עקרונות שהתוכנית מבוססת עליהם

התוכנית מבוססת על עקרונות שיובילו ללמידה משמעותית שהיא למידה מעמיקה מתוך משמעות אישית, חדווה ויצירתיות תוך הכלה של כל התלמידים על כישרונותיהם ויכולותיהם המגוונים. להלן העקרונות:

עיקרון הספירליות משמעו פיתוח הדרגתי של מרכיבים בתוכנית הלימודים: עקרונות מתחומי הדעת, מושגים, ערכים, מיומנויות וכישורי למידה של הלומדים. עיקרון הספירליות מזמן בתהליך הלמידה העמקה ומוביל להבהרה ולחיזוק משמעויות, כלומר להגברת השליטה של הלומדים במיומנויות ובכישורים לימודיים, חברתיים, אזרחיים ובטיפוח והטמעת ערכים.
בתוכניות הלימודים הספירליות באה לידי ביטוי בהוראת הגאוגרפיה-אדם וסביבה של ארץ ישראל:
בכיתה ד' נלמד היישוב שלי בדגש על תולדות היישוב, באופן תיאורי, חווייתי אישי.
בכיתה ו' נלמד הנושא ארץ ישראל לאזוריה תוך חקירה גיאוגרפית של האזור בו מתגורר התלמיד.
בכיתה ז' נחקר היישוב בו מתגורר התלמיד בהיבט גיאוגרפי מקצועי.
בכיתה ט' נלמד נושא ארץ ישראל בראייה מערכתית של המדינה ומיקומה במזרח התיכון. הלמידה בכתה ט' היא למידה מעמיקה יותר, המאפשרת יישום המושגים הגיאוגרפיים שנלמדו במרחבים הישוביים, האזוריים והעולמיים. הלמידה מדגישה דילמות מרחביות המחייבות כישורי חשיבה מסדר גבוה.

תוכנית הלימודים שמה את הדגש על קשרי הגומלין בין האדם, הטבע והנוף היוצרים יחד את הסביבה על כל מרכיביה . האדם הוא גורם מרכזי המושפע, משפיע, משנה, מסתגל ולעתים אף פוגע בסביבה הטבעית. אחריותו של האדם לסביבה הטבעית ולפיתוח תהליכים מקיימים.
בנושא אדם וסביבה באגן הים התיכון בכיתה ה' לימוד קשרי הגומלין בין האדם והים התיכון נמצא במרכז הלמידה. הים התיכון מהווה ציר מרכזי בחיי האוכלוסייה, מוקד מרכזי בכלכלת האזור ולכל המדינות השוכנות לחופיו חלה גם האחריות לשמירה על איכות מימיו וחופיו.
בכיתה ו' לומדים התלמידים לזהות קשרים בין הנתונים הפיזיים של האזור אותו הם חוקרים לבין תפרוסת של תופעות אנושיות: תחרות על שימושי הקרקע במישור החוף, קשרי גומלין בין אדם למדבר, בקע ים המלח כשבר גיאולוגי והשפעותיו על האדם ושדרת ההר והשפעתה על מסורתיות ומורשת. כמו כן מתוודעים הלומדים לדילמות סביבתיות באזור בו הם מתגוררים.
בכיתה ז' נחשפים התלמידים לקשרי הגומלין אדם - סביבה ברמה גלובליות-עולמית. התוכנית עוסקת בסביבה האנושית העולמית ובהשפעת התמורות בתחומי החיים השונים על המרחב: בהשפעת תהליכי הגלובליזציה על המרחב, בתפרוסתה ובמאפייניה של אוכלוסיית העולם, בסוגיות של חוסר שוויון מרחבי ואי צדק סביבתי ובתהליכי השינוי החלים ביישובים הכפריים והעירוניים.
בכיתה ח' בלימוד נושא מדעי כדור הארץ התוכנית עוסקת בעיקר בסביבה הפיזית העולמית. בנושא זה מושם דגש על השפעתם של התהליכים הפיזיים על האדם וכן על השפעת האדם על התהליכים הפיזיים: השפעת תנועות כדור הארץ על האדם, השפעות מזג האוויר והאקלים על האדם והשפעת האדם בזיהום האוויר, החלל ובהתחממות הגלובלית. השפעת התהליכים הפנימיים והחיצוניים בעיצוב כדור הארץ על האדם ודרכי התמודדות האדם עם אסונות הטבע. ובנוסף נבחן הקשר בין תפרוסת המשאבים על פני כדור הארץ לבין הפעילות האנושית.
בכיתה ט' הנושא הנלמד ישראל – אדם, חברה סביבה עוסק בניתוח והבנת קשרי הגומלין אדם וסביבה במדינת ישראל. בנושא זה התלמידים לומדים כיצד מיקומה של מדינת ישראל משפיע על היווצרות הנופים הפיזיים והאנושיים: השפעת האקלים על האדם, התמודדות האדם עם מחסור במים, ביטוייה והשפעתה של האוכלוסייה במרחב, עיצוב המרחב היישובי והשפעת האדם על הסביבה.

הרלוונטיות באה לידי ביטוי במרחבים הנלמדים ובתחומים הנלמדים.
תוכנית הלימודים מתייחסת למרחבים מוכרים וקרובים לחיי התלמיד. התוכנית מקשרת את הלומדים אל החיים והיא מבוססת על התנסויות בלתי אמצעיות וישירות שלהם בסביבתם האנושית ובסביבתם הפיזית. התוכנית מסייעת בידי הלומדים להכיר את הסביבה, להבינה, להבחין בשינויים החלים בה ומהווה תשתית להשתלבותם בחברה כאזרחים.
עיקרון הרלוונטיות עובר כחוט השני בכל נושאי הלימוד החל בלימוד היבטים חווייתיים, רגשיים והיסטוריים של השכונה והיישוב בו חיים התלמידים בכיתות ב'-ד', דרך חקר האזור בכיתה ו' וחקר גיאוגרפי של היישוב בכיתה ז'.
רלוונטיות ללומדים משמעה גם מתן מקום לעיסוק בתחומים שמעניינים את הלומדים ומעוררים בהם מוטיבציה וסקרנות גם אם הם נמצאים במרחבים רחוקים מסביבות החיים שלהם. לדוגמה בכיתה ח' לימוד הנושא אסונות טבע תוך דיון בדילמות הכוללות גם היתכנות אירועים כאלה בישראל.
כחלק מתהליך הלימוד יש לעודד את התלמידים לאזרחות פעילה: איתור מפגעים ודיווח לרשות, מחזור מוצרים בבית הספר ובקהילה, מבצעי שמירה ואימוץ אתרים שונים בקרבת בית הספר ועוד.

אנו חיים בעולם דינמי המתאפיין בתהליכי שינוי חדשות לבקרים. הגאוגרפיה-אדם וסביבה חוקרת את מהותן של התמורות במרחב, את הדינמיקה שלהן, את גורמיהן ואת השלכותיהן ולכן יש להמחיש את הנושאים הנלמדים באמצעות דוגמאות מהארץ ומהעולם המבוססות על אירועים אקטואליים.
מומלץ במסגרת שיעורי הגאוגרפיה-אדם וסביבה לעקוב עם התלמידים אחר אירועים המתרחשים בארץ ובעולם וללמוד את ההקשרים הגיאוגרפיים שלהם. כמו כן חשוב לדון בסוגיות גיאוגרפיות אקטואליות המוצגות תכופות בכלי התקשורת. לדוגמה עיסוק באסונות טבע בעת התרחשותם גם אם אינם נכללים בנושא הלימוד בעת ההתרחשות יש חשיבות להקדיש לכך זמן בכיתה וכן להפנות תלמידים ללמידה עצמית.

תחום הדעת גאוגרפיה-אדם וסביבה מתאפיין בבין תחומיות. הידע הספציפי של מדעי הטבע נלמד בהעמקה במסגרת תחומי הבסיס פיזיקה, כימיה וביולוגיה. החוזקה של הגאוגרפיה-אדם וסביבה טמונה בקשרים בין מדעי הטבע למדעי החברה ובראיה המערכתית המאפיינת את המקצוע מעצם קיומו.
למשל: בלימודי אדם וסביבה באגן הים התיכון בכיתה ה' עוסקים במצרים. נושא זה מבוסס על ידע מתחומי המקרא האומנות וההיסטוריה ועל ידע מתחום מדעי הטבע. בכיתה ח' להבנת תופעות מזג אויר ואקלים יש להתבסס על ידע פיזיקלי וכימי ולחבר אותו לתכנון עירוני, אזורי וכו'.

על מנת ללמוד מתוך סקרנות, הנאה, חדווה והשקעה  פנימית של כולם.

תחושת החופש והאוטונומיה היא מהותית לנפש האדם. התוכנית מציעה למורה ולתלמיד בחירה בין נושאי הלימוד בעיקר בנושאי ההרחבה וכן מאפשרת בחירה של מגוון דרכי הוראה-למידה-הערכה.

התוכנית מאפשרת זמן לדיון וחשיבה פתוחה הן בכיתה והן במרחבים וירטואליים.

הוראה בדרכים מגוונות הנותנות ביטוי לאינטליגנציות מרובות ושונות של לתלמידים ולדרכי הבעה מילוליות ויצירתיות כאחד. חיזוק הפתיחות ויכולת ההקשבה, הביקורת והביקורת העצמית, כחלק משיח לימודי המקשר בין עולם התוכן לבין סוגיות אישיות ודילמות עכשוויות.