מבנה התוכנית

לימודי מדעי הסביבה בחטיבה העליונה מתקיימים בהיקף של 5 יחידות לימוד, שהם כ-450 שעות הוראה.

כל יחידת לימוד מורכבת מהוראת שלוש שעות שבועיות במהלך שנת לימודים אחת (30-27 שבועות).

חזרה לראש הדף

הערכה חיצונית (60%)

1. נושאי ליבה 

הליבה כוללת חמישה נושאים: 

  1. מערכות אקולוגיות ויחסי אדם סביבה 
  2. שינוי אקלים
  3. משאב המים 
  4. משאב האוויר 
  5. פסולת כמשאב

המושגים והעקרונות הכלולים בנושאים אלו מהווים תשתית בסיסית של ליבת הידע המחייבת את התלמידים המתמחים במקצוע.

המושגים והתכנים מפורטים בטבלאות מפרט התכנים

2. נושא התמחות והעמקה 

ההתמחות וההעמקה כוללות שבעה נושאים: 

  1. מערכות אקולוגיות ומגוון ביולוגי 
  2. משאב המים 
  3. משאב האוויר 
  4. פסולת מוצקה 
  5. ניהול ושימור סביבה 
  6. אתיקה וסביבה

נושאי ההעמקה המבוססים על התכנים שנלמדים במסגרת הליבה מציגים מפרט מקיף ומעמיק יותר, בהשוואה לנושאי הליבה. בנושאי ההעמקה מודגשים היבטים כמותיים, ומובלטים הקשרים המערכתיים שבין מדעי הטבע ובין מדעי החברה בתחומים: כלכלה סביבתית, אתיקה סביבתית, בריאות הציבור וחוק ומשפט. 

המושגים והתכנים בנושא התמחות והעמקה, בכל אחד משבעת הנושאים, מפורטים בטבלאות מפרט התכנים

בחירת נושא התמחות והעמקה

בכל שנה תתאפשר בחירה של נושא אחד מתוך רשימה של שלושה נושאים, שניתן יהיה להיבחן בהם באותה שנה. רשימת הנושאים תפורסם מדי שנה, בראייה תלת-שנתית, ועל המורה לבחור ללמד נושא אחד מבין הנושאים שיפורסמו בחוזר מפמ"ר ובאתר המקצוע, בהתאם לשנה שבה ייבחנו תלמידיו.

חזרה לראש הדף

הערכה פנימית (40%)

1. סדנה סביבתית 

סדנה סביבתית, תיוחד ללימוד ולהכרה של שלוש סביבות שבהן בולטת מעורבותו של האדם בדגש על שינוי אקלים. הדגש ביחידה זו הוא על לימוד תוך כדי ביצוע פעילויות חוץ-כיתתיות. הסדנה מזמנת פיתוח של מיומנויות חקר ועבודת צוות בהקשר לבעיה סביבתית על היבטיה השונים. בחירת נושאי הסדנה תהיה בהתאם לאזור המגורים או לסביבת בית הספר ובהתאם לתחומי התעניינותם של התלמידים והמורים. פירוט נוסף של מאפייני יחידה זו כלול בסעיף הסדנה הסביבתית

מומלץ מאד לשלב את היכרות הסביבות במהלך ההוראה התלת-שנתית או הדו-שנתית, תוך הדגשת התכנים במסגרת מושגים ועקרונות ויחידת ההעמקה.

2. מחקר סביבתי – אקוטופ

במסגרת המחקר הסביבתי יעבדו התלמידים על הכנת פרויקט מחקר בנושא סביבתי, שבו יודגשו מיומנויות החקר, איסוף מידע, עיבודו והצגתו, וכן מיומנויות עבודה במעבדה ובסביבה. ניתוח נושא המחקר יכול להיות משותף לכל הכיתה, או לקבוצת תלמידים, והוא יתחלק לנושאי משנה שתלמידים יחקרו כיחידים או בזוגות. מזמן לזמן ייפגשו התלמידים עם המנחה והמורה, במליאת הכיתה או כיחידים, כדי לתכנן, לדווח ולסכם את עבודתם. פירוט נוסף של מרכיבי עבודת האקוטופ.

חזרה לראש הדף

מרכיבי התוכנית

מידת הבחירה: חובה
כלי ההערכה המסכמת (בסיום הלימודים): 
בחינה עיונית בכתב - הערכה חיצונית
משקל ההערכה ב-60%.

מידת הבחירה: נושא אחד מתוך שלושה
כלי ההערכה המסכמת (בסיום הלימודים): 
בחינה עיונית בכתב - הערכה חיצונית
משקל ההערכה ב-60%.

מידת הבחירה: בחירת הסביבות והעשייה הסביבתית
כלי ההערכה המסכמת (בסיום הלימודים): 
הערכת תלקיט - הערכה פנימית
משקל ההערכה ב-40%.

מידת הבחירה: בחירת נושא החקר ואופן הצגתו בנוסף לעבודה כתובה
כלי ההערכה המסכמת (בסיום הלימודים): 
הערכת עבודת הסיכום - הערכה פנימית
משקל ההערכה ב-40%.

חזרה לראש הדף

הסדנה הסביבתית

הפעילות בסביבה במסגרת הסדנה מלווה את הלימוד העיוני, ובמהלכה יכירו התלמידים את המאפיינים של שלוש סביבות שונות, תוך שימוש באמצעים טכנולוגים ויישום הידע התאורטי שנלמד בכיתה. הסדנה תתבצע במסגרת כיתתית או קבוצתית. 

הסדנה מבוססת על פעילויות חוץ-כיתתיות בסביבה, אך יש להקדים לה הכנות בכיתה. המורה יקבע (אפשר עם התלמידים) את הסביבות לפעילות, יערוך סיור להכרת הסביבות ומאפייניהן, יבחר מקורות מידע שאליהם יפנה את התלמידים לקבלת רקע על הסביבות, יקבע לוח זמנים לסיורים בסביבות ויבצע את התיאומים הנדרשים לקראת הסיורים. התוכנית לסדנה הסביבתית תוגש לאישור הפיקוח. 

על מנת שהתלמידים יפיקו את מרב התועלת מפעילותם בסביבה ויוכלו לעמוד במטלות הנדרשות, עליהם להכיר עקרונות ומושגי יסוד הכלולים בנושא הליבה: מהי סביבה, ומהם התנאים והגורמים – הטבעיים ומעשי ידי אדם – המשפיעים על עיצובה; כמו כן, עליהם להכיר דרכים ואמצעים לאיסוף מידע על הסביבה ומאפייניה.

לצורך איסוף הנתונים בשטח, מומלץ שהכיתה תחולק לקבוצות. כל קבוצה תתמקד באיסוף נתונים הקשורים להיבט אחד של מאפייני הסביבה שהוגדרו מראש: מטאורולוגי, טופוגרפי, אקולוגי, אתנולוגי וכדומה. כל קבוצה תדווח על ממצאיה לכלל הכיתה, וייערך דיון שבסיכומו ניתן יהיה לאפיין את הסביבה בראייה מערכתית-אינטגרטיבית המשקפת את כלל הגורמים והתנאים שנחקרו.

להלן דוגמאות לסביבות מתאימות לקיום סדנה: חוף ים, גדת נחל, חורש, פארק ציבורי, אזור תעשייה, אזור כפרי, שטח חקלאי, מרכז עירוני, אזור חולות ואזור מדברי. כדי להקטין את עלויות הסיורים ולהותיר די זמן לפעילות בשטח, מומלץ לבחור סביבות הקרובות לבית הספר. מומלץ להיעזר במדריכים מקצועיים ובמרצים שיסייעו במתן רקע ומידע על הסביבה הנחקרת. בפעילות חוץ-כיתתית חשוב להקפיד על כל נוהלי הבטיחות.

התלמידים יכינו תלקיט שיכיל את המידע שנאסף על הסביבות השונות. התלקיט יכלול חומרי רקע, נתונים וממצאים שנאספו, דוחות וסיכומים. הערכת התלמידים תשקף את התהליך כולו, ותכלול מרכיבים כגון: תיעוד עבודת האיסוף של חומרי הרקע ממקורות מידע שונים, ביצוע האיסוף של הממצאים והנתונים בשטח, מידת שיתוף הפעולה בקבוצה, איכות הדוחות, הסיכומים וההצגות למליאת הכיתה, מידת הדיוק, ההתמדה, המעורבות והעמידה בלוחות זמנים. 

כללים לביצוע הסדנה הסביבתית ולהערכתה מתפרסמים מעת לעת בחוזרי הפיקוח על הוראת מדעי הסביבה.

חזרה לראש הדף

מחקר סביבתי – אקוטופ

האקוטופ הוא מחקר סביבתי. עבודת המחקר תבטא את הלמידה ופעילות החקר של התלמידים במשך שנות הלימוד. המחקר יתבצע בקבוצות, עד שלושה תלמידים בקבוצה. העבודה תתבסס על הרקע העיוני שהתלמידים רכשו במהלך הלימוד ועל הפעילות הסביבתית שביצעו.

המחקר הסביבתי יתמקד בהשלכות הסביבתיות של פעילות האדם ומעורבותו בטבע. הוא ידגיש עקרונות מדעיים, היבטים תכנוניים במסגרת פיתוח בר-קיימא והיבטים חברתיים (בריאותיים, כלכליים, משפטיים). 

יחידת האקוטופ תאפשר לתלמידים להתנסות בתהליך מחקר בתחום מדעי הסביבה, תוך שימוש בכלי מחקר, בהפעלת שיקולי דעת ובקבלת החלטות בצורה מושכלת וביקורתית. המחקר יגביר את מעורבותם של התלמידים בכל הקשור לסביבה, ויזמן מפגש בלתי אמצעי שלהם עם נושאים סביבתיים אקטואליים.

בעת תכנון עבודת המחקר ובעת הביצוע, יבואו לידי ביטוי מיומנות אלה: ניסוח של מטרות המחקר והגדרתן, ניסוח השערת המחקר ושאלות המחקר, שימוש בכלי המחקר (ניסוי או תצפית), דיוק בביצוע (בקרה, חזרות, גורמים קבועים, סטטיסטיקה, סקר), ייצוג של תוצאות המחקר ועיבודן, ניסוח של המסקנות והעלאת רעיונות להתמודדות עם הבעיה הסביבתית במוקד המחקר.

המורים ינחו את התלמידים בכל שלבי העבודה, כולל הסיכום בכתב. התלמידים יוכלו להיעזר גם במנחים וביועצים מקצועיים מחוץ לבית הספר. 

סיכום עבודת האקוטופ יהיה בכתב, כמקובל בעבודות אקדמאיות (בזעיר אנפין). 

 

כללים לביצוע האקוטופ ולכתיבת העבודה מתפרסמים מעת לעת בחוזרי הפיקוח על הוראת מדעי הסביבה.

מומלץ לשלב כמה דרכים בהערכת האקוטופ. בנוסף להערכת העבודה הכתובה ניתן לקיים בחינה בע"פ ו/או לאפשר לתלמידים להציג את העבודות במליאה (עמיתים, הורים וכדומה) ו/או להכין כרזה מדעית.