מבנה התוכנית לפי שכבת גיל

התוכנית כוללת התייחסות לשלושה מרכיבים העשויים להשפיע על ההוראה בפועל. מרכיבים אלה שולבו בהתאם לשיח הפדגוגי המעודכן ולעקרונות של משרד החינוך לפיתוח לומד עצמאי ולפיתוח חשיבה. 

נוסף על כך, בכל סוגיית לימוד נכללו הצעות לערכים ולדיונים בנושאים ערכיים, כדי לכוון את הלימוד לפיתוח היכולת של הלומד בתחום זה וכמסד לביסוס הערכים אצלו. 

בכל התוכנית שולבו הצעות דידקטיות ויצרנו זיקה (בלתי מחייבת) בין העצה הדידקטית לתוכן לימוד. זיקה זו מיועדת לסייע למורה לבנות תוכנית הוראה משמעותית, שבה התלמיד הוא אקטיבי ופועל ככזה המסוגל לבצע פעילויות ברמות חשיבה שונות, ולחשוף שיקולים מטה־ קוגניטיביים בפעילותו.  

בהתאם לעקרונות שהוצגו כאן אורגנה התוכנית במתכונת של מבוא, מטרות אופרטיביות וייצוג מרכיבי התוכנית בטבלה.

  • נושאים
  • מוקדי הוראה וסוגיות מרכזיות
  • מושגים
  • מיומנויות ודוגמאות לפיתוח כישורי למידה וחשיבה
  • דיון בערכים ובסוגיות
  • הצעות דידקטיות

הקריאה בתוכנית צריכה להיות אופקית. שילוב המרכיבים השונים בתוכנית ההוראה יאפשר למורה להפיק את המקסימום מהוראת הנושא, ויאפשר לתלמיד למידה ממוקדת, חווייתית ומעוררת חשיבה ועניין. 

רגישויות ואתיקה בהוראת מולדת, חברה ואזרחות 

התוכנית מזמנת התייחסויות אישיות של הלומד (לעצמו, לתא המשפחתי, לחמולה, ליחסי חברות בכיתה, למצב כלכלי במשפחה וכו'). 

יש להימנע מניתוח אירועים אישיים של הלומד ומֵחדירה לנושאים רגישים, תוך הקפדה על הדגשת ההיבט המקצועי של תחום הדעת, על חוקי האתיקה ועל כיבוד צנעת הפרט.

תפיסה רעיונית לארגון דרכי ההוראה, למידה והערכה  

  • גיבוש תוכנית ההוראה בפועל צריך להיות מותאמת לסביבה הייחודית של בית הספר, למסורת ההוראה של התחום, לאמצעים העומדים לרשות הצוות החינוכי ולסוגיות אקטואליות. שילוב מוצלח בין התכנים המוצגים בתוכנית ובין הצרכים התוכניים המקומיים הוא שיעצים את ההוראה, יסייע בהדגשת ייחודיותו של המקצוע והרלוונטיות שלו ללומד וישפר את ההישגים.
  • בירור עקרונות ההוראה והבניית הזיקה יתרחשו מתוך תמהיל של ידע ורגש. בהתאם לכך ההוראה צריכה לאפשר ללומד, בכל שכבת גיל, להיחשף כל הזמן לשני המרכיבים האלה.
  • מרכיבי הידע הם בין-תחומיים בהווייתם, בשל העובדה כי כל מקום מגלם התאמה ושילוב בין התנאים הגאוגרפיים להיבטים התרבותיים, החברתיים וההיסטוריים של האדם הפועל בו. בהתאם לכך הלמידה צריכה לאפשר מפגש עם הבין-תחומיות היוצרת את המקום ומשתקפת בו. 
  • דרכי ההוראה־ למידה צריכות לאפשר לתלמיד להבנות תודעה אישית של המולדת, תוך הבנת התודעה של האחר וכבוד כלפיה.

הערכה משולבת בהוראה 

תוכנית הלימודים מזמנת שימוש בכלי הערכה מגוונים להערכה המסכמת והמעצבת, המאפשרים תיעוד התקדמות, טיפוח יכולת רפלקטיבית וביקורתית, חשיבה מטה־ קוגניטיבית ועוד. שימוש בהערכה מעצבת יאפשר את פעלתנותם של הלומדים, ובכך תגבר התעסקותם עם נושאי הלימוד ותתחזק האפשרות שלהם לגבש עניין אישי ורגשי עם המולדת.