדרת המענים מאפשרת לכל תלמיד להתקדם ולממש את יכולותיו, למצוא עניין, להרחיב את כישוריו החברתיים ולהעשיר את עולמו הרגשי.

מסוגלות עובדי ההוראה להתמודד עם האתגרים הערכיים והמקצועיים החשובים הניצבים בפניהם היא יעד מרכזי למערכת. הכלה והשתלבות של תלמידים שוני צרכים מעשירות את יכולתם של עובדי ההוראה להתמודד עם האתגרים הערכיים והמקצועיים החשובים הניצבים בפניהם. אתגרים אלו הם גם הזדמנות להתנסויות מקצועיות ורגשיות עשירות ומעשירות.

פורטל זה נועד להנגיש לכל השותפים את המידע ואת הכלים העומדים לרשותם באמצעות חומרים עיוניים, חומרי הוראה ולמידה, כלים, סדנאות ועוד.

אנו מקווים שתמצאו בפורטל מענה לאתגרים ולצרכים מקצועיים, ואנו מזמינים אתכם לשלוח תכנים להעשרתו.

חזרה לראש הדף

חשוב לדעת

מהלך גפ"ן - הכלה והשתלבות

חזרה לראש הדף

מה בין שילוב להכלה?

מה בין שילוב להכלה?

שילוב - מענה לתלמיד זכאי לשירותי חינוך מיוחדים הלומד בכיתה רגילה. שיח על שילוב מתמקד בצרכיו של התלמיד המתקשה בתוך מסגרות החינוך הרגיל ועל המענים שלהם הוא זקוק לשם כך.

הכלה - מענה לכלל תלמידי הכיתה (כיתה הטרוגנית), כולל תלמידים זכאֵי שירותי חינוך מיוחדים, מבלי לצבוע את הצורך שלהם כייחודי, אלא כחלק אינטגרלי מכלל המענים הניתנים לכלל התלמידים. המוסד החינוכי שוקד על הסרת חסמים ללמידה, השתתפות ומעורבות של כל התלמידים, בד בבד עם בניית מערכת יחסים שיתופית ושיפור סביבות ההוראה והלמידה. המרקם האנושי המגוון של כלל התלמידים, יכולותיהם וצורכיהם, מעשירים את המסגרת החינוכית. השיח בשילוב עוסק בעיקר בהתבוננות על צורכי התלמיד והתאמתו לסביבה, ואילו השיח בהכלה עוסק בעיקר בהתבוננות על הסביבה והתאמתה לתלמיד.

חזרה לראש הדף

תוצר תהליך היוועצות בין מגזרי

תוצר אשר הופק במסגרת השולחן העגול בנושא מודלים ליישום מיטבי של מתווה ההכלה וההשתלבות ברמת בית-הספר והקהילה בשיתוף משרד החינוך, רשויות מקומיות, עמותות ומגזר שלישי.

> צעדים להכלה ושילוב מיטביים בבית הספר
> מעגלי הכלה

חזרה לראש הדף

סרטונים

הכלה ושילוב במערכת החינוך – המתווה החדש של החינוך המיוחד
המתווה החדש של החינוך המיוחד
הכלה ושילוב במערכת החינוך – יהלי סעדה
הכלה והשתלבות – יהלי סעדה
הכלה ושילוב במערכת החינוך – אביר שחורי
הכלה והשתלבות – אביר שחורי
הכלה ושילוב במערכת החינוך – טלי פרבר
הכלה והשתלבות – טלי פרבר
הכלה ושילוב במערכת החינוך – דניאל אלון
הכלה והשתלבות – דניאל אלון
סטלה יאנג – אני לא ההשראה שלכם, תודה רבה
סטלה יאנג, אני לא ההשראה שלכם
קרוליין קייסי – לראות מעבר למגבלות
קרוליין קייסי, מעבר למגבלות
Inclusion
Inclusion - מהי הכלה?
אני מאמין: השתלבות תלמידים עם מוגבלות בכיתות כלליות
השתלבות בכיתות כלליות
The eyes of a child
The eyes of a child
תעשו מקום
תעשו מקום
סליחה על השאלה - אוטיסטים עונה 2
סליחה על השאלה - אוטיסטים
בסרט הקצר Float של פיקסאר
Float - סרט קצר של פיקסאר
אלון בודנקין מקבל את אות השוויון לבעלי מוגבלויות
אות השוויון לבעלי מוגבלויות
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.