פתח דבר

פתח דבר

השפה הסינית היא השפה המדוברת ביותר בעולם. כחמישית מאוכלוסיית העולם כולו, כמעט מיליארד וחצי איש, דוברים את השפה כדוברים ילידיים, ומספר הדוברים הלא ילידיים גדל והולך בכל שנה. השפה הסינית מדוברת במדינות שונות כמו סין העממית, טייוואן, סינגפור ובקהילות גדולות של דוברי סינית ילידית בדרום מזרח אסיה ובמדינות מערביות שונות.

בשני העשורים האחרונים ניתן להבחין במגמת התפשטות לימוד השפה הסינית כשפה זרה בעולם, והגישה הרווחת בקרב מעצבי מדיניות החינוך במדינות המערב היא שהשפה הסינית הופכת להיות שפה חשובה בעולם כולו. הסיבות לכך נעוצות בעיקרן בתהליכים גלובאליים, שבמסגרתם נפתחה כלכלת סין למערב וקשרה קשרי סחר בינלאומיים עם מדינות רבות ברחבי העולם. מעמדה של סין כמעצמה כלכלית ופוליטית העלה את חשיבותה של השפה הסינית וכתוצאה מכך גם מעמדה ודימויה של הסינית כשפה קשה ללימוד השתנו.

לימוד השפה הסינית מאפשר לתלמידים לדבר ולהבין את השפה הסינית המודרנית המדוברת בסין, ומעשיר את הידע שלהם בתרבות הסינית שהיא מן העתיקות בעולם.

לימוד השפה הסינית לא רק פותח בפני התלמידים עולמות חדשים של אופני חשיבה ושל תרבות, אלא מהווה עבורם גם כלי עזר שימושי בעת השתלבותם במערכת ההשכלה הגבוהה ופותח בפניהם הזדמנויות מגוונות בשוק העבודה. לימודי סין וכלכלה יסייעו לבוגר הישראלי להבין את עולם העסקים הגלובאלי.

לאור האמור לעיל, החליט משרד החינוך לאפשר לימוד סינית כמקצוע בחירה החל מבית הספר היסודי ועד לחטיבה העליונה בבתי הספר במדינת ישראל בכל המגזרים . לשם כך הוקמה ועדת מקצוע לשפה הסינית בסוף שנת 2009. ועדה זו הכינה את תכנית הלימודים ואת המתווה לבחינת הבגרות בסינית.
ניתן להיבחן בבחינות הבגרות בסינית ברמת 3 יח"ל ו- 5 יח"ל.

ברמת 5 יח"ל יש שני מסלולי לימוד אפשריים:

  • מסלול 1: 5 יח"ל – שפה סינית
  • מסלול 2: 3 יח"ל שפה סינית + 2 יח"ל לימודי סין – שפה, תרבות וכלכלה –
  • מסלול זה כולל רכיב בתחום השפה הסינית (בכתב ובעל פה) ועבודת חקר/מיזם/פרויקט* בתחום התרבות והכלכלה הסינית.

קהל היעד של תכנית הלימודים

מסמך תוכנית הלימודים מיועד לסייע למורים, למנהלי בתי ספר ולמפקחים בעבודת התכנון של הוראת השפה והתרבות הסינית במערכת החינוך בישראל.התכנית נועדה גם לסייע לאחראים על הכשרת מורים, לרכזי המקצוע בבתי הספר, לכותבי ספרי הלימוד ועזרי ההוראה, לבוחנים ולכותבי שאלוני הבחינות במהלך עבודתם, בכל תהליך של קבלת החלטות בנוגע להוראת הסינית בבתי הספר בישראל.

התרומה של לימוד שפה זרה בכלל וסינית בפרט ליחיד ולחברה בישראל

  • ידיעת שפות זרות בכלל מסייעת להבנה ולקבלה של בני עמים אחרים ותרבותם, ומביאה לסובלנות כלפי אנשים בעלי אורח חיים שונה.
  • ידיעת שפות זרות בכלל מטפחת מיומנויות קוגניטיביות, ביניהן: גמישות מחשבתית ויצירתיות.
  • רכישת שפה נוספת בכלל מגבירה את המודעות למבניה ולתפקודיה של שפת האם ומפתחת תובנות מטה-לשוניות.
  • סין היא מן העתיקות שבתרבויות העולם, בעלת מורשת רציפה בת אלפי שנים. לימוד השפה הסינית מאפשר ללומדים מפגש עם התרבות העשירה שנוצרה בשפה זו (בתחומי הספרות, האמנות, המוזיקה ועוד), שהיא שונה במידה רבה מהתרבות המערבית המוכרת להם.
  • לימוד השפה הסינית פותח בפני התלמידים צוהר לפילוסופיה ולדרכי החשיבה והחיים של דוברי השפה הסינית ומפתח אצלם מיומנויות חשיבה.
  • היכרות עם השפה הסינית מאפשרת ליחיד ליצור קשרים בין-אישיים עם דוברי סינית ולהכיר את מנהגיהם ואורחות חייהם.
  • היכרות עם השפה הסינית מאפשרת יצירת קשרים מדיניים, תרבותיים וכלכליים עם דוברי סינית, דבר שמהווה נכס לאומי למדינת ישראל.
  • לימוד השפה הסינית מוביל להרחבת האופקים של הלומדים ותורם להבנה טובה יותר של עצמם ושל סביבתם.
  • שליטה בשפה הסינית מאפשרת גישה למידע בתחומים שונים בשפה זו.