דרכי הערכה

דרכי הערכה

א. מבחנים ארציים ובין-לאומיים

תכני מקצוע גאוגרפיה-אדם וסביבה משולבים במבחנים ארציים ובמבחנים בין-לאומיים.

המשוב הארצי
משנת תשע"ג מתקיימת הערכה של הלמידה בתחום הדעת גאוגרפיה ברמה הארצית - המשוב הארצי. המשוב הארצי הוא מחקר חדש המבוצע על ידי ראמ"ה (הרשות הארצית למדידה והערכה) ומטרתו להתמקד בלימודי תחום דעת מסוים במערכת החינוך ולספק מידע למטה משרד החינוך, למקבלי החלטות ולציבור הרחב על אודות הלימודים בתחום הדעת והמגמות המסתמנות בו לאורך זמן. בכל תחום דעת שייבדק במסגרת המשוב הארצי, ייערך המחקר על מדגם מייצג של בתי ספר ויכלול מבחני הישגים ושאלונים המיועדים לתלמידים, למורים ולמנהלי בתי הספר. המשוב ייערך במחזוריות של שנים אחדות.
מקצוע הגאוגרפיה-אדם וסביבה נבחר כמקצוע ראשון בו יידגמו בתי ספר במשוב הארצי, בסוף כיתה ט, על התכנים הגאוגרפיים שנלמדו וכישורי החשיבה שנרכשו במהלך שלוש שנות חטיבת הביניים. השיקולים לבחירת הגאוגרפיה-אדם וסביבה כמקצוע מוביל בתהליך:
למרבית תלמידי ישראל - כתה ט היא שנת הלימודים האחרונה שבה הם לומדים גאוגרפיה כמקצוע חובה. הערכת הישגיהם בשלב זה תאפשר לקבל תמונה על רמת הידע הגאוגרפי אתו יוצאים תלמידי ישראל לחיים האזרחיים ובעצם ל"עולם".
במקצוע זה אין תהליכי הערכה ארציים: מיצ"ב או בחינת בגרות חובה.
בלימודי הגאוגרפיה-אדם וסביבה בשנים האחרונות הוטמעה פדגוגיה דיגיטלית ועל כן תחום זה נמצא מתאים להשתתף במבחני ההישגים המתנהלים בסביבה ממוחשבת המשתלבת היטב בלימודי תחום הדעת.

מחקר Timss
מחקר TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) הוא אחד ממחקרי הארגון הבין-לאומי להערכת הישגים בחינוך ה-IEA. (Evaluation of Educational Achievement) המחקר בוחן את רמת השליטה של תלמידי כיתות ח' בתחומי המתמטיקה והמדעים, תוך התייחסות לתוכנית הלימודים המיועדת, המופעלת והמושגת בכל אחת מהמדינות המשתתפות. המחקר מאפשר מעקב אחר מגמות ההתקדמות לאורך זמן בכל מדינה (השוואה בין השנים השונות שבהן מועבר המבחן), וכן השוואה בין המדינות המשתתפות. המחקר הוא מחקר אורך מחזורי הנערך אחת לארבע שנים.
מבחן הטימס במדעים כולל את הנושאים הבאים:
א. ביולוגיה
ב. כימיה
ג. פיסיקה
ד. מדעי כדור הארץ.
כל הנושאים הנ"ל, פרט למדעי כדור הארץ, נלמדים במסגרת המקצוע מדע וטכנולוגיה בחטיבת הביניים. תחום מדעי כדור הארץ נלמד רק במסגרת שיעורי הגאוגרפיה-אדם וסביבה בכתה ח'. תוכנית הלימודים בגאוגרפיה-אדם וסביבה לכיתה ח' עומדת בסטנדרטים הבין-לאומיים. במבחן שנערך בשנת 2011 ישראל זכתה בהישגים מרשימים. מעיון בהתפלגות הציונים ובשיעור העלייה בנושאים השונים של מבחן המדעים, מתברר כי במדעי כדור הארץ חלה עלייה דומה לעליה שחלה בשאר התחומים.

מחקר פיזה- PISA

מבחן פיז"ה (Programme for International Student Assessment, - PISA) הוא מבחן הנערך כחלק ממחקר בין-לאומי בתחום החינוך, המתקיים אחת לשלוש שנים, מאז שנת 2000. המחקר נערך על ידי מנהל החינוך של הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD). במסגרת המחקר נבחנים תלמידי בתי ספר שגילם 15-16.
במבחן מספר נושאים לימודיים: אוריינות קריאה, אוריינות במתמטיקה ואוריינות במדעים.
במסגרת אוריינות במדעים נכללים נושאים במדעי כדור הארץ, דמוגרפיה ונושאים סביבתיים גלובליים. נושאים אלה נלמדים בתוכנית הלימודים בגאוגרפיה-אדם וסביבה.

ב. דרכי הערכה בית ספריות

מומלץ להשתמש במגוון דרכי הערכה המותאמות למטרות ההערכה (הערכה מעצבת, הערכה מסכמת) לדרכי הוראה, לנושאים וללומדים. שימוש במגוון רחב של דרכי הערכה ייתן מענה טוב להערכת תהליכי הוראה- למידה ולשונות הלומדים.

מבחנים

מבחנים עדיין מהווים מרכיב משמעותי בהערכת הישגי התלמידים ברוב בתי הספר. יש להקפיד שמבחנים אלה יעריכו ידע, מיומנויות גאוגרפיות, מיומנויות חשיבה מסדר גבוה ועמדות חברתיות ערכיות.

הערכת הלמידה החוץ כיתתית

הסיורים הלימודיים בשטח הם חלק בלתי נפרד מלימודי הגאוגרפיה-אדם וסביבה. מומלץ לתת לתלמידים משימות לפני הסיור על מנת שיהיו ערים לתופעות ייחודיות ולאתגר אותם לאתר במרחב תופעות רלבנטיות לנושאי הלימוד, לצלם אותן וכן לעורר שאלות על סמך הדברים שראו בסיור. לאחר הסיור מומלץ לעבד את התובנות מהסיור בדיון בכיתה ובמשימות כתובות. יש מקום לעבודה שיתופית בקבוצות.

הערכת הלמידה בדרך החקר
בתוכנית הלימודים יש המלצות ללמידת חקר במספר נושאים: בכתה ה'- חקר מדינה באגן הים התיכון, בכיתה ו' חקר האזור בו מתגוררים התלמידים, בכתה ז' חקר היישוב בו מתגוררים התלמידים. גם בכיתות ח' וט' מומלץ לבחור נושאי חקר.
הערכת למידת החקר תהווה מרכיב בהערכה הכוללת של הישגי התלמידים בתחום הדעת.
ההערכה של למידת החקר תתקיים לאורך כל התהליך: הגדרת הנושא או הבעיה, אפיון שאלת המחקר, הכנת מערך המחקר (תוכנית עבודה), טיפול בנתונים וניתוחם, הסקת מסקנות, הכנת רשימת מקורות, והערכת התוצר היצירתי (אם קיים). כמו כן יש מקום להערכה כוללת של העבודה הכתובה.
ניתן לבצע משימות חקר חלקיות שאינן כוללות את כל המרכיבים שפורטו לעיל כגון התמקדות בשאילת שאלות. כמו כן ניתן לשלב בלמידת החקר תוצרים שאינם עבודה כתובה כגון: דגמים, כרזות, פוסטרים, הצגה, מצגת, סטיקר. יש לבנות מחוון מפורט להערכת התהליך והתוצרים שיגובש עם הלומדים.

תלקיט- פורטפוליו
השימוש בתלקיט ככלי להערכת הישגים יוצא מתוך הנחה שיש להעדיף פעילות הערכה היכולה לספק בו-זמנית יותר ממדד אחד.
התלקיט הינו אוסף של עבודות שבאמצעותן מציג התלמיד את ממצאיו, התקדמותו והישגיו ומאפשר להביא לידי ביטוי שונות בין התלמידים כמו ציור, אמנות, שילוב התקשוב ועוד. הכנת התלקיט ותוכנו צריכים לכלול את היסודות האלה: השתתפות התלמיד בבחירת הנושא; קריטריונים ברורים לבחירת החומר הנכלל בתלקיט ולהערכתו; תיעוד ורפלקציה עצמית (מטה-קוגניציה) של התלמיד. התלקיט נמצא ברשות התלמיד והוא האחראי לניהולו ולשמירתו.
התלקיט יכול לכלול קבצי מחשב כתובים או ויזואליים וכן צורות שונות של ידע הערכתי - עבודות, טיוטות, שאלונים, דפי עבודה, תוצאות מבחנים ומדגם הערות שנרשמו במהלך המפגשים בין המורה לתלמיד. לאורך הלימוד מומלץ להתייחס לנושאים שונים ולאתגר את התלמידים במשימות חקר קטנות שייאספו בתלקיט.

למידה מבוססת פרויקטים (Project Based Learning)

למידה מבוססת פרויקטים נעשית במסגרת תוכנית הלימוד של תחומי הדעת השונים. התלמידים בוחרים תת נושא שמעניין אותם, ומתמודדים עם בעיה או עם אתגר העולה מתוך תחום הדעת הנלמד. הם חוקרים את הנושא ולומדים אותו לעומקו כדי להגיע לפתרון הבעיה, ולבסוף מציגים את מה שלמדו בדרך ייחודית: במצגת אינטראקטיבית, בהצגה, בדגם וכיוצא בזה. למידה מבוססת פרויקטים מזמנת מפגש לימודי מקצועי בין התלמידים לבין מומחים מהתחום מחוץ לבית הספר, היכולים להשלים את הידע של המורים בנושא הנחקר. בלמידה מבוססת פרויקטים התלמידים מעורבים בתהליך הלמידה והלמידה מובילה לידע משמעותי של הנושאים הנחקרים. בלמידה פעילה התלמידים עובדים בקבוצות קטנות ובשיתוף הפעולה בין התלמידים. בלמידה בגישה זו המוטיבציה והמעורבות בלמידה גבוהות. תוצרי לימוד ופרויקטים, הנעשים תוך כדי למידה פעילה ובתום יחידת הלימוד, הם חלק משמעותי בהערכה. בחלק מהתוצרים התלמידים שותפים להערכה, יחד עם המורה, ומביאים אותה לידי ביטוי בהערכת עמיתים, המתקיימת עם הצגת התוצרים בכיתה.