תוכנית הלימודים להוראת השפה האיטלקית מתמקדת באקטיביות של הלומדים. אנשי המקצוע, שהיו אמונים על פיתוח התוכנית, ראו את הלומדים כ"שחקנים חברתיים" הנדרשים להגיע ליעדים (שאינם אך ורק לשוניים) בנסיבות ובהקשרים חברתיים ותרבותיים, ואלו באים לידי ביטוי במגוון טקסטים (כתובים או מושמעים).
בהוראת השפה מוצב הטקסט במרכז. כל שיח בעל פה או בכתב בתהליך ההוראה והלמידה הוא בגדר ה"טקסט".
לטקסטים יש תפקידים שונים בחברה (לספר, לתאר, להזמין, להסביר וכדומה) ואפשר לבטא אותם באמצעים שונים: בקול, בטלפון, ברדיו, בטלוויזיה, בקולנוע, במחשב, במכשיר הקלטה, ברמקול, בדפוס, בכתב יד ועוד.
מגוון הטקסטים המוצגים באמצעים השונים נכלל בתוכנית הלימודים באיטלקית, שכן הם מציגים מודלים טקסטואליים הנבדלים זה מזה (בהקשר, במבנה, ברמת העקביות והלכידות וכו').
ההתייחסות אל הטקסט היא כאל יחידה תקשורתית, שנוצרה באופן ספונטני בידי דוברי השפה כדי להעביר את המסרים הנחוצים לסיפוק הצרכים התקשורתיים של החברה. רצוי שהטקסט, שהתלמיד ייחשף אליו במהלך הלימוד, יהיה אותנטי ככל האפשר, כדי שהלומד יוכל בהדרגה ובאופן פעיל להבין ולקלוט את מציאות החיים החברתיים באיטליה, להתנהל במדינה באופן עצמאי ולשלוט במודלים לשוניים אקטואליים ההולמים את ההקשר.
באינטראקציה המתרחשת פנים אל פנים, האנשים מקיימים קשר עין זה עם זה ויכולים להפעיל אסטרטגיות תקשורתיות משלימות.
טקסטים בעל פה, המועברים בתיווך טכנולוגי (קולנוע, רדיו, טלוויזיה, טלפון, שיחות ועידה וכדומה), מופקים עבור נמען שלעיתים אינו יכול להגיב ישירות או יכול לעשות זאת רק ממרחק. לפיכך הם מתאימים להקלטה, להאזנה חוזרת, לצפייה חוזרת, לחלוקה לקטעים, לתמלול ולתרגום תוך-לשוני.
המודולה של העבודה הדידקטית יכולה להתחלק לשני שלבי עבודה: בשלב הראשון, שמטרתו הבנה כללית של הטקסט, מעורבת האונה הימנית של המוח. זהו שלב משחקי, יצירתי, אומנותי, רגשי ומחדיר מוטיבציה. בשלב הזה המורה מסייע לתלמיד, באמצעות אסטרטגיות ייעודיות, להפעיל את המיומנויות הכלליות שרכש כדי לייצר תקשורת ממשית ולהקל את הבנת הטקסט.
השלב השני, מטרתו הלמידה הלשונית ומעורבת בו האונה השמאלית של המוח. הוא מתחיל בניתוח של הטקסט כדי להגיע לפירוקו ולהרכבתו מחדש בטכניקות הולמות של הוראת הלשון. זהו הרגע שבו הלומד נדרש להפעיל על התכנים הלשוניים את המיומנויות הלשוניות שרכש בעבר ואת יכולות ההבחנה, ההתעמקות והסינתזה.