דלג אל

הצהרת נגישות

התא: מבנה ותפקוד

התא: מבנה ותפקוד

התא הוא יחידת המבנה והתפקוד בכל היצורים החיים. המבנה הבסיסי של התאים ותהליכי היסוד המתרחשים בהם דומים בכל היצורים החיים, אך קיימת שונות בצורה ובתפקוד שלהם. בתא מתקיימת סביבה מימית הדרושה לקיום תהליכי החיים. רוב החומרים הבונים את תאי היצורים החיים הם תרכובות פחמן אורגניות מסוגים שונים הבנויות בעיקר מפחמן, מימן, חמצן, חנקן, זרחן וגופרית. בתאים מצויים גם מינרלים.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
חזרה לראש הדף

מה בתוכנית הלימודים?

רעיון/תופעה

התא הוא יחידת המבנה והתפקוד ביצורים החיים. בכל היצורים ניכרת אחידות רבה במבנה הבסיסי של התאים, בהרכב שלהם ובתהליכי היסוד המתקיימים בהם, בצד שונות בצורה ובתפקוד. בתא מתקיימת סביבה מימית. רוב החומרים הבונים את תאי היצורים החיים הם תרכובות פחמן אורגניות מסוגים שונים. בתאים מצויים גם מינרלים.

מפרט תכנים

מאפייני החיים ומבנה התא – מבט על: הפרדה מהסביבה החיצונית, סביבה פנימית יציבה, חילוף חומרים (מטבוליזם), התרבות, תגובה לגירוי, גדילה והתפתחות מאפיינים של תאים. תאים פרוקריוטים ותאים אאוקריוטים: מאפיינים, אברוני התא ותפקודם. סוגי תאים ביצור רב תאי: דמיון, שוני, התאמה בין מבנה לתפקוד. נגיפים (וירוסים), חיידקים.
ההרכב הכימי של התא: היסודות העיקריים הבונים את התרכובות האורגניות מועטים (C,H,O,N,P,S), אף על פי כן מגוון התרכובות בכל תא גדול מאוד.
ההרכב והתכונות של פחמימות, ליפידים, חלבונים, חומצות גרעין.
חומרי תשמורת: חשיבות, מאפיינים, דוגמאות בצמחים ובבעלי חיים.
חשיבות המים והמינרלים.

מונחים ומושגים נוספים

תא בעל חיים, תא חיידק, תא צמח.
גרעין התא, דופן תא, חלולית, ליזוזומים, מיטוכונדרייה, פלסטידות, ציטופלסמה, קרום התא, ריבוזומים, שלד תוך תאי.
דו-סוכר, חד-סוכר, חומצות אמיניות, חומצות גרעין, חומרים אורגניים, חומרים אי-אורגניים, חלבונים, ליפידים, נוקלאוטידים, פחמימות, רב-סוכר, תאית, DNA, RNA. חומרי תשמורת: גליקוגן, עמילן, שומנים.

הערות, הסברים

יש לציין כי מאפייני החיים המאפיינים כל תא מאפיינים גם אורגניזם שלם רב תאי. חשיבות היחס בין שטח הפנים לנפח תודגש בנוגע לגודל התא ולמבנה של חלק מהאברונים.
יש לציין כי הנגיפים הם קבוצה ייחודית של טפילים בעלי מבנה בסיסי של מעטפת וחומר תורשתי – DNA או RNA שאינם מסוגלים להתרבות בעצמם.
יש להדגיש את ההבדל העקרוני בין נגיפים לחיידקים. נגיפים הם טפילים מוחלטים שלא מתקיים בהם חילוף חומרים, הם תלויים בתא המאכסן ומסוגלים להתרבות רק בתאי אורגניזמים אחרים; חיידקים הם אורגניזמים עצמאיים.

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

העשרה - פרס נובל לרפואה ולפיזיולוגיה 2019: בקרת חמצן בגוף
פרס נובל לפיזיולוגיה ולרפואה לשנת 2019 ניתן לחוקרים שזיהו את המנגנונים המולקולריים המאפשרים לגופנו להסתגל למחסור בחמצן. כיום חוקרים איך ליישם את הגילוי החשוב...
יחסי גומלין בין אורגניזמים
בין פרטים של אותה אוכלוסייה ובין פרטים של אוכלוסיות שונות באותה חברה מתקיימים יחסי גומלין מסוגים שונים
מבוא לביולוגיה
כמה מערכות בגוף האדם לתלמידים שאינם מתמחים במדעים
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.