דלג אל

הצהרת נגישות

יום זכויות האדם

יום זכויות האדם

נושא-על: המדינה שלי

מהן זכויות אדם

ב-1948 קיבלה עצרת האומות המאוחדות את "ההכרזה לכל באי עולם בדבר זכויות האדם" שמשמשת מאז כמסמך היסוד של הקהילה הבין-לאומית בנושא זכויות האדם והאזרח."זכויות האדם" הוא מונח שגבולותיו אינם ברורים אך הוא מבטא בבירור את העיקרון ההומניסטי לפיו לכל אדם, באשר הוא, ישנן זכויות מסוימות, זכויות טבעיות, המוקנות לו מכח היותו בן אנוש מרגע לידתו ועד מותו: הזכות לחיים, לאושר, לחירות, לכבוד, לביטחון אישי, לחינוך ועוד.

מקור התפיסה של הזכויות הטבעיות בעידן ההשכלה ובמשנת הזכויות הטבעיות אך הביסוס העיקרי לזכויות אלו נעוץ במהפכה האמריקנית ובמהפכה הצרפתית. בהכרזת העצמאות של ארצות הברית ב-1776 נכתב, כי "
מקובלות עלינו אמיתות אלו שמוכחות מאליהן, שכל בני האדם נבראו שווים, ושהבורא העניק להם זכויות מסוימות שלא ניתן לשלול מהם, ובתוכן הזכות לחיים, לחירות ולחיפוש אחר האושר".

מדינות רבות בעולם מקבלות את העיקרון שיש להעניק לכל אדם זכויות יסוד מסוימות אך לא תמיד הן נוהגות כך הלכה למעשה. ממשלה רודנית אינה מתירה לאזרחיה לנצל את חירויות היסוד שלהם, גם אם אלה כלולות בחוק או בחוקת המדינה. במדינה שבה רשומות זכויות היסוד בחוקה או בחוקי יסוד, העדיפים על פני חוק רגיל, יש לאזרח סיכוי להגן על זכויות האדם שלו מפני איומים עליהן על ידי פנייה לבית המשפט.

אמנות וחוקים בנושא זכויות אדם

זכויות האדם מעוגנות במספר אמנות המהוות אבני דרך בציון התפתחות הזכויות. בין האמנות החשובות: מגילת הזכויות שנוספה לחוקת ארצות הברית (1789-1787); הצהרת זכויות האדם של המהפכה הצרפתית (1789); מגילת זכויות האדם של האומות המאוחדות (1948).


בישראל מעוגנות זכויות האדם בשני חוקי יסוד - בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ובחוק יסוד: חופש העיסוק.

יום זכויות אדם

יום זכויות האדם מצוין ברחבי העולם ב-10 בדצמבר בכל שנה החל משנת 1950 (לאחר שרוב המדינות החברות באו"ם חתמו על ההכרזה לכל באי העולם משנת 1948).
יום זה נועד להעלאת את המודעות בקרב האוכלוסייה לזכויות היסוד הטבעיות שיש לכל אדם ואדם מרגע לידתו ועד מותו ובהן: הזכות לחיים ולביטחון, לחירות, לשוויון ולכבוד.

בכל שנה נקבע יום זכויות האדם בסימן של נושא מסוים ומלווה אותו סלוגן. בשנת 2014 למשל נקבעה הסִיסמה "זכויות אדם 365", בשנת 2015 נקבעה הסיסמה "הזכויות שלנו, החירויות שלנו, תמיד".

ציון יום זכויות אדם ברחבי העולם

ארגונים ממשלתיים ולא ממשלתיים רבים ברחבי העולם הפועלים למען זכויות אדם יוזמים אירועים מיוחדים לציון יום זכויות האדם. באוסלו מוענק ביום זה פרס נובל לשלום. בישראל מצוין יום זה במערכת החינוך. משרד החינוך נוהג לפרסם בין השאר, בשיתוף האגודה לזכויות האזרח, כרזה המתמקדת באחת מזכויות האדם המוכרות.


בשנת 1983 לאחר קריסת הדיקטטורה הצבאית בארגנטינה, בחר הנשיא הנבחר ראול אלפונסין את יום השבעתו דווקא ביום זכויות האדם – סמל לעידן חדש ודמוקרטי במדינה אחרי שנות דיכוי והפרות של זכויות אדם. מאז נשיאי ארגנטינה מושבעים בתאריך זה.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
חזרה לראש הדף

שיעורים מצולמים

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.