מוגבלות בראייה

חזרה לראש הדף

החזון בחינוך תלמידים עם מוגבלות בראייה

מוגבלות בראייה

החזון בחינוך תלמידים עם מוגבלות בראייה מתמקד ביצירת סביבה חינוכית מכילה, תומכת ומותאמת אישית, המאפשרת לכל תלמיד לממש את מלוא הפוטנציאל בכל זירות החיים בהן פועל.

הפיקוח הארצי שואף ומוביל לקידום עצמאות התלמידים והשתלבותם המיטבית במערכת החינוך הן בתחום הלימודי והן בתחום החברתי.

המענים המקצועיים מותאמים לצרכיו הייחודים של כל תלמיד ומטרתם לקדם מודעות למאפייניי המגבלה והשלכותיה בקרב צוותים חינוכיים וטיפוליים, הורים, וגורמים נוספים בקהילה.

בניית תוכניות ייחודית לקידום ההתנהלות החברתית, התאמה ושימוש יעיל בטכנולוגיה מסייעת לניהול העצמאות של התלמיד בכל תחומי החיים, מתן המלצות להתאמת חומרי למידה בהתאם לחומרת המוגבלות ורמת התפקוד של התלמיד ועוד.

מטרת החזון היא להבטיח שכל תלמיד עם מוגבלות בראייה יקבל את הכלים והתמיכה הנדרשים להצלחה אישית ואקדמית, ולהשתלבות מלאה בחברה תוך העצמת כוחות התלמיד וחווית המסוגלות העצמית שלו.

צוות האגף

חזרה לראש הדף

מוגבלות בראייה

מוגבלות ראייה

מוגבלות בראייה הינה פגם במערכת הראייה, בעין ובחלקיה, בעצב הראייה ו/או פגיעה מוחית.

גובלות בראייה נמדדת על פי חדות הראייה ו/או שדה הראייה, ואינה ניתנת לתיקון בעזרת משקפיים רגילים או עדשות מגע.

במקרה של חשד למוגבלות בראייה, ההורים יפנו למסגרת החינוכית לקבלת שאלון לרופא עיניים.

השאלון המלא החתום ע“י רופא עיניים, יוחזר לגורם החינוכי ויועבר באמצעותו למתי“א המתמחה במוגבלות בראייה.

המדריך המחוזי מטעם המתי“א המתמחה במוגבלות בראייה, יקדם במסגרת החינוכית ביצוע הערכת תפקודי ראייה לתלמיד.

רמת חומרת המוגבלות תקבע בהתאם לממצאים הרפואיים והערכת תפקודי הראייה. אם נמצא כי לתלמיד קשיים תפקודיים בגין מוגבלות בראייה, ונקבעה עבורו רמת חומרת מוגבלות, תיערך בעניינו ועדת אפיון וזכאות בהשתתפות כל הגורמים החינוכיים הרלוונטיים והורי התלמיד, במטרה לבחון זכאות לשירותי חינוך מיוחדים.

בהתאם להחלטת הוועדה, המדריך המחוזי או נציג מטעמו ישתתף בוועדת פילוח תמיכות. שעות ההוראה בגין מוגבלות בראייה יינתנו לתלמיד במסגרת החינוכית בה הוא לומד ע“י מורה לתלמידים עם מוגבלות בראייה מהמתי“א המתמחה.

לצורך מתן מענה חינוכי ייחודי בפריסה גאוגרפית רחבה ביותר, פותח מודל עבודה של מתי"א מתמחה, המשמש כמרכז ידע ושירות מחוזי בתחום מוגבלות בראייה, מודל הייחודי לאוכלוסיית תלמידים זו.

המתי"א המתמחה נותן מענה ייחודי מותאם לצרכים החינוכיים לתלמידים עם מוגבלות זו, בכל המגזרים ובכל רצף השירותים, גם בחינוך הרגיל וגם בחינוך המיוחד ומהווה כתובת מקצועית לפניות מסגרות חינוך, צוותים, הורים ועוד. המענה והתמיכה ניתנים ע"י מורים לתלמידים עם מוגבלות בראייה, שהתמקצעו בתחום זה וזו מומחיותם, בהובלת המדריך המחוזי.

מורים אלה הוסמכו לחינוך מיוחד והתמחו בחינוך תלמידים עם מוגבלות בראייה במסגרת תוכנית פיתוח מומחיות תלת שנתית מטעם משרד החינוך ובשיתוף מכללת לוינסקי. בהמשך לתוכנית הכשרה זו המורים נמצאים בתהליך קבוע של פיתוח מקצועי בתחום.

מורים עם הכשרה אקדמית ותעודת הוראה בחינוך המיוחד, שהתמחו בהוראת תלמידים עם מוגבלות בראייה בתוכנית ההכשרה של משרד החינוך.

ארבעת תחומי ההוראה המרכזיים של מורה לתלמידים עם מוגבלות בראייה:

  • קידום התנהלות לימודית:
    מיומנויות ואסטרטגיות למידה בזיקה למוגבלות בראייה, הוראת הברייל, הטמעה של טכנולוגיה מסייעת, פיתוח חושים מפצים, ניידות והתמצאות, שימוש בעזרי למידה ייחודיים לתחום ועוד.
  • קידום התנהלות חברתית:
    ידע ומיומנויות חברתיות, כישורי חיים חברתיים נורמטיביים ומיומנויות ייצוג עצמי בהקשרים חברתיים
  • קידום תפקודי ראייה:
    מיומנויות לניצול מיטבי של שרידי ראייה, שימוש בעזרים אופטיים ושאינם אופטיים בתהליכי למידה, מיומנויות ייצוג עצמי בזיקה למוגבלות בראייה ועוד.
  • הנחייה, הסברה והנגשה:
    ליווי צוותים חינוכיים וטיפוליים, שירותי יעוץ, הנחייה והסברה למערכת החינוכית, להורים, לגורמים בקהילה ולמערכות משלימות.

  • למגוון פעילויות הסברה והמחשה בגילאים שונים

תוכנית תלת שנתית להכשרת מורים לחינוך מיוחד בתחום מוגבלות בראייה

התוכנית מתקיימת במכללת לוינסקי בהובלת מרצים ואנשי מקצוע בתחום הרפואי, השיקומי והחינוכי. התוכנית כוללת ידע ומידע על מחלות עיניים והשלכותיהן התפקודיות, ניתוח מסמכים רפואיים, הקניית ידע ומיומנויות הוראה בארבעת תחומי העבודה של המורה לתלמידים עם מוגבלות בראייה שפורטו לעיל.

בתום ההכשרה המורים ממשיכים להתמקצע בתחום מוגבלות בראייה במסגרת הדרכות פרטניות וקבוצתיות במתי"א המתמחה בהובלת המדריך המחוזי, ובמסגרת ימי עיון וקורסים ארציים.

תוכנית המשך הפיתוח המקצועי והתמחויות בתחום מוגבלות בראייה

במטרה לתת מענה מדויק ומיטבי לכלל התלמידים המתמודדים עם מוגבלות בראייה על כל ביטוייה בכל שלבי הגיל, פותחה תוכנית המשך לפיתוח מקצועי בהתמחויות הבאות: ברייל, טכנולוגיה מסייעת, הנגשת ספרי לימוד, התנהלות חברתית, מרכזי פדגוגיה וניהול ידע, גיל הרך, חטיבה עליונה, חינוך המיוחד.

תוכנית ההמשך מנוהלת במסגרת של פורומים ארציים הכוללים נציגים מכל מתי"א מתמחה. כל פורום מתקיים אחת לחודש ומנוהל ע"י מוביל ארצי. הפורמים עוסקים בפיתוח חומרים, העמקת הידע על בסיס התפתחויות בארץ ובעולם ודיון בסוגיות ודילמות מקצועיות. נציגי המתי"א המתמחה מובילים את הידע בצוותי המורים לתלמידים למוגבלות בראייה בכל הארץ.

ההנגשה הפרטנית מאפשרת לתלמידים עם מוגבלות בראייה להשתתף באופן פעיל ומלא בכל תהליכי הלמידה במסגרת החינוכית בדומה לעמיתיהם, כך שיוכלו לממש את הפוטנציאל האקדמי והחברתי שלהם.

הנגשה פרטנית מתמקדת במספר תחומי הנגשה: התאמות הנגשה פיזיות, התאמות הנגשה בתחום הפדגוגי, בתחום הפדגוגי-טכנולוגי, טיולים ופעילויות פנים וחוץ בית ספריות בהתאם לצרכיו הייחודיים של כל תלמיד ותלמיד.

חלק ניכר מהתקשורת הבין-אישית והחברתית מבוסס על ערוץ החזותי. לכן מוגבלות בראייה עשויה להשפיע באופן משמעותי על ההתנהלות החברתית והתקשורתית של התלמידים.

מיומנויות כמו ייצוג עצמי, מיומנויות חברתיות וכישורי חיים, החיוניות להשתלבות חברתית והשתתפות מלאה בחברה, עלולה להיפגע התפתחותן בשל מגבלת הראייה.
מסיבה זו מורים לתלמידים עם מוגבלות בראייה פועלים באופן שוטף לקידום מיומנויות אלה.

המורים מבססים את תוכנית העבודה בתחום החברתי על ממצאי הערכת ההתנהלות החברתית של התלמיד, המתבצעת בתחילת שנת הלימודים בעזרת שאלון ייחודי שפותח בתחום.

על בסיס ממצאי שאלון ההערכה, גיל התלמיד וצרכיו נבחר יעד חברתי מתוך השאלון, ונבנית תוכנית עבודה פרטנית ומערכתית לקידומו.

מאגר ארצי מקוון של הזדמנויות למידה לקידום התנהלותם החברתית של התלמידים פותח וזמין לשימוש המורים, בנוסף למאגרים במרכזי הפדגוגיה במתי"א המתמחה.

חזרה לראש הדף

תוכניות ארציות ייחודיות לקידום התנהלות חברתית של תלמידים עם מוגבלות בראייה

תוכניות ארציות ייחודיות לקידום התנהלות חברתית של תלמידים עם מוגבלות בראייה

להלן מידע על התוכניות הארציות לתלמידים עם מוגבליות ראייה

  1. תוכנית ארצית מתוקשבת לקידום מיומנויות חברתיות לתלמידים בכיתות ג- ו
  2. מערך ארצי של פורומים חברתיים מקוונים א-סינכרוניים לתלמידים בכיתות א–ט
  3. קבוצות שווים לתלמידים עם מוגבלות בראייה הלומדים במסגרות החינוך הרגיל והמיוחד
חזרה לראש הדף

אירועים מיוחדים

יום המודעות לקהילת האנשים עם מוגבלות בראייה בישראל מצוין בכל שנה ב 6.6

ההגדרה הרפואית לראייה תקינה היא 6/6 לכן נבחר מועד זה להעלאת המודעות בחברה לאנשים שאינם רואים 6/6, ולהיכרות עם קהילת האנשים עם עיוורון ומוגבלות בראייה.

לקראת יום זה, התלמידים עם מוגבלות בראייה ומוריהם פועלים להעלאת המודעות לאוכלוסייה ייחודית זו תוך קידום פעילויות חווייתיות ומעשירות במסגרות החינוך השונות.

יום הברייל הבין-לאומי מתקיים ב-4 לינואר בכל העולם

מועד זה מציין את יום הולדתו של לואי ברייל, שהמציא את מערכת הברייל של קריאה וכתיבה וחולל מהפכה באוריינות לאנשים עם עיוורון.