מטרת התוכנית התפתחות אישית ומעורבות חברתית היא "לטפח בוגר ערכי בעל יכולת ניהול עצמי עם תחושת ערך, מסוגלות ומשמעות, המרגיש שייכות ואחריות לסביבתו הקרובה והרחוקה, מאמין בכוחו להשפיע לטובה על קהילתו, על החברה ועל המדינה ומוכן להשתתף בעיצובן ובבנייתן."
התוכנית מבוססת על הגישה הפדגוגית של למידת שירות (Service Learning). למידת שירות היא מודל המשלב למידה עיונית בכיתה עם התנסות בקהילה תוך קיום שיח רפלקטיבי. גישה זו משלבת בין למידה קוגניטיבית, התפתחות רגשית-חברתית והתנסות מעשית במצבי חיים אותנטיים על ידי חיבור בין שכל, רגש והתנהגות, וכן בין ידע, מיומנויות וערכים.
התוכנית התפתחות אישית ומעורבות חברתית מופעלת בכיתות א' עד י"ב:
- בכיתות א'-ו' תפקיד לכל תלמיד
- בכיתות ז' – ט' במסגרת ליבת החינוך החברתי
- בכיתות י' – י"ב היא תנאי סף לקבלת תעודת בגרות
(מתוך אתר מינהל חברה ונוער)
התוכנית כוללת התאמות לתלמידים עם מוגבלות המפורטים בחוזר המנכ"ל. מתווה ההתאמות כולל עקרונות שיאפשרו את השתתפותם של תלמידי החינוך המיוחד בתוכנית. התוכנית מזמנת למידה חברתית משמעותית לתלמידים עם מוגבלות ומאפשרת להם להרחיב את מעגלי ההתנסות במעורבות חברתית בקהילה ולתרום לזולת גם מחוץ לכותלי בית הספר.
מעורבותם של תלמידים עם מוגבלות בחברה ותרומתם לקהילה עשויות להשפיע על תפיסת הקהילה את האדם עם המוגבלות כתורם ומועיל לחברה ולהשפיע על הדימוי העצמי ועל תחושת המסוגלות של התלמידים התורמים.
תלמידים עם מוגבלות המשולבים בכיתות רגילות או לומדים בכיתות חינוך מיוחד בבתי ספר רגילים ישתתפו בכלל הפעילות הכיתתיות והשכבתיות המתקיימות בבית הספר במסגרת התוכנית. בתכנון פעילויות התוכנית לכלל תלמידי בית הספר, יש לראות בתלמידים עם מוגבלות חלק בלתי-נפרד מתלמידי בית הספר ולהיערך בהתאם.
בתי ספר לחינוך מיוחד ומרכזים חינוכיים בבתי חולים יישמו את התוכנית בהתאם למאפיינים הייחודיים של כל מסגרת.
יש חשיבות רבה בקיום דיאלוג עם התלמיד להגברת מעורבותו בבניית תהליך ההתנסות וכן במטרה להגביר את מודעותו לחזקותיו, להעדפותיו ולקשייו. זאת על מנת שימצה את יכולותיו ושיחווה חוויה של הצלחה. לשם שיבוץ מושכל של התלמיד במקום התנסות מתאים, חשוב לאפשר לו בחירה מבין מגוון אפשרויות.