מלחמה ושלום באסלאם
לקטלוג הקורסיםתיאור הקורס
הופעתן של תנועות אסלאמיות רדיקליות כגון אל-קאעדה, דאע"ש וארגונים אסלאמיים תת-מדינתיים כמו חמאס וחיזבאללה בשמי המזרח התיכון העלתה לתודעה את השיח האסלאמי הקלאסי ובפרט מושגים כמו גי'האד והודנה.
מלחמת האזרחים בסוריה ובעיראק, הוצאות להורג ופיגועים בערים מרכזיות בעולם כבר הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו ומכל מהדורת חדשות. האירועים הללו צרבו בתודעה העולמית את המשוואה: אסלאם = מלחמה.
האומנם כך הוא הדבר? האם הקוראן, הספר הקדוש לאסלאם, אכן מטיף למלחמה? האם דת האסלאם אכן חרתה על דגלה את דרך הלחימה האלימה לאסלום כל עמי העולם?
ואם אכן כך, אזי איך אפשר להסביר את העובדה שכמה מדינות מוסלמיות חתמו על הסכם שלום?
כדי לענות על שאלות אלו נחזור אחורה בזמן אל ימי תור הזהב של האסלאם, נכיר את הנביא מוחמד ואת דרך פעולתו ונתחקה אחר יישום מורשתו בימי ארבעת יורשיו, הח'ליפים ישרי הדרך והמנהיגים שבאו בעקבותיהם. בה בעת נחקור כיצד מפרשות תנועות קיצוניות כמו דאע"ש ואל קאעדה את הקוראן, נלמד על הפרשנויות השונות למושג ג'יהאד ועל התמורות שחלו בשימוש בו ונעשיר את השיח בשיחות עם חוקרים בכירים בתחום.
במהלך הקורס נגלה כי העולם המוסלמי איננו מקשה אחת, וכי בפרפרזה על התורה אפשר לומר כי '70 פנים לקוראן'.
רוב חכמי ההלכה וההוגים בעולם המוסלמי מפרשים את ההלכה המוסלמית באופן התואם את העידן המודרני ושוללים כיום מלחמה לשם הפצת האסלאם. קצתם אפילו תומכים בשלום עם מדינת ישראל. לעומתם, יש זרם רדיקלי המגולם בתנועות קיצוניות שקולן מהדהד יותר בתקשורת ויוצר רושם מעוות.
הקורס המוצע נועד לבער את הבורות בכל הנוגע לדת האסלאם; להעשיר את השיח האקדמי והשיח הציבורי בדיון ביקורתי; להנחיל ידע על תמורות באסלאם הקלאסי ועל התאמת פרשנותו הדתית למציאות בת זמננו.
אתם מוזמנים להצטרף למסע מרתק שבמהלכו נסייר הלוך ושוב בהיסטוריה המוסלמית ונחזור עם הרבה יותר ידע – ואולי אפילו עם מעט אופטימיות.