דלג אל

הצהרת נגישות

האולימפיאדה בביוטכנולוגיה

חזרה

האולימפיאדה בביוטכנולוגיה

האולימפיאדה בביוטכנולוגיה

תחרות זו מיועדת לתלמידי כיתות יב המתמחים בפרויקט הגמר "יישומים בביוטכנולוגיה" ברמה של חמש יחידות לימוד. הפרויקט הוא מחקר יישומי ועדכני המתבצע במוסד אקדמי וכולל התנסות מעשית של התלמידים.
השלב הראשון של האולימפיאדה הוא עם תחילת שנת הלימודים בכיתה יב. בשנה זו כל תלמידי התיכונים לפרויקט הגמר "יישומים בביוטכנולוגיה" ונבחנים בבחינה כללית. מתוכם נבחרים התלמידים שהגיעו להישגים הגבוהים ביותר בחברי כיתתם. תלמידים אלה מעפילים לשלב השני של התחרות, שלב הצגת עבודת הגמר בכרזה מדעית, בפני ועדה ארצית של צוות הפיקוח בביוטכנולוגיה. צוות הפיקוח בוחר את חמש העבודות הטובות ביותר שהוצגו בפניו, וכותביהן מעפילים לשלב הגמר.
באולימפיאדה מציגים הפיינליסטים את עבודתם בפני ועדת שיפוט. חברי הוועדה: פרופ' אילת פישמן ופרופ' עומר יחזקאלי, הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון, ויהודית דסקלו, מפמ"רית ביוטכנולוגיה. הזוכים בשלושת המקומות הראשונים יקבלו מלגות לימודים בטכניון.
קהל התלמידים המוזמנים לתחרות האולימפיאדה בטכניון שומע הרצאות מחזית המדע מטובי המרצים מהטכניון.

תחרות "הכרזה המדעית"
באירוע הגמר מוצגת תערוכה של כרזות מדעיות שהוצגו בשלב השני של התחרות. צוות שופטים בוחר שלוש כרזות מדעיות מצטיינות. בעבור הכרזה המדעית יקבלו הזוכים את מלוא הנקודות מהמורה ומהבוחן.

חזרה לראש הדף

זוכי האולימפיאדה בביוטכנולוגיה לשנת תשפ"ג

זוכי האולימפיאדה בביוטכנולוגיה לשנת תשפ"ג

אירוע הגמר של האולימפיאדה מתקיים אחרי חודשים של עבודה בבתי הספר, ומגיעים אליו חמישה תלמידים נבחרים שצלחו את כל השלבים. את האולימפיאדה מובילים מאז היווסדה פרופ' אילת פישמן וד"ר עומר יחזקאלי מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון ויהודית דסקלו, מפמ"ר ביוטכנולוגיה במשרד החינוך. דסקלו אמרה כי "התקופה האחרונה הדגישה את חשיבות הביוטק בעולם, ומרכז המחקר הראשון בעולם שיוקדש לחלבונים, תחליפים למזון מהחי, מוקם בטכניון. האולימפיאדה תורמת רבות לקשר בין הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון לבתי ספר תיכוניים, קשר שמפתח את תלמידי המגמה ברחבי הארץ."

במקום הראשון זכה פלג זייף, תלמיד כיתה י"ב בתיכון מו"ר (מכבים-רעות), שעסק בעבודתו בטיפול ביולוגי חדשני לריפוי סרטן תוך התמקדות בסרטן ריאות. טיפול זה נחשב מועיל יותר מטיפול קונוונציונלי, והוא ממוקד יותר בתאים הסרטניים ואינו פוגע ברקמות הבריאות. זייף הקדיש את הפרויקט לזכרה של זהבה ברק, מייסדת לימודי הביוטכנולוגיה בבית הספר מכבים רעות.

במקום השני זכתה עדן ספוז'ניקוב מכיתה י"ב ב"עתיד תיכון למדעים" בלוד. עבודתה עסקה בתפקיד החלבון פאלדין בתאי סרטן שד מסוג 4T1 שבהם הושתק הגן לפאלדין בשיטת קריספר.

במקום השלישי זכה יוגב יעקבי, תלמיד מאורט רבין גן יבנה, שחקר מוטציות בחלבון אלפא אנטי טריפסין והשפעתן על פעילותו. לחלבון זה תפקיד משמעותי בהפחתת דלקת.

המשתתפים באירוע שמעו את הרצאתו של ד"ר צחי רייזל מהפקולטה להנדסה ביוטכנולוגיה ומזון: "אפיגנטיקה – ממדע בסיסי למדע יישומי". ד"ר רייזל הציג מחקרים ויישומים של אפיגנטיקה, בין השאר בהבנת תהליכי זיקנה ומניעתם, אבחונים מתקדמים וזיהוי פלילי. הוא אמר לתלמידים כי "המדע זקוק לאנשים צעירים ובעלי מוטיבציה שיצטרפו לתחום – יש עוד הרבה לחקור ולפתח."

חזרה לראש הדף

הזוכים בתחרות הכרזות

הזוכים בתחרות הכרזות

במסגרת האולימפיאדה המתקיימת בכל שנה, גם השנה התקיימה תחרות על הכּרזות הטובות ביותר.
השתתפו בתחרות כרזות של תלמידים שעלו לשלב ב' באולימפיאדה.
הכרזות נבדקו ודורגו בידי ועדה שבראשה עמדה מפמ"רית המגמה יהודית דסקלו ומדריכים מצוות הפיקוח במגמת ביוטכנולוגיה.
רוב הכרזות שקיבלנו היו טובות, וההחלטה על הכּרזות טובות ביותר הייתה קשה ביותר.
אנו שמחים להודיע על שלוש הכרזות שזכו במקומות הראשונים. ברכות לזוכים!

במקום הראשון זכתה כרזה בנושא השפעת מלטונין בריכוזים שונים על הפעלת מנגנון העקה UPRER בנמטודות. C. elegans מזן SJ4005 של התלמידים: יערה אפטר, הילה יוגב, טל חן מתיכון הראל, מבשרת ציון.

במקום השני זכתה כרזה בנושא חקר השפעת חשיפה לעקת קרינת UV על הזדקנות תאית ואפופטוזיס של פיברובלסטים מריאת אדם של התלמידים: שירה לב רן, יעל זולברג ודורון גרינפלד מתיכון היובל, הרצלייה.

במקום שלישי זכתה כרזה בנושא חקר הפעילות האנטי-סרטנית של הפפטיד המעגלי AFP4 על תאי סרטן השד 4T1. הכרזה של התלמידים: גל רוזין, ברק יהב וטום סמיון, מתיכון עמל ב', פתח תקווה.

חזרה לראש הדף

האולימפיאדה השישית בביוטכנולוגיה

האולימפיאדה השישית יוצאת לדרך

האולימפיאדה השישית יוצאת לדרך.

לאור הצלחת האולימפיאדה, גם השנה נמשיך את המסורת של השנים האחרונות ונקיים את האולימפיאדה השישית בטכניון ביום חמישי 2 במרץ 2023.
התחרות מיועדת לתלמידי כיתות יב המתמחים בעבודת גמר "יישומים בביוטכנולוגיה" בהיקף של חמש יחידות לימוד ומסיימים בשנת תשפ"ג את עבודת הגמר.

באולימפיאדה יתחרו תלמידים שעשו את המחקר במכוני המחקר וכתבו את עבודת הגמר. התחרות בחסות הטכניון.

אולי תתעניינו גם ב...

בגרות והערכה חלופית בביוטכנולוגיה
הרכב בחינות הבגרות והשאלונים ומידע על ביוטק במגמת ביוטכנולוגיה
אתרים, ספרי לימוד ומקורות מידע למגמת ביוטכנולוגיה
רשימת אתרים, ספרי לימוד ומקורות מידע למורי מגמת ביוטכנולוגיה לסיוע בתהליכי ההוראה
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.