גאוגרפיה-אדם וסביבה היא מקצוע העוסק במכלול התופעות והתהליכים, המתקיימים בסביבה הטבעית ובסביבה האנושית בעולם, ובחינת קשרי הגומלין ביניהם, ברמות שונות של המרחב – מהמרחב המקומי (הלוקלי) אל המרחב העולמי (הגלובלי) וחזרה למרחב המקומי.
גאוגרפיה-אדם וסביבה משלבת מידע מתחום מדעי הטבע (פיזיקה, כימיה, ביולוגיה) ומתחום מדעי החברה (סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, כלכלה, דמוגרפיה), ותורמת להבנת העולם המורכב שבו אנו חיים. הידע והמיומנויות הגיאוגרפיים הינם בעלי ערך רב לתפקוד יעיל בעולם זה. מהפכת הטכנולוגיה והתקשורת, אשר הפכה את העולם ל"כפר קטן", מרחיבה את חיוניותו של מקצוע הגאוגרפיה-אדם וסביבה ללומד במאה ה-21. מקצוע זה מהווה תשתית, לתחומי דעת נוספים במערכת החינוך שידע גיאוגרפי חיוני להם כמו היסטוריה, מדעים, לימודי ארץ ישראל וכלכלה.
מקצוע הגאוגרפיה-אדם וסביבה נלמד במערכת החינוך הפורמאלית ברצף, החל מכיתה ב' עד כיתה י"ב בכל המגזרים. בכיתות ב' עד ד' נלמדת תוכנית הלימודים מולדת חברה ואזרחות המהווה נדבך ראשון למספר תחומי דעת שהמרכזי בהם הוא גאוגרפיה-אדם וסביבה . בכיתות ה' עד ט' נלמד מקצוע הגאוגרפיה-אדם וסביבה על ידי כל התלמידים שעבור מרביתם כיתה ט היא שנת הלימודים האחרונה שבה הם לומדים מקצוע זה. בחטיבה העליונה המקצוע גאוגרפיה-אדם וסביבה ופיתוח הסביבה הינו מקצוע בחירה.
עולם התוכן של הדיסציפלינה גיאוגרפיה מעניק לתלמידים ידע, ערכים, ומיומנויות שחלקן ייחודיות למקצוע כמו שימוש מושכל במפות וחלקן מיומנויות גנריות כמו אוריינות. המקצוע מזמן שילוב חדשנות בפדגוגיה שבאה לידי ביטוי בפדגוגיה דיגיטלית ובכישורי חשיבה התורמים לפיתוח לומדים עצמאיים שיוכלו לתפקד בתבונה וביעילות כאזרחים וכעובדים בעולם המורכב של המאה ה-21.
הנושאים הכלולים בתכנית הלימודים מייצגים את הייחודיות של תחום הדעת בהיבט של יחסי אדם סביבה ומדגישים את:
- קשרי הגומלין בין האדם, הטבע והנוף היוצרים יחד את הסביבה על כל מרכיביה.
- אופיו המתכלל של המקצוע המתבסס על מידע ועקרונות מתחומי הדעת של מדעי הטבע ושל מדעי החברה.
- הדינמיות של התהליכים המעצבים את הנופים הפיזיים והאנושיים.
- הסוגיות האקטואליות המרכזיות בתחומי החברה, התרבות, הסביבה, הכלכלה והתכנון האזורי.
- הערכים המרכזיים: אהבת המולדת, ערכי סביבה וערכים חברתיים ואנושיים.
- אחריותו של האדם לסביבה ולפיתוחה בדרך של קיימות.