דגמי הוראה מומלצים באמנות:
- מיומנויות יצירה: במרחב הסדנה התלמידים ייצרו באופן עצמאי בהתאם לתרגילים, לחומרים ולגירויים שיציב בפניהם המורה.
- הנחייה אישית בפרויקטים וביצירה: המורה מנחה ומלווה את התלמידים בהתפתחותם האמנותית ומשוחח עמם על ההחלטות והשיקולים שהוא מקבל לגבי יצירתו.
- המרחב השלישי: ידע שנוצר בתווך בין "אני" ל"אתה". המורה מכבד את הידע של התלמידים, משקף להם את הידע שרכש, וממקם את השיח הדיאלוגי-לימודי ביניהם במקום מרכזי. נוצר קשר בין-אישי וגם העברה בין-דורית של ידע חווייתי, רגשי, אינטואיטיבי, רציונאלי ואינפורמטיבי.
- למידה מבוססת פרויקטים – PBL: דרך הלמידה של PBL מבוססת על פרויקטים אותם יוזמים התלמידים, המאפשרים עבודה שיתופית על היצירה האישית בכיתה, בעוד המורה הוא מנחה העובר בין התלמידים ומשוחח איתם על עבודתם.
- הוראה מבוססת חקר - התלמידים ירכשו יכולת לחפש ידע במקורות שונים, כגון ספרים ואינטרנט, ולשלב את התובנות שהפיקו לתוך יצירתם האישית. התלמידים יקבלו מהמורה תרגילים שונים שיפתחו בהם את חשיבת החקר ואת יכולת הצבת השאלות, הסקת המסקנות, הסקרנות והביטוי המילולי, בהקשר ליצירתם האישית ובהקשר ליצירות האמנות שיילמדו.
דרכים ייחודיות לפיתוח חקר באמנות
א. אוצרות כדרך לחקר, ללמידה ולהעברת הידע: הקמת קבוצת "אוצרים צעירים" שתעבוד לצד המורה במהלך תליית תערוכות תלמידים ב"גלריה הבית ספרית", או בתליית תערוכות אמנות המבוססות על רפרודוקציות של אמנים. בנוסף יוכלו תלמידי האמנות לתרום להקמת פרויקטים מיוחדים, טקסים וחגים במעגל השנה ועיצוב סביבות למידה פדגוגיות בתחומי לימוד שונים. מומלץ כי קבוצת האוצרים תתפקד במסגרת השעות הפרטניות עם מורה האמנות ותקבל קרדיטציה מתאימה מהנהלת בית הספר, בדומה לקבוצות מעורבות חברתית אחרות, כגון מועצת תלמידים.
ב. ביקור בתערוכות ובסדנאות של אמנים מקומיים: המפגש הבלתי אמצעי עם אמנים מהקהילה יוצר מעורבות של התלמידים בחברה ובתרבות בה הם חיים, באמצעות האמן כסוכן מעורבות ושינוי.
ג. יציאה לתערוכות במוזיאונים וסיורי גלריות: המפגש הישיר של תלמידים עם יצירות מקור במרחב המוקדש באופן ייעודי לתצוגת אמנות מפתח בו יכולות ורגישויות אסתטיות גבוהות, כגון: הבחנה במקצבים בחלל, גודל, נפח, מסה, תאורה, סאונד והקשרים מגוונים ביניהם במרחב התצוגה. מחלקות חינוך במוזיאונים עשויות להוות חוליה חשובה בחינוך לאמנות ותורמות לפיתוח מתודות מתקדמות המפגישות את התלמידים עם האמנות באופן יצירתי, מתווך ואו ספונטני.
ד. ימי אמן: מפגשים עם אמנים פעילים שיספרו על תהליכי היצירה שלהם ואו יקימו פרויקט אמנות במרחב בית הספר בשיתוף התלמידים, המורים וההורים.
ה. יצירה שיתופית: למידה שיתופית יוצרת קשרים חברתיים, חילופי עמדות ודעות והפריה הדדית. מהלך היצירה והחקר מפתח יכולות של כיבוד הזולת, הקשבה הדדית ומתן מרחב פעולה מכבד לאחר. יצירת אמנות קהילתית שיתופית, הנעשית בקבוצה, תוך תכנון והפקה משותפים, מחנכת לערכי האחריות והמעורבות החברתית.
מקורות ללמידה והוראה
יש חשיבות רבה לשימוש במקורות מגוונים המחוללים את החוויה האמנותית ולהנגשת מקורות רבים לידע על אמנות. דגמי ההוראה השונים מעשירים את הוראת האמנות ומעמיקים את הבנתה. חוויה של התבוננות ביצירות מקור אינה דומה להתבוננות בדימוי על גבי צג המחשב, או בזה המוקרן בכיתה. לשם כך רצוי להשתמש במגוון מקורות. הפעולות המגיבות למקורות השונים יכללו: התבוננות, שיחה, ניתוח, יצירה וכתיבה.
- צפייה בתערוכות במוזיאונים, בגלריות, בפסטיבלי אמנות.
- טקסט חזותי: יצירות אמנות, סרטים, וידיאו, פרסומות, מיצגים.
- טקסט מילולי: שיר, ספר, מאמר, עיתון ופיתוחם ליצירה חזותית.
- בין-תחומיות באמנויות – הצגת תיאטרון, סרט קולנוע, יצירה מוזיקלית.
- תחומי דעת אחרים כגון: תנ"ך, אזרחות, גיאוגרפיה, מורשת ועוד.
- פסלים ומבנים אדריכליים במרחב הציבורי.
- מפגשים עם אמנים: ימי אמן, סדנאות יצירה, ביקורי סטודיו ועוד.
- אמנות דיגיטלית ורשת האינטרנט (מידע, חקר ויצירה).