הפרויקט הישראלי – תכנון ואדריכלות מראשית הציונות ועד היום
לקטלוג הקורסיםתיאור הקורס
הקורס מורכב מ-35 פרקים.
כל פרק מתייחס למושג או לתופעה מרכזית בהיסטוריה של האדריכלות והתכנון הישראליים, מתחילת שנות העשרים ועד התפרקות מדינת מפא"י בשנות השבעים, ולהשפעותיהם עד ימינו. אדריכלות בדרך כלל ותכנון תמיד הם נחלתה של הקבוצה ההגמונית ולכן תיאור וניתוח שלהם הוא למעשה חקר אותה הקבוצה.
לאחר מלחמת העולם הראשונה החלה תנועת העבודה לעשות את צעדיה הבטוחים הראשונים בארץ, ואולם אחרי מלחמת ששת הימים ומלחמת יום כיפור תשו כוחותיה והיא הוחלפה.
קורס זה עוסק במבעים האדריכליים והתכנוניים שבעת ובעונה אחת שיקפו את סדר יומה של תנועה זו וקבעו אותו. כל ילד יודע שזה פעילות נחמדה לסדר דברים לקבוצות, וגם אנחנו בחרנו לקבץ את הפרקים תחת כותרות גדולות שמייצגות את הכוחות הגדולים שפעלו בארץ והשפיעו על חזותה התקופתית.
כל חלק בקורס כולל מספר לא שווה של פרקים שונים ומגוונים בתוכנם. החלק הראשון "המרחב הציוני", למשל, כולל שישה פרקים שעוסקים בביטויים שונים של תפיסת המרחב של הציונות את הארץ: גבולות, פרוזה אוטופית מסוף המאה ה-19, קיבוצים וכפרים מתוכננים, הספר והפוליטיזציה שלו. כל אלו ועוד מוצגים בעזרת סרטונים, הפניות לטקסטים, הפניות למאגרי מידע חזותיים וקבוצות דיון.
רוב החלקים בקורס מורכבים מפרק פתיחה שמתאר את נושא הפרק בכלליות, 4 או 5 פרקי תוכן שמאירים באמצעים שונים תופעות עיקריות או דוגמאות מרכזיות של הנושא ופרק סיום שמתרכז באופן שבו הנושא משפיע על סוגיות תרבותיות עכשוויות.