מבוא ורציונל

מבוא

תוכנית לימודים זו להוראת השפה האמהרית כמקצוע בחירה לחטיבת ביניים ולחטיבה עליונה, במתכונת לימוד שפה זרה, היא מהדורה מעודכנת של התוכנית שפורסמה בשנת תשנ"ט (1999), ומטרתה לשמור על נכסים תרבותיים שהובאו לארץ מאתיופיה, לטפחם ולתת מענה למשאלות ולצרכים של עולים מאתיופיה שחיים במדינת ישראל.

מטרת העדכון של תוכנית זו היא להתאים אותה למדיניות משרד החינוך בהוראת התכנים בתחומי ההערכה וטיפוח החשיבה ובתחום המיומנויות השונות בהוראת השפות.
תוכנית לימודים זו נבנתה על פי תפיסה עדכנית, המעמידה במרכז את ההיבט התקשורתי של השפה עם ההיבט התרבותי שלה. היא מגדירה את הרציונל, מציגה הנחות יסוד ומטרות של תוכנית הלימודים, מדגישה את חשיבות רכישת השפה האמהרית, מציגה את דרכי ההוראה וההערכה, מפרטת את התכנים הנלמדים וההישגים המצופים מן התלמידים בהתאם לרמת הלימוד שנבחרה.

התוכנית מביאה בחשבון גם את השונות הקיימת בתוך אוכלוסיית התלמידים. המטרה היא להתאים את תוכנית הלימודים כך שתאפשר לכל סוגי התלמידים הלומדים להגיע לשיפור הישגים ולמימוש יכולותיהם. הנספח "עקרונות לעבודה עם אוכלוסיות שונות" מפרט את העקרונות שעל פיהם יש להתאים את תוכנית הלימודים לשונות התלמידים.

מסמך זה מיועד לסייע למורים, לרכזים, למדריכים, למנהלי בתי ספר, למפקחים, למפתחי ספרים, לכותבי בחינות ולכל מי שמתעניין בתהליך ההוראה והלמידה של האמהרית במדינת ישראל.

רציונל

חשיבות לימוד השפה האמהרית כשפה זרה מוגדרת במדיניות החינוך הלשוני של משרד החינוך בבתי הספר בישראל, בהתאם לחוזר מנכ"ל סעיף 9.7-13, תשס"ח/(3)א, 1 בנובמבר 2007:
"לתלמידים עולים דוברי רוסית ואמהרית יש אפשרות ללמוד ולהיבחן ברוסית או באמהרית כחלופה לערבית".
כיום יוצאי אתיופיה בארץ ישראל מונים כ-135,000 איש. שתי השפות העיקריות של הקהילה האתיופית הן אמהרית וטִיגְרִית. הרוב דובר אמהרית, והמיעוט דובר טִיגְרִית.
השפה האמהרית משמשת כלי לשימור ולהפצת המורשת והתרבות האתיופית. לימוד השפה האמהרית מרחיב את האופקים ופותח צוהר אל עולם עשיר של שפה עתירת ביטויים ופתגמים. הוא מאפשר לצאצאים של ישראלים ממוצא אתיופי להתחבר לשורשיהם, לחקור את תולדות משפחתם ולתקשר עם בני הקהילה האתיופית.
התוכנית מאמצת, בבחירת התכנים, את עקרון הרצף ואת עקרון הספירליות, כנהוג בהוראת לשונות. היא מחולקת לשתי רמות לימוד:
רמה בסיסית - 3 יח"ל, ורמה מוגברת - 5 יח"ל (3 היחידות הבסיסיות + 2 יחידות נוספות). היא מתחשבת בשונות בין הלומדים ובצורכיהם השונים. השונות יכולה להתבטא בהבדלים בסגנונות למידה, באופני חשיבה, במיומנויות השונות (בתחום הקריאה והכתיבה למשל) ובתחום הקשב והריכוז.