מורשת יהדות אתיופיה

חזרה לראש הדף

תוכנית לימודים רב-תחומית

מבוא

שורשיה של יהדות אתיופיה, המכונה גם ביתא ישראל, עתיקים מאוד, עוד מימי בית ראשון. היא שמרה על זיקה ליהדות וכמיהה לציון במשך שנים רבות. יהודי אתיופיה סבלו מגילויי אנטישמיות רבים ולמרות זאת שמרו על יהדותם ועל צביונם הייחודי. קהילת ביתא ישראל הייתה מנותקת מקהילות היהודים בעולם במשך כאלפיים שנה. במאה ה-16 התחילו להירקם קשרים בין קהילות שונות בעולם לבין קהילת ביתא ישראל.

החל במאה ה-19 נעשו ניסיונות של הקהילה לממש את החלום ולעלות לארץ ישראל. במשך שנים רבות הגיעו לארץ יהודי ביתא ישראל בגבורה עצומה, בבודדים ובקבוצות קטנות. העליות הגדולות של יהודי אתיופיה לישראל החלו בסוף שנות השבעים, כאשר יהודי ביתא ישראל יצאו למסע רגלי לסודן, בתנאים קשים ותוך גילויי גבורה והפכו לפליטים. המוסד וצה"ל נחלצו לעזרתם והעלו אותם לישראל במספר מבצעי הצלה.

משרד החינוך שם לו למטרה להעלות את המודעות למורשת יהדות אתיופיה העשירה, באמצעות יחידות הוראה בתחומי הדעת השונים שפותחו במזכירות הפדגוגית, בהן בא לידי ביטוי ייחודה של קהילה זו.

מדינת ישראל היא מדינת הגירה הקולטת עליות מאז הקמתה. כל עלייה מביאה עמה את המאפיינים הייחודיים לה - על מנהגיה, על תרבותה ועל מורשתה.
בדומה לקהילות אחרות שעלו לארץ ועברו תהליך של היטמעות בחברה הישראלית, כך גם יהדות אתיופיה מצויה בעיצומו של תהליך שטרם הסתיים.
היחידות המוצעות בתוכנית זו עוסקות בהיבטים חשובים של מורשת יהדות אתיופיה במטרה לקדם את ההכרה ביהדות זו ובתרבותה כחלק מהתרבות היהודית-ישראלית ולעודד קבלה והכלה כלפי הייחודיות והשונות במורשתה בקרב תלמידי מערכת החינוך בכל חטיבות הגיל.
הנושאים שיעמדו במרכזן של יחידות הלימוד מותאמים לתוכניות הלימודים הקיימות ומציעים הרחבה והעמקה של תכניהן, כמו כן מוצעים היבטים חדשים שטרם נבחנו.

נושאי התוכנית ממוקדים במורשתם של יהודי אתיופיה, בתרבותם העשירה, בסיפורי הגבורה הקשורים למסעות לישראל, בסיפורי השתלבות מוצלחים בחברה ובמדינה ובקשיים שבהם נתקלו.
בתוכנית ישולבו יחידות לימוד מקוונות אינטראקטיביות ויושם דגש על למידה משמעותית וחווייתית. נושאי הלימוד ישולבו גם בתהליכי למידה פעילה, כגון עבודות חקר, פעילות חוץ בית ספרית ושילוב הנושא בתחומי האומנויות.
מומלץ כי בכל בית ספר תיבנה תוכנית רב-שנתית בתחומי דעת שונים כדי שכל תלמיד ייחשף לנושא מורשת יהדות אתיופיה וכדי שלא תהיה חזרה, אלא העמקה והרחבה. כמו כן, מומלץ לעסוק בנושאים אלה במסגרת שבוע הקליטה שיחול במערכת החינוך.

היכרות מעמיקה, של כלל תלמידי מערכת החינוך, עם קהילת יוצאי אתיופיה, שורשיה, מנהגיה, תרבותה ומנהיגיה והכרה בכך שקהילה זו היא חלק מהסיפור השלם של העם היהודי.

  1. טיפוח הערכה למורשת, לתרבות, למנהיגי הקהילה, תרומתם ופועלם.
  2. טיפוח יכולת ההכלה והפתיחות לקבל את הייחודיות ואת השונות של מורשת יהדות אתיופיה, מנהגיה ואורח חייה.
  3. חיזוק ערכי השוויון וכבוד האדם.
  4. עיסוק בדילמות ערכיות.
  • שילוב הנושא בכל תחומי הדעת והטמעתו בתוכניות הלימודים הקיימות.
  • פריסת הלמידה על פני כל הרצף הגילאי.
  • מתן דגש על חזקות הקהילה.

התוכנית המוצעת מורכבת משלושה צירים מארגנים לחטיבות הגיל השונות:

  1. ציר המשפחה - כולל היכרות עם המבנה המשפחתי, התפקידים, היחסים והמנהגים הייחודיים.
  2. ציר החברה והקהילה - הכולל היכרות עם מנהגים, עם תרבות ועם פולקלור.
  3. ציר המדינה - הכולל את עליית בני הקהילה, היכרות עם דמויות מייצגות כחברי כנסת וכבעלי מקצועות חופשיים שונים וכן קשיים ואתגרים.
חזרה לראש הדף

חומרי הוראה