דלג אל

מפגש בין עיצוב וקיימות

חזרה
מפגש בין עיצוב וקיימות

מבוא
קיימות (Sustainability) היא היכולת לשמר תהליך או מצב לאורך זמן. זוהי גישה מערכתית השואפת לאיזון בין צורכי האדם לשמירה על משאבים סביבתיים, מתוך מטרה לשמר את איכות החיים עבור הדורות הבאים. בשנת 2015 האו"ם הגדיר 17 יעדים לפיתוח בר קיימא החותרים להשבת האיזון האנושי והסביבתי בקיום האנושי. כל אחד מהיעדים מגדיר תחום חיים שבו עלינו לפעול כדי לממש זכויות של צעירים ומבוגרים ולבנות מסגרות חיים הוגנות, כגון חינוך, שוויון מגדרי, ביעור העוני, שימור משאבים, צריכה וייצור אחראיים וחתירה לחיים של צדק חברתי. את פירוט היעדים אפשר לראות באתר SDGs של ישראל - https://www.sdgi.org.il/. גישה זו מעודדת ניהול אחראי של משאבים, מניעת נזקים סביבתיים ויצירת מודלים חברתיים וכלכליים יציבים וארוכי טווח. קיימות בעיצוב ובאדריכלות כוללת שילוב של שיקולים סביבתיים, חברתיים וכלכליים בכל שלבי העיצוב, תוך חיפוש אחר חומרים מתחדשים, טכנולוגיות ירוקות ופתרונות שמפחיתים את ההשפעה השלילית על הסביבה.

עיצוב מקיים
עיצוב מקיים (Sustainable Design) מתמקד בפיתוח מוצרים, שירותים ומערכות התורמים לסביבה, לחברה ולכלכלה במטרה לקדם קיימות מתמשכת. עיצוב זה שם דגש על כלכלה מעגלית, הפחתת השימוש במשאבים, עמידות מוצרים ומיחזור, תיקון ושימוש חוזר (Geissdoerfer et al., 2017) . מטרתו להפחית את טביעת הרגל האקולוגית, לצמצם פליטות וזיהום ולהעלות את המודעות לצרכנות אחראית (Bocken et al., 2016). כמו כן, עיצוב מקיים מדגיש אחריות חברתית מצד המעצבים, כדי להבטיח מוצרים ושירותים התורמים לצדק חברתי ולשיפור איכות החיים, תוך איזון סביבתי-כלכלי (Stahel, 2016).

מטרות הפרק
פרק זה סוקר את המפגש בין עיצוב לקיימות, בוחן את ההשפעות של עקרונות הקיימות על תחומי העיצוב והאדריכלות, ומציג דוגמאות לשימוש בחומרים, במוצרים ובטכנולוגיות שמקדמים קיימות.

אולי תתעניינו גם ב...

תוכניות לימודים והנחיות
תוכניות לימוד והנחיות בתחום הדעת אומנויות העיצוב לחטיבה עליונה.
נושא שנתי
פרויקט שנתי תשפ"ה: בית ספר - לא מה שחשבת...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.