תל"ם בחנ"מ כולל מידע, עקרונות, הנחיות וכלים לתכנון פדגוגי ולהוראה בכל מסגרות החינוך בהן לומדים תלמידים הזכאים לשירותי חינוך מיוחדים עם מוגבלויות שונות, ברצף שלבי הגיל ורמות התפקוד.
תל"ם בחנ"מ מיועד לכלל עובדי ההוראה והטיפול במערכת החינוך, השותפים לתהליך התכנון הפדגוגי עבור תלמידים הזכאים לשירותי חינוך מיוחדים וליישומו במוסדות החינוך.
התכנון הפדגוגי לתלמידים הזכאים לשירותי חינוך מיוחדים מתקיים בזיקה לחוקים העומדים בבסיס פעולתו של האגף לחינוך מיוחד:
- חוק החינוך המיוחד
- חוק חינוך חינם לילדים חולים
- וברוח חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ואמנת האו"ם לזכויות הילד
כל אלה מעגנים את זכותו של התלמיד לקבל מענה מקצועי בהתאם לצרכיו, תוך מתן התמיכות וההנגשות הנדרשות לו בתקופת לימודיו במערכת החינוך.
העשייה החינוכית והטיפולית בחינוך המיוחד מושתתת על מחויבות ערכית לכבוד האדם, לשוויון הזדמנויות ולסובלנות ועל מתן מענה מקצועי לתלמיד בהתאם לגילו, לתפקודו ולצרכיו, באופן אישי וקבוצתי.
בהתאם לכך מפותחים תהליכים חינוכיים, כלים וחומרים, המותאמים לצרכים ולמאפיינים הייחודיים של כל תלמיד, באופן המאפשר לו לחוות איכות חיים - לממש את עצמו תוך פיתוח יכולותיו, כישוריו והעדפותיו ולהתפתח כבוגר עצמאי ואוטונומי, המשתלב בחברה כמשתתף שווה זכויות.
מטרה מרכזית בתכנון תהליכי ההוראה, הלמידה וההערכה (הל"ה) היא לאפשר לתלמידים עם מוגבלויות נגישות מירבית לתכניות הלימודים של החינוך הרגיל, כדי שיוכלו לממש את זכותם להשתתפות מלאה בתכניות הלימודים ובמהלכים החינוכיים המיועדים לבני גילם. זאת, תוך תכנון תהליכי הוראה מותאמים ומתן מענה מקצועי לצרכיהם.
עקרונות נוספים בעשייה החינוכית והטיפולית מתייחסים לקיום עבודת צוות רב-מקצועי, להערכה של איכות ההוראה ושל התקדמות התלמידים ולקיום קשר רציף עם הורי התלמיד ועם משפחתו.
זכאות לשירותי חינוך מיוחדים ניתנת לתלמיד שיש לו אחת או יותר מהמוגבלויות הבאות, המגבילה את תפקודו בתחומים השונים: לקויות למידה, הפרעות קשב, הפרעות התנהגותיות ורגשיות, עיכוב התפתחותי בתחום השפתי ובתחום התפקודי, מוגבלות על רצף האוטיזם, משכל גבולי, חשד למוגבלות שכלית התפתחותית, מוגבלות שכלית התפתחותית, הפרעות נפשיות, מוגבלות בשמיעה, מוגבלות בראיה, מוגבלות פיזית, מחלות ותסמונות נדירות.
תיקון מס' 11 לחוק החינוך המיוחד, שאושר בשנת 2018, העניק להורי התלמיד את הזכות לבחור את סוג המסגרת שבה ילמד ילדו:
- גן או כיתה לחינוך רגיל
- כיתת חינוך מיוחד בבית ספר לחינוך רגיל
- גן או בית ספר לחינוך מיוחד