בסוגיית ״הערכת הישגים" קיימות שתי גישות מרכזיות השונות זו מזו
א. הגישה האיכותית, שלפיה נתפסת ההערכה כ"הערכה לשם למידה" (הל"ל), המוכרת גם בכינוי ״הערכה מעצבת".
ב. הגישה הכמותית, שלפיה נתפסת ההערכה כ"הערכה של הלמידה" (הש"ל), המוכרת גם בכינוי ״הערכה מסכמת".
כותבי מסמך זה ממליצים לאמץ את הגישה האיכותית בהערכה (הל"ל) כדי לשפר את ההוראה ולקדם את הלמידה. לפי גישה זו, ההערכה אינה אירוע חד־פעמי המתרחש בנקודת זמן נתונה וידועה מראש. ההערכה היא חלק בלתי נפרד מתהליך הלמידה וההוראה (הל"ה – הוראה־למידה־הערכה). מטרתה היא שהלומדים והמורים יבחנו לאורך תהליך הלמידה באיזו מידה הושגו היעדים, יאתרו נקודות חוזק, קשיים וכשלים, ויתכננו את המשך הלמידה בהתאם לכך.
שיטת הערכה זו מכוונת את הלומדים ואת המורים לאסוף ראיות על עשייתם והבנתם תוך שיפוט של הראיות המצטברות. יסודה של גישה זו הוא בתפיסה הקונסטורקטיבית של הלמידה, המדגישה את יצירת הידע והבנייתו על ידי הלומדים בתהליך בנייה פרשני, כלומר תוך חיפוש משמעות ופרשנות לידע ההולך ונבנה. למידה כזו כרוכה בפיקוח התלמידים על תהליכי למידתם, בהערכת תהליך הלמידה והידע הנבנה ובהתאמת אסטרטגיות של למידה וחשיבה לפי הצורך.
להלן פירוט הכלים המרכזיים להערכה שניתן לעשות בהם שימוש מושכל במהלך הלמידה וההוראה. באמצעות כלים אלה אוספים התלמידים והמורים ראיות על תהליכי הלמידה ומעריכים את הבנת הנלמד, מפרשים ראיות אלה ומיישמים את מסקנותיהם כדי לקדם את הישגי התלמידים:
- יומני תיעוד הלמידה (תיעוד ורפלקסיה);
- תלקיטים (פורטפוליו);
- מבחנים מסוגים שונים (בתנאי שיפותחו על פי העקרונות הנ"ל)
- הפרק נכתב על פי: צופיה יועד, "הערכה", תוכנית לימודים במקרא לבית הספר הממלכתי, משרד החינוך התרבות והספורט, האגף לתכנון ולפיתוח תכניות לימודים, 2002
- מ' בירנבוים, צ' יועד, ש' כץ, ה' קימרון, בהבניה מתמדת, סביבת למידה מתוקשבת לפיתוח מקצועי של מורים בנושא תרבות ההל"ה המטפחת הכוונה עצמית בלמידה (יחידה 7), משרד החינוך התרבות והספורט והוצאת מעלות, ירושלים ותל אביב 2004
- דוגמאות ליומני תיעוד הלמידה, לתלקיטים ולכלים נוספים בהערכה, ראו ב: מ’ בירנבוים, חלופות בהערכת הישגים, רמות, תל אביב 1997; מ’ בירנבוים (עורכת), הערכה מושכלת– מתאוריה למעשה, רמות, תל אביב 1999; ר’ רז, ש’ בן־אליהו (עורכים), איך עושים את זה, מדריך מעשי לחלופות להערכת הישגים, משרד החינוך התרבות והספורט, האגף לתכנון ולפתוח תוכניות לימודים ומעלות, ירושלים ותל אביב תשס״ג; חנה אדן (עורכת), מדריך להוראת אזרחות, משרד החינוך התרבות והספורט, האגף לתכנון ולפתוח תוכניות לימודים ומעלות, ירושלים ותל־אביב תשס"ד.