מכנה משותף לצד ייחודיות בחברה רב-תרבותית במדינת ישראל
התוכנית תאפשר ללומד לזהות את הייחודיות של המגזר שאליו הוא שייך (ממלכתי, ממלכתי דתי, ערבי או דרוזי) ואת המשותף בינו ובין המגזרים האחרים.
רלוונטיות ואקטואליה לצורכי הלומדים ולצורכי החברה והזמן
למידה משמעותית מבוססת על כך שנושאי הלימוד ואמצעי ההוראה הם רלוונטיים ללומד. רלוונטיות זו יכולה להיווצר בבחירת הנושאים התואמים לגיל התלמיד, ולחלופין נושאים הנמצאים על סדר היום (אקטואליה). נושאים אלה משולבים כחלק אינטגרלי מהתוכנית.
למידה בין-תחומית – שילוב של תחומי דעת שונים
מקצוע מולדת, חברה ואזרחות התפתח כמקצוע בין-תחומי, כפי שתואר לעיל, ואל התחומים שנזכרו נוסף גם התחום של חינוך פיננסי. התוכנית המעודכנת אינה כוללת הפרדה ושיוך של כל נושא בתוכנית לתחום דעת, מתוך עיקרון שהמקצוע הוא משלב ושהלמידה בו תיעשה מתוך הקשרים. התלמיד אינו צריך ללמוד על תחומי הדעת ועל מהותם, אלא להכיר כי המולדת היא ישות מופשטת ומורכבת על בסיס מבט רחב ובין־ תחומי.
מהקרוב אל הרחוק – בית, יישוב, מדינה
בהתאם לניסיון העבר וליכולותיו המרחביות והמופשטות של הלומד להכיר את המרחבים השונים, ללמוד עליהם ולהזדהות עימם.
מהמוכר אל הלא מוכר – מהמשפחה עד המדינה – תוך זיהוי המשותף והמאחד
היכולת של הלומד לפרש תופעות בלתי מוכרות ומופשטות ולהסבירן מבוססת על כך שהידע בנושא נבנה בהדרגה, ועל כן ההוראה תתמקד תחילה במרחבים ובנושאים המוכרים. הבנת המוכר תאפשר לזהות את המשותף ואת המאחד לעומת המבדיל ביחס לתופעות נוספות.
ספירליות – פיתוח הדרגתי של עקרונות ומושגים מתחומי הדעת
בפיתוח התוכנית אוּמץ העיקרון של חזרה ופיתוח הדרגתי של נושאים ומושגים. עיקרון זה מאפשר ביצוע, חזרה, הרחבה, העמקה ופיתוח כישורי חשיבה ביחס לכל אחד מהנושאים, המיומנויות או המושגים הנלמדים.
שילוב ערכים לטיפוח זהות, זיקה ושייכות למדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית
התוכנית משלבת דיון בערכים שמטרתם להבנות זהות ולטפח זיקה למולדת ולמדינה. הדיון יאפשר שיח פתוח והצגה של דעות עצמאיות באקלים כיתתי סובלני, המקבל דעות שונות ומכבד אותן.
כל מגזר לומד על המגזר האחר, כדי לבסס את השותפות במדינה מתוך כבוד
לנוכח מאפייניה של החברה הישראלית, ומתוך כוונה ליצור שותפות אזרחית משמעותית, התוכנית מכוונת את הלומד להכיר את המגזרים האחרים, לזהות את מאפייניהם, ולהכיר בשוויון הזכויות של כל אדם ואזרח במדינה.
לימוד חווייתי
התוכנית מזמנת מפגש בלתי אמצעי ופעיל עם התופעות בסביבות החברתיות–תרבותיות–רעיוניות ובסביבה הפיזית (רצוי בלמידה חוץ־ כיתתית). לימוד בדרך זו (באופן אישי או קבוצתי) מקדם הבנה של תופעות ומאפשר פיתוח חשיבה ביקורתית.
מיומנויות וכישורים
התוכנית מזמנת טיפוח מיומנויות קוגניטיביות תוך־ אישיות ובין־ אישיות המשותפות לכל תחומי הדעת, לצד מיומנויות האופייניות למולדת, חברה ואזרחות. בין הכישורים הנדרשים אפשר למצוא: קבלת החלטות, חשיבה ביקורתית, חשיבה יצירתית, שיתופיות, הערכת מידע, התנהלות רב-תרבותית, התמודדות עם לחץ חברתי, מסוגלות עצמית, הנעה עצמית ועוד.
אוריינות דיגיטלית
הכוונה היא למכלול הכישורים החיוני בחברה בת ימינו, המבוססת על טכנולוגיה דיגיטלית. אוריינות הכוללת צריכה ויצירה של תוכן במדיה הדיגיטלית באופן מושכל וביקורתי, שילוב כלים דיגיטליים שונים, יצירת תוכן והפצה של מסרים באופן יעיל ומותאם לצרכים ולמטרות.