כתיבת מבחן בגרות בית־ספרי היא יצירה שיש בה אומנות מזה ואומנות מזה. האוֹמנות תתבטא בחשיבה פתוחה, יצירתית ופורצת גבולות מוכרים, ואילו האוּמנות תחייב לדיוק, לקפדנות ולשמירה על כללים.
בבואנו ליצור מבחן בגרות בית־ספרי, מצד אחד עלינו לאתחל את החשיבה שלנו בכל הקשור לכתיבת מבחנים, מתוך מטרה ליצור מבחן אחר, חדשני, יצירתי, מאתגר חשיבה, תואם את תפיסותיהם הערכיות, ההיסטוריות, הפדגוגיות והדידקטיות של כותביו ופונה לקהילת תלמידיהם. מצד שני עלינו להקפיד לשמור על כמה כללים שיבטיחו את רמתו ואת תֵקֵפותו.
אתחול החשיבה יבוא לידי ביטוי בשאלות מקדימות שנשאל את עצמנו טרם כתיבת המבחן, ביניהן השאלות הבאות:
א . אילו מיומנויות של חשיבה היסטורית ראוי לבטא במבחן? (חשיבה ביקורתית, השוואה, הבעת דעה, שאילת שאלות, הבחנה בין עובדה לדעה ועוד)
ב . מהו בסיס הידע ההיסטורי שחשוב לנו לכלול במבחן?
3. אילו ערכים ותפיסות עולם חשוב לנו לבטא במבחן? האם אפשר ונכון להתאים את המבחן לקהילה שבה פועל בית הספר?
4. מה הם כלי העבודה ההיסטוריוגרפיים שנרצה להשתמש בהם? (מקורות ראשוניים ומשניים, מקורות חזותיים, קולנוע, ספרות יפה, שירים ועוד)
ה. מסגרת הזמן: האם יש הכרח להגביל את משך המבחן? האם אפשר ליצור מבחן ללא הגבלת זמן? אם צריך להגביל, מהי מסגרת הזמן המתאימה?
ו. חומר עזר: האם נרצה מבחן עם חומר סגור? עם חומר פתוח? מה משמעותו של 'חומר פתוח' – האם הכול פתוח? האם מבחן בית?
ז . מבנה המבחן: האם לחלק לפרקים? מהו הקריטריון לקביעת פרקים: כרונולוגי? תמטי? היסטוריוגרפי? (כלומר לפי סוגי מקורות)
ח. כללי המענה: האם נגדיר שאלות חובה? מה הן אפשרויות הבחירה?
ט. מבנה השאלות: האם נרצה לחלק את השאלה לסעיפים? האם לנסח שאלות מאוד פתוחות ורחבות?
לצד שאלות אלה אנו מחויבים לשמור על כמה כללים שיבטיחו שהמבחן הבית־ספרי יעמוד ברמה הנדרשת מבחינת בגרות:
- הלימה: המבחן חייב להיות בהלימה ליסוד המארגן (הרציונל) שבחר הצוות להוראה בהערכה הבית־ספרית, לפרקי הידע והמיומנויות שנלמדו וליכולות האקדמיות של התלמידים.
- תקפות ומהימנות: הכרחי לוודא שהמבחן מכסה את הנושאים המרכזיים שנלמדו. יש לשאוף לכך שהמבחן יבטא את שש רמות החשיבה המוכרות מה'טקסונומיה של בלום.'
- כללי המענה: חייבת להיות בחירה בתוך המבחן .
- ציינון: יש לשים לב לחלוקה הגיונית של ניקוד בכל שאלה. אין לתת יותר מ-30-25 נקודות לשאלה.
- ניסוח: ההנחיות, מטלות ההוראה והשאלות חייבות להיות מנוסחות בבהירות ובאופן חד־משמעי שאינו ניתן לפרשנויות שונות (אין הכוונה לתשובות שעשויות להיות מגוונות מאוד).
- מחוון: הכרחי לכתוב מחוון שיגדיר את אופן חלוקת הניקוד לכל שאלה ולכל מטלה בתוך השאלה, כדי ליצור אחידות מרבית בין המורים בצוות.
ז. התאמה בין סוג המבחן ובין דרישותיו: ככל שנאפשר מבחן עם יותר חומר פתוח, כך המטלות השונות יידרשו להיות בעלות רמת חשיבה גבוהה יותר.
השילוב בין החשיבה הפתוחה, היצירתית והחדשנית לשמירה על כללי יסוד יכול לתרום ליצירת מבחן בגרות בית ספרי ייחודי ומעניין העומד ברמה הנדרשת.
(נכתב בידי גלעד מניב, מדריך ארצי להערכה חלופית)