דלג אל

העלייה השלישית

העלייה השלישית

מצבו של היישוב היהודי בארץ בתום מלחמת העולם הראשונה היה בכי רע. חלק מהיישובים ננטשו כליל וחלק היו בתהליך של דעיכה. רווח והצלה ליישוב היהודי בארץ באו בעקבות העלייה השלישית.

גלי העלייה השלישית שהחלו לאחר המלחמה הביאו עמם לארץ צעירים רבים ממזרח אירופה בעלי להט אידיאולוגי ונכונות להקרבה. בתוך מספר שנים יצא היישוב היהודי מהשפל הגדול וחווה לראשונה פריחה כלכלית ותרבותית חסרת תקדים.

העלייה השלישית הורכבה בעיקר מצעירים ממזרח אירופה שהתרשמו מהמהפיכה הקומוניסטית ושאפו לבנות את הארץ מכוח הלהט המהפכני. הגוף המרכזי שבמסגרתו פעלו רבים מהם היה 'גדוד העבודה' שהוקם על ידי מנהיגי החלוץ ואנשי "השומר": מניה וישראל שוחט, יצחק שדה ויהודה אלמוג, אשר גייסו כשמונים ושמונה מייסדים, רובם מחניכיו של יוסף טרומפלדור בתנועת "החלוץ" ברוסיה. הגדוד אמנם התפרק בתוך מספר שנים, אבל היווה את התשתית לכח הגנה יהודי מאורגן בארץ ישראל.

לצד גיבוש מוסדות היישוב והפריחה הכלכלית והתרבותית החריפה באותה תקופה המתיחות בין היהודים לערבים, אשר הגיעה לשיאה בשורה של אירועי דמים ובהם פרעות תר"פ, תרפ"א ונפילת תל חי.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}

סרטונים

גדוד העבודה ויוסף אלקינד
גדוד העבודה ויוסף אלקינד
עמק יזרעאל - 1923
עמק יזרעאל - 1923
נשות תל חי
נשות תל חי
קיבוץ קרית ענבים
קיבוץ קרית ענבים
תל חי - 100 שנה אחרי
תל חי - 100 שנה אחרי
פתיחת האוניברסיטה העברית
פתיחת האוניברסיטה העברית
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.