
מוגבלות בשמיעה נובעת מפגיעה במנגנון השמיעה. פגיעה זו מונעת את היכולת לקלוט ולעבד באופן תקין צלילי סביבה ודיבור. לעיתים מוגבלות השמיעה מופיעה מיד עם הלידה ולעיתים בשלבים מאוחרים יותר.
המוגבלות יכולה להיות בדרגות חומרה שונות:
דו-צדדית (בשתי האוזניים) או חד-צדדית (באוזן אחת), זמנית או לצמיתות, ברמה קבועה או תנודתית, פרוגרסיבית או פתאומית.
נכתב בייעוץ פרופ' טובה מוסט
הסיבות למוגבלות בשמיעה הינן גנטיות או נרכשות. הסיבות הנרכשות יכולות להיות קשורות לתקופת ההיריון, לתהליך הלידה או לשלב מאוחר יותר בחיים וביניהן מחלות זיהומיות מסוימות, דלקות אוזניים כרוניות, חשיפה ממושכת לרעש, הזדקנות ועוד.
ניתן לאפיין מוגבלות בשמיעה על-פי סוג המוגבלות, חומרת המוגבלות ותצורת המוגבלות.
סוג המוגבלות בשמיעה - קיימים שלושה סוגים בסיסיים של מוגבלות בשמיעה על-פי מיקום הפגיעה במערכת השמיעה.
- ירידה הולכתית בשמיעה מאופיינת בפגיעה המתרחשת באוזן החיצונית, בקרום התוף או באוזן התיכונה, וגורמת לכך שעוצמת הצליל הנשמע נפגעת.
ירידת שמיעה הולכתית יכולה להיגרם כתוצאה מדלקת אוזניים, שעווה מרובה בתעלת השמע החיצונית, נוזלים באוזן התיכונה, נזק לעצמימי השמע, נקב בעור התוף או גוף זר בתעלת השמע החיצונית. בדרך כלל ניתן לטפל בירידה זו באמצעות התערבות תרופתית או ניתוחית.
- ירידה תחושתית-עצבית בשמיעה מאופיינת בנזק לאבר השבלול הממוקם באוזן הפנימית ולעיתים אף בנזק לעצב השמיעה המוליך את הגירוי מהשבלול אל המוח.
ירידה תחושתית-עצבית בשמיעה הינה סוג הירידה הקבועה בשמיעה השכיחה ביותר. מעבר לפגיעה בעוצמת הצליל הנשמע ירידה זו פוגעת גם בתפיסה של איכות הצליל וגם ביכולת לעשות הבחנה בין צלילים שונים. בדרך כלל לא ניתן לתקן את הנזק באמצעי רפואי או ניתוחי, והשיקום השמיעתי נעשה באמצעות עזרי שמיעה.
- ירידה מעורבת בשמיעה מאופיינת בשילוב של ירידה תחושתית-עצבית עם ירידה הולכתית.
על סוגים אלה המתייחסים למוגבלות פריפרית בשמיעה, נוספת הפרעה בעיבוד שמיעה מרכזי. במקרה זה, חרף תגובות תקינות המתקבלות בבדיקות השמיעה השגרתיות, ניכרת פגיעה ביכולת העיבוד השמיעתי שמקורה במערכת העצבים המרכזית, כלומר במרכזי השמיעה במוח.
חומרת המוגבלות בשמיעה
חומרת המוגבלות בשמיעה מדורגת לפי רמות: מזערית, קלה, בינונית, בינונית-חמורה, חמורה ועמוקה.
נהוג להבחין בין כבדות שמיעה וחירשות בהתאם לדרגת החומרה של המוגבלות בשמיעה אך אין אחידות מלאה בדבר הקריטריון האודיולוגי להבחנות אלה.
על פי אחד התבחינים המקובלים כבדות שמיעה הינה מירידה מזערית ועד ירידה חמורה בשמיעה, ואילו חירשות היא אך ורק ירידה עמוקה בשמיעה.
על פי תבחין אחר, כבדות שמיעה היא ירידה בסף השמיעה בטווח הרמות שבין מזערית ועד בינונית-חמורה בלבד, ואילו חירשות היא ירידה בסף השמיעה ברמות חמורה ועמוקה.
תצורת המוגבלות בשמיעה
תצורת המוגבלות בשמיעה מתייחסת לתדירויות אליהן האוזן מסוגלת להגיב, ולעוצמה בה מתקבלת התגובה בכל אחת מהתדירויות. לדוגמה, תתכן פגיעה בשמיעה בתדירויות הגבוהות בלבד, פגיעה בשמיעה בתדירויות הנמוכות בלבד, או פגיעה ברמה דומה בכל טווח התדירויות הנבדק.
השלכות התפתחותיות וחינוכיות של המוגבלות בשמיעה
חוש השמיעה מעורב בתפקודים חיוניים אחדים כמו ביסוס תפקודי השפה הדבורה ויצירת תקשורת באמצעותה, פיתוח תחושת ביטחון בסיסי בסביבה, ערנות לצלילי הסביבה ובכללם צלילי אזהרה והתמצאות במרחב על-ידי אתור כיוון מקור הצליל.
נמצא שלמוגבלות שמיעה ממושכת עלולות להיות השלכות רחבות היקף על ההתפתחות התקינה בהיבטים הבאים: עיכוב ברכישת יכולות ההבנה וההבעה של השפה הדבורה, קושי בביסוס תקשורת שוטפת במשפחה ובחברה, פערים בידע עולם בהשוואה לבני גיל, אי מיצוי הפוטנציאל הלימודי וקשיים בהסתגלות החברתית-רגשית.
אף כי לחומרת המוגבלות השפעה מכרעת על ההתפתחות, מאפיינים אישיים של הילד/ה מאפיינים סביבתיים ומאפייני הטיפול והחינוך משפיעים אף הם על ההתפתחות והתפקוד. מחקרים מראים שגם ילדים עם מוגבלות שמיעה ברמה קלה, או ירידה חד-צִדדית בשמיעה עלולים לגלות קשיים. אבחון וטיפול מוקדמים ככל הניתן חשובים ביותר כדי למתן את השפעות המוגבלות על התפתחות הילד/ה.
שיקום שמיעתי באמצעות עזרי שמיעה וטיפול המותאם ליכולות הילד מאפשרים לנצל את הפלסטיות של מרכזי השמיעה והשפה במוח ולהגיע למיצוי מיטבי של היכולות הטמונות בו.