האומנות החזותית היא תחום רב מדיומלי, המשלב תיאוריה עם מנעד מגוון של פרקטיקות אומנותיות כגון: ציור, פיסול, מיצב, מיצג ואומנות ניו-מדיה. ככזו, היא פונה לתלמידים ותלמידות בעלי יכולות וחוזקות מגוונים, המעוניינים להעשיר את עולמם כיוצרים, כחוקרים וכצרכני תרבות. העיסוק באומנות מאפשר ביטוי מחשבות, רגשות והשקפות עולם מגוונות, הן במישור התיאורטי והן במישור המעשי. החינוך לאומנות מייצר מפגש חווייתי בין הלומד לבין יצירת האומנות. בשל כך, יש ללמד כל יצירה כמפגש חד פעמי בין הצופה-היוצר; מפגש המאפשר פרשנות יצירתית, התבוננות ביקורתית, וממדים אינטלקטואליים חדשים להתבוננות.
לאומנות יש תפקיד חברתי, ערכי ומוסרי ויש בכוחה להדהד את המציאות ולהשפיע עליה. משחר האנושות שימשה האומנות החזותית כלי להעברת מסרים דתיים-פולחניים, פפוליטיים, תרבותיים, חברתיים ואישיים, שעיצבו בכל פעם מחדש את החשיבה האנושית ואת אופני ביטוייה. בחלוף השנים עבר עולם האומנות טרנספורמציות בהתאם לרוח התקופה ולשינויים גיאו-פוליטיים, חברתיים והיסטוריים, אשר שינו את תפיסות העולם, מרחבי התצוגה והיצירה עצמה, ובתוך כך גם מוססו את הגבולות בין האומנויות השונות ובין האומנות לחיים.
האומנות מאפשרת התבוננות שהיא רב ממדית ורב תרבותית. מאז התקופה המודרנית ישנה מגמה המבקשת לפרוץ את הגבולות התמטיים, הטכניים, המרחביים, וכן את היחסים שבין היוצר-היצירה-הקהל. בהתאמה, יצירות אומנות עכשוויות מבוססות על מספר תחומי דעת, על חדשנות מדעית וטכנולוגית, תוך שימוש בכלים דיגיטליים מתקדמים, אומנות וירטואלית ובינה מלאכותית. תמורות ושינויים אלה באים לידי ביטוי באופני התצוגה השונים, המציגים תערוכות בחללים אלטרנטיביים, כמו גם וירטואליים; יצירות המערבות את הקהל ואף חותרות לשינוי בקהילה; גישה רב תרבותית ועוד. את השינויים והתמורות הללו ניתן לראות גם בשדה האומנות המקומי בישראל.
נוכח דינמיות זו חשוב להציע לתלמידים ולתלמידות תכנית לימודים חדשה שתתייחס למכלול ההיבטים שהוצגו לעיל, ושתהווה כר פורה לשיח ולעשיה אומנותית עכשווית. מכאן, שהתכנית החדשה שמה לה מספר מטרות מרכזיות:
- הבנה של ציר זמן וציר מרחב, המעודדת פלורליזם והיכרות עם תרבויות שאינן מערביות. בהתאמה, התלמידים יחשפו לציר הזמן ההיסטורי של תולדות האומנות המערבית ובמקביל ילמדו פרספקטיבות תקופתיות וגיאוגרפיות שונות, מתוך השוואה בין ההיסטורי לבין העכשווי באופן שיחייב הוראה ולמידה מעודכנות ורלוונטיות.
- חיזוק הקשר עם המקום דרך היכרות עם אומנות ישראלית ומקומית.
- חיבור אינטרדיסציפלינרי בין שדות ידע שונים, תוך שימוש במתודות של השוואה רב-ממדית, בינתחומית ורב-תחומית בין יצירות. מומלץ ליצור הקשרים דרך "רעיונות גדולים" או נושאי חתך.
- פיתוח מיומנויות חקר עיוניות ומעשיות יצירתיות בנושאי אוצרות ומחווה ליצירות (דיאלוג עם אומן).
- ארטיביזם - המונח "ארטיביזם" (שילוב של art ו- activisim) התפתח בשנים האחרונות בפעולות מחאה שונות ברחבי העולם, והוא מתאר פעולות של אומנים, בדרך כלל בשילוב עם הקהילה, המעלות מודעות לסוגיות חברתיות או סביבתיות במטרה לייצר שינוי באמצעות ביטוי אומנותי. אומנות חברתית המאפשרת התערבות ויצירת קשרים עם הקהילה. השאיפה היא לעודד תלמידים להיות מובילים חברתיים, לייצר פעולות אקטיביסטיות ולהיות מעורבים ואכפתיים כלפי האחר וכלפי הקהילה.
- הרחבה והעמקה של ההתנסות והלמידה במדיומים ומדיה שונים, של הנושאים והטכניקות הנלמדים בסדנה ויצירת חיבור והקשרים לתכנים הנלמדים בשיעור העיוני.
- למידה גם במרחב הציבורי הכולל ביקור תכוף בתערוכות.