ההערכה היא חלק בלתי נפרד מתהליך ההוראה והלמידה, אך היא אינה מטרה בפני עצמה.
הערכת ההישגים, על פי גישת ההערכה המסורתית, הייתה מכוונת בעיקר לצרכים של הערכה מסכמת, הערכה הקובעת את רמת ההישגים של התלמידים בסוף תהליך הלמידה.
שילוב ההערכה המעצבת בתהליך ההוראה נותן למורה ולתלמידים משוב לצורך שיפור ההוראה והלמידה. ההערכה המעצבת מבוססת על קביעת תחנות מסוימות במהלך השנה, שבהן הלומד או קבוצת הלומדים יידרשו להציג תוצרי ביניים, לקראת התוצר הסופי שיוצג בסוף השנה. הערכה זו מסייעת למורים ולתלמידים להעריך התקדמות, לבצע רפלקציה וביקורת ולהגדיר משימות ויעדים נוספים תוך כדי למידה, כדי להגיע להישגים הנדרשים.
הן עבור המורים והן עבור התלמידים, הערכת הישגי התלמידים צריכה להיות חלק מהלמידה השוטפת וממאמץ מתמשך של השקעה ושיפור.
שימוש במגוון כלי הערכה מאפשר להעריך את הישגי הלומדים בנקודות זמן שונות ולהתוות למורה את דרכי ההוראה המתאימות ללומדים, תוך כדי התחשבות בשונות ביניהם – יכולותיהם, האינטליגנציות השונות שבהן בורכו, תחומי העניין וסגנונות הלמידה שלהם.
על ההערכה להיות בונה, מחזקת ומאפשרת צמיחה ושינוי. לשם כך יש לשלב במרכיבי ההערכה גם "הערכה עצמית" של התלמיד. בהערכה זו מדרג הלומד את הרמה, את הערך ואת האיכות של תוצרי הלמידה שלו במהלך השנה. הערכה זו מעודדת את הלומד להיות שותף פעיל ותורמת לתחושת המסוגלות שלו ולקבלת אחריות על תהליך הלמידה.
הדיאלוג בין המורים לבין התלמידים מלווה את כל תהליך ההוראה.
אפשר להעריך את תהליך למידת השפה בכלים הבאים:
- מטלות ביצוע / משימות אותנטיות ורלוונטיות
- תלקיט (פורטפוליו)
- בחנים ומבחנים
בכלים אלה אוספים הלומדים והמורים ראיות על תהליכי הלמידה, ובאמצעותם גם מעריכים את הבנת החומר הנלמד, מסיקים מסקנות ומיישמים אותן כדי לקדם את ההישגים. הכלים להערכה יכולים להשתנות, אך חשוב להקפיד על מהלכי הערכה ומשוב רציפים לאורך תהליך הלמידה וההוראה, הן כדי שהתלמידים יוכלו להעריך את התקדמותם ואת שליטתם בחומר, והן כדי לאפשר למורים משוב לדרך ההוראה.