טראומה:
חוויה מטרידה היוצרת פחד, חוסר אונים, דיסוציאציה, בלבול או כל רגש עז אחר, באופן משמעותי.
עוצמת הרגשות משפיעה לאורך זמן על העמדות, ההתנהגות והרגשות של האדם.
מלחמה ואיום קיומי הם אחד המצבים המוכרים כמעוררי טראומה נפשית ברמה גבוהה.
בימים הראשונים הסמוכים לאירוע חווינו כולנו טראומה נפשית, שיצרה תחושות פיזיולוגיות לא נעימות בעקבות עוררות יתר של המערכת הסימפטטית.
פוסט טראומה:
שכיח ב-7-5% מהאוכלוסייה החווה טראומה, במצב זה אדם שחווה אירוע טראומתי יחוש תחושות קשות בתקופה לאחר האירוע, התחושות יופיעו באופן פתאומי ולא צפוי, סביב טריגר כלשהו שהזכיר את האירוע. אירוע חד-פעמי אינו נחשב "תסמונת פוסט טראומתית".
חשוב! יותר מ-90% לא יחוו פוסט טראומה ויוכלו להשתקם ואף להתחזק בעקבות אירועי חיים קשים.
תסמונת פוסט טראומטית היא מצב מורכב הדורש טיפול מתאים והתייחסות כדי שהאדם יוכל לתפקד ולהשתקם.
טראומה מתמשכת / מורכבת:
טראומה מורכבת היא סוג של טראומה המתרחשת שוב ושוב, מצטברת ואף מסלימה ככל שהיא נמשכת.מצבים שבהם מתפתחת טראומה מורכבת הם מצבי מלחמה, שבי, עקירה ופליטוּת.
מאפיינים ייחודיים של טראומה מורכבת:
שינויים ביכולת לווסת את הרגש ואת הדחפים, כולל קושי לשלוט בכעס ובדחף לפגיעה עצמית. בקטגוריה זו כלולים גם כל אותם דברים שנפגעים עושים כדי לווסת את מה שהם מרגישים, כגון שימוש בסמים ובאלכוהול או התנהגות החוזרת על הטראומה.
ירידה ופגיעה בזיכרון ובקשב
שינויים בתפיסה העצמית, כגון תחושות כרוניות של אשמה ושל בושה.
שינויים ביחסים עם אחרים, כולל קושי לתת אמון באחרים או להרגיש אינטימיות כלפיהם.
סומטיזציה (תלונות גופניות או כאבים ללא ממצא פיזיולוגי) ובעיות רפואיות, לפעמים התגובות הגופניות קשורות ישירות לסוג הטראומה שנחוותה.
פוסט טראומה מצמיחה:
בשנים האחרונות מתפתח תחום מחקרי חדש אשר טוען לתגובה נוספת בעקבות חשיפה לטראומה, והיא צמיחה פוסט טראומתית.
להבדיל מאותם אנשים שהצליחו לחזור לאותה רמת תפקוד שהיתה להם לפני האירוע הטראומתי, במקרה של צמיחה פוסט-טראומתית מדובר על אנשים שלקחו את החוסן הנפשי שלהם צעד נוסף קדימה: לא רק שהם חזרו לרמת תפקוד תקינה, הם גם, מצליחים לתעל את החוויה וניסיון החיים הקשה שעברו בעקבות הטראומה לצמיחה אישית.
החוקרים לב-וייזר ואמיר (2006) מגדירים צמיחה פוסט טראומתית באופן הזה: "היכולת לבנות מחדש את המשמעות בחיים, האמון, התקווה, ההתקשרות, והזהות של העצמי ביחס לאחרים וביחס לקהילה".
המושג צמיחה פוסט-טראומתית דומה למושג חוסן. ההבדל בין השניים הוא בכך שחוסן הוא היכולת לשמור על תפקוד תקין, בריא ויציב לאחר מאורע טראומתי. בצמיחה פוסט-טראומתית, לעומת זאת, לא רואים יציבות אלא מגמה של שינוי חיובי עם הזמן.
רוב העדויות המחקריות מצביעות על כך שצמיחה פוסט-טראומתית היא גדולה יותר כאשר רמות הלחץ הפוסט-טראומתי הן גבוהות.
אולי משום שתחושת המצוקה היא זו הגורמת ליצירת המשמעות החדשה ולהתקדמות האישית.