דלג אל

תכנים ונושאים בתוכנית הלימודים

הקדמה

הקדמה

נושא טוב הוא נושא שניתן לפתח אותו לעומק ולרוחב. ניתן להעמיק בו, אולם הוא גם יכול להוביל לנושאים נוספים הקשורים אליו, ובסופו של דבר אלה אל אלה. נושא גרוע הוא נושא מצומצם המזמין עבודות אמנות בעלות מאפיינים סטריאוטיפיים ושבלוניים. לדוגמה ההבדל בין נושא כמו: מקורות חום ואור (נושא פתוח) לעומת הנושא: מדורת ל"ג בעומר (נושא סגור).

רצוי ששיעור האמנות יהיה סביב נושא. מעבר להתנסויות קונקרטיות הקשורות לחומרים ולטכניקות שונות באמנות חשוב לעגן את הנושאים בעולם התלמידים ובעולמות תוכן נוספים, כמו היסטוריה, תולדות האמנות, ספרות, ארכיטקטורה, קולנוע וטלוויזיה, ועוד.

נושא טוב הוא נושא המעורר סקרנות ומתייחס לחוויותיהם ולעולמם של התלמידים. רצוי להציגו באמצעות שאלה מרכזית, שהשיעור או הפעילות הן רק תשובה אחת אפשרית לה. שאלות כמו "מיהו גיבור וכיצד הוא נראה?" "אילו ניגודים אנו מכירים?" "איזה חלום היינו רוצים להגשים"? מזמנים תכנים ממקורות שונים ומהווים הזדמנות לביטוי תכנים מעולם הילד, צרכיו, חוויותיו והסביבה בה הוא חי. בבניית מאגר התשובות לשאלות חשוב לחשוף את התלמידים ליצירות אמנות ותרבות רלוונטיות, המציעות דרכי חשיבה מגוונות על נושאים אלה, תוך פיתוח הבנות מופשטות ורחבות לגבי "העולם".

חשוב לשלב אל תוך שיעור האמנות את תכני הלימודים השוטפים בכל שנה, כגון נושא שנתי, מעגל השנה, ערכים וכד'. זאת מבלי לוותר על קולו הייחודי של כל תלמיד.

הנושא של שיעור האמנות יכול למקד את תכנית העבודה השנתית שנגזרים ממנה תתי-נושאים לכל השנה, ויכול להיות נושא אחד מתוך שרשרת של נושאים, שהאחד מוביל לאחר. הנושא יכול להיות אקטואלי, או נושא שמתמקד במושגים ובתופעות באמנות ובתרבות חזותית, או נושא שמחובר לתוכנית הלימודים מתחום אחר (ספרות, היסטוריה, תנ"ך וכו'), או נושא הקשור למעגל הזמנים, לתופעות הטבע, לאדם, ועוד.

חזרה לראש הדף

דרכים לפיתוח נושא: בנייה סביב שאלות מרכזיות

בניית תוכנית עבודה שנתית

מומלץ כי תוכנית העבודה תיבנה בהתאמה לרצף נושאי כלשהו, על פי בחירת המורה ותתקדם לעבר אירוע שיא. לא מומלץ לעבור משיעור לשיעור, או בשיטה של מתן מענה לבקשות מזדמנות של צרכנים שונים בבית הספר ומחוצה לו. התכנון שיעשה המור ייקח בחשבון גמישות ושינויים, אך יש חשיבות רבה לתכנון מראש, כיוון שהוא תורם להכנת שיעורים עשירים ומוצלחים יותר. כמו כן, הוא חשבו בדיאלוג מול ההנהלה ועבור השגת תקציב ראוי לחומרים בסדנה ולאירועי שיא במהלך השנה.

מומלץ לבנות את התוכנית השנתית סביב מספר שאלות מרכזיות שיזמנו עיסוק משמעותי בתחום האמנות באמצעות שימוש במגוון מקורות, כמפורט להלן. העיסוק בשאלות מרכזיות ורעיונות משמעותיים, שרצוי להעלות ביחד עם התלמידים, מזמן דיון ויצירה בהשראת נושאים ותחומי תוכן שונים. התכנון יכול להיות סביב פרויקטים המשותפים למספר מורים, סביב נושא שנתי או תוכנית לימוד בית ספרית, או כשיתוף פעולה עם תחום דעת אחר: תורה, מוסיקה, אזרחות, תרבות ישראל, טבע, היסטוריה, מולדת, ועוד. הבניית תכני השעורים סביב "שאלות מרכזיות" יכולה להירקם סביב רצף של תכנים: אנושי, אישי, אמנותי, חברתי, תרבותי, בין תחומי וכד'.

שאלות היחיד

לדוגמה "מהי משפחה"? כנושא שנתי המחולק לתתי-נושאים: מהם יחסי הורים-ילדים? מה מאפיין את המשפחה שלי? מהן משפחות בתרבויות שונות? מהן משפחות הצבעים באמנות? וכו' (לדוגמה סדרת הצילומים "האחיות בראון" של הצלם האמריקאי ניקולס ניקסון והמחווה שעשה לה האמן הישראלי תמיר צדוק: "האחים בר-און" מתוך סדרת הצילומים "בורקס פילם סטילס").

שאלות הקבוצה

מהי קבוצה? מהי עדה? מהו לאום? מהי תרבות? מהי אמונה? מה משותף ומה שווה לקבוצות שונות? במה תורם היחיד לקבוצה ולהיפך, וכיצד כל אלה מתבטאים ביצירות אמנות של אמנים שונים (לדוגמה: "נערות החצר" של האמן הספרדי דייגו לאסקז).

שאלות של אמנות ותרבות

מהי אורנמנטיקה? מהו פולחן או טקס? מהו מושג היופי בתרבויות שונות? מה משמעות הצבעים בתרבויות שונות? מיהו אמן? מהי יצירת מופת? ועוד (לדוגמה השוואה בין אורנמנטיקה ומשמעות הצבעים בשטיח פרסי לבין ערבסקות ועיטורי כיפות בארכיטקטורה אסלאמית).

שאלות האזרח

מהי מדינה? מהי דמוקרטיה? מהי אחריות חברתית? מהו אי-צדק חברתי? מהו שוויון? וכד' (לדוגמה יצירת האמנות השיתופית-קהילתית של האמן צ'מי רוסדו "הגבעה" שנוצרה יחד עם תושבי הכפר אל-סרו בנרנג'יטו, פוארטו ריקו, 2002).

שאלות האדם

מהי אהבה? מהי שייכות? מדוע יש טוב ורע בעולם? מיהי גיבורה? מה יש מעבר לאופק? וכד' (לדוגמה הציור בריאת האדם של מיכאלאנג'לו או ציורי נוף של האמן האנגלי בן המאה התשע-עשרה ויליאם מלורד טרנר).

שאלות אקטואליות

אירוע אקטואלי יכול להפסיק את רצף הנושאים שתוכנן לאותה השנה, על מנת לדון בשאלות כגון: מהן בחירות? מי הייתה אישיות ידועה שנפטרה השנה? מה קורה לילדים בזמן מלחמה? ועוד (לדוגמה צילומיו של האמן הישראלי העכשווי פבל וולברג).

במעגל השנה, חגים ומועדים

באמצעות "השאלות הגדולות" ניתן להרחיב אל מעבר לסמליות הראשונית של החג. למשל בראש השנה: כיצד מאופיינים פירות כסמלים? בחג סוכות ניתן להעלות נושא כגון: מהי ארעיות? מהו בית? (לדוגמה ביצירותיה המוקדמות של אמנית הוידיאו הישראלית מיכל רובנר) בפסח –מהו ניקיון האביב? מהי התחדשות? מה משמעות הנדודים? (לדוגמה התערוכה של האמן הישראלי ארז ישראלי "אדמה נמוכה", 2012). בפורים – מתי אני "אמיתי"? מתי אני "מחופש"? מתי יש לי מסיכה? (לדוגמה העבודה: "ג'סטין פרנק: דיוקן עצמי כאשה שחורה 1938" של האמן רועי רוזן) בחג הרמאדן או עיד אל פיטר ניתן לשאול מה חשיבות נתינת צדקה לעניים, או ביקור חולים, או מה משמעות המושג "קהילה" (לדוגמה בסדרת הצילומים "אקסטזה" ((rapture, 1999, של האמנית האיראנית העכשווית שירין נשאט). בחג המולד: לעסוק בשאלת ההתחדשות והלידה במסורת הנוצרית, או לשאול מהי בשורה? (למשל בציור "הבשורה" של ליאונרדו דה וינצ'י, 1472) ועוד.

אירוע שיא

אירועי השיא מהווים הזדמנות לשלב את ההערכה כחלק מהלמידה. דוגמא לאירוע שיא היא הכנה משותפת של התלמידים את תצוגת יצירותיהם כתערוכה, בה התלמידים יכינו הצהרת אמן ליד יצירתם, הזמנות להורים ולמורים לאירוע פתיחת התערוכה, סיורים לכיתות האחרות וכו'.

חזרה לראש הדף

דוגמאות לבניית תוכנית על פי שכבות הגיל

הקדמה

  • התוכנית היא תוכנית ספירלית, המאפשרת להתייחס מחדש להמלצה לגבי כל שכבת גיל, על פי רמת התלמידים באותה שכבה. התוכנית סומכת את ידי המורים להיות יצירתיים ככל הניתן, להמציא שיעורים ותכנים מרתקים ולשתף את עמיתיהם. באתר מפמ"ר אמנות חזותית ירוכזו דוגמאות לשיעורים מוצלחים שיועברו בהתאם לתוכנית, על ידי המורים ברחבי הארץ.
  • חלוקת הנושאים בכל שלושת קבוצות הגיל מתחילה ביסודות האמנות ועוברת לתכנים רעיוניים. מומלץ להתחיל תמיד בהתנסות חומרית-חושנית ואז לעבור לשלבים מורכבים יותר. חשוב לשלב בעשייה בכיתה את החומרים והטכניקות המגוונים עם נושאים, רעיונות ותכנים באופן ספירלי, המתפתח בהתאם לתפיסה וליכולת בכל גיל.

שכבות א'-ב'

התלמידים יחקרו טכניקות ושיטות עבודה הנמצאות בשימושם של אמנים על מנת לבחון ייצוגם של דעות, אמונות ורעיונות שונים. בפרק זה יש להציג להם אמנים מתקופות שונות באמנות הישראלית ובאמנות הבינלאומית (לדוגמאות ראו קריאת חובה בפרק הביבליוגרפיה). מבחינה נושאית, רצוי שהמורה תבחר יצירות הנוגעות בדרך זו או אחרת לעולמם של התלמידים, לדוגמה: בית ומשפחה, חברת הילדים, בעלי חיים, פירות וצמחים, מאכלים, גיבורי-על, יצורים דמיוניים, ועוד. המלצה נוספת היא להכיר להם תכנים משמעותיים לתרבויות ישראליות, כגון: חגים ומועדים, עונות השנה, סיפורים ושירים, מסורות מקומיות, אגדות, מורשות של עדות ולאומים שונים החיים בישראל, ועוד.

התלמידים יפתחו ויישמו יכולות שונות מתוך התנסות במגוון חומרים, טקסטורות, מרקמים, צורות, צבעים וכד'. הם יעסקו בבדיקת תכונות החומרים, בהתנסות חושית במגוון טקסטורות, מרקמים, צורות, צבעוניות וכד'. הם ילמדו מתוך השוואה, ניסוי וטעיה על ידי בחינת הטכניקה המתאימה עבור כל חומר. כמו כן יעסקו התלמידים בשאלות לגבי גבולות היכולת של חומרים, לדוגמה: משקל וכבידה, איזון וסימטריה, מתח ואלסטיות, שקיפות-אטימות, פנים-חוץ, הסתרה, שטוח-נפוח, שלם-שבור, חלק-מחוספס, ועוד.

התלמידים יתכננו את צורת התצוגה של עבודותיהם כך שמשמעותן תתחזק עבור הצופים.

התלמידים יסבירו, יפרשו וינמקו כיצד לפי דעתם מייצרות יצירות אמנות משמעות, זאת באמצעות למידה מתוך השוואה בין יצירות מהקשרים היסטוריים חברתיים ותרבותיים שונים.

בסוף כיתה ב' ידעו התלמידים להסביר כיצד רעיונות מיוצגים בעבודותיהם, או ביצירות אמנות בהן התבוננו. הם יסבירו את ההשפעות של יצירות ודרכי פעולה אמנותיות מתרבויות, זמנים ומקומות שונים על עבודתם היוצרת. התלמידים ישתמשו במוסכמות חזותיות ובגישות אמנותיות שונות בכדי להביע את השקפתם האישית ביצירתם. הם ידגימו תהליכים ושיטות עבודה שונות בתכנון וביצירה של עבודותיהם. הם יסבירו כיצד כדאי להציג את עבודותיהם בדרך שתעצים את משמעותן עבור הצופים בהן.

שכבות ג'-ד'

לימודי האמנות בשלב זה יתבססו על השלבים הקודמים. התלמידים יגיבו ויצרו אמנות חזותית באופן עצמאי וביחד עם חבריהם, מוריהם וקהילותיהם.

פרק זה נכתב בהשראת תוכנית הלימודים של משרד החינוך האוסטרלי להוראת האמנויות.

התלמידים יתנסו במוסכמות ובטכניקות של אמנות בהשראת אמנים שונים על מנת לייצג נושא, רעיון או מושג בעבודתם האמנותית.

התלמידים יפתחו דרכים שיחזקו את כוונותיהם כאמנים באמצעות מחקר האופנים בהם אמנים משתמשים בחומרים, טכניקות, טכנולוגיות ותהליכים. התלמידים יחקרו סגנונות יצירה שונים, תקופות באמנות, אמנות מסורתית לעומת עכשווית, ועד.

התלמידים יפתחו כישורי תכנון של יצירות אמנות על ידי בחינת הטכניקות והתהליכים בהם משתמשים אמנים שונים.

התלמידים ישכללו באופן מתמיד את יכולותיהם האמנותיות באמצעות רפלקציה, התאמה, דיוק והערכה של עבודותיהם בתהליך ביקורתי מתמיד המכוון לחידוד ההתכוונות האמנותית שלהם, הבעת עמדותיהם והשקפות עולמם בעודם יוצרים, מגיבים ומציגים אמנות.

התלמידים ילמדו באמצעות השוואה, לדוגמה: כיצד השפיע אמן זה על אחר? מהם ההבדלים החומריים והטכניים בין יצירה אחת לאחרת, לכד'.

יציגו עבודות אמנות המדגימות מודעות לדרכים בהן הצגת עבודות מעצימה את כוונת האמן והמחשתה לקהל הצופים.

התלמידים ישוחחו ויבחנו כיצד אמנים שונים משתמשים במוסכמות אמנות בעבודותיהם. הם יצרו הקשרים לאפיונים, תכונות, מטרות ונקודות מבט המתקשרות לאמנות ישראלית על גווניה התרבותיים השונים.

מושגי יסוד באמנות

כגון:

  • ציור: צבע, רישום, קו, כתם, טקסטורה.
  • פיסול: נפח, קל-כבד, כוח המשיכה, מלא-ריק, חומר, חלל, גודל.
  • צילום: דמות, רקע, עומק, מסגרת, צילום פורטרט, קלוז-אפ, צילום נוף, אור וצל, צילומי משפחה, צילום פרסומות, ועוד.

התלמידים וחוויותיהם

בית, משפחה, השכונה והעיר שלי, עדות ומסורות, חברת התלמידים, מנהגים, עולם הטבע, מדע בדיוני, סרטים ותכניות טלוויזיה, דמויות מאוירות, וכד'.

תרבויות ואמנויות שונות

למשל: חפצי יודאיקה, תיאטרון יווני, אורנמנטיקה אסלאמית, איקו - שירת זן יפנית, יצורים מיתולוגיים, מנדלה, טוטם, פירמידה, עוף החול.

שכבות ד'-ו'

תיאור ריאליסטי, הפשטה, ניגודים, פרספקטיבה, קיארוסקורו, תבליט, הדפס, מיצג, מיצב, קמרה אובסקורה, צילום מבוים, אמנות דיגיטלית, ועוד.

כגון: אהבה, בדידות, געגועים, שמחה, זיכרון, וכד'.

תרבות חזותית, המחשב, רשתות חברתיות, פרסומות, עיצוב ועוד.

(לדוגמה: "מי אני?"). מציאת פתרון חזותי, תוך פיתוח מודעות עצמית, חשיבת חקר ויכולת מידענית – חיפוש אמנים העוסקים בשאלות דומות (פורטרט עצמי, דיוקנאות משפחתיים, חברות אנושיות שונות, קבוצות העוסקות בתחביב משותף כגון ספורט, קריאה, רכיבה על סוסים ועוד).

חברות, מעורבות חברתית, זכויות אדם, הגינות, אחריות, חופש, זכויות בעלי חיים ועוד.

התייחסות לשונות, רב-תרבותיות, אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, ועוד.

סיפורים היסטוריים, נוף מקומי, מורשות, לאומים, דתות ותרבויות בישראל.

חזרה לראש הדף

חלוקת ההוראה על פי גילאים (נספח 1 לתוכנית הלימודים)

מה מתאים להציע בגילאים השונים?

חשוב שהמורה לאמנות יכיר את מאפייני היצירה של הילדים בכל גיל, המבטאים את חשיבתו של הילד ואת אופן תפיסתו את העולם סביבו. כך יוכל המורה לתת משוב מדויק יותר על עבודות התלמידים. ביטחונו האישי של הילד בעבודתו מתחזק לנוכח קבלת משוב וחיזוקים חיוביים מהסביבה בכלל ומהמורה לאמנות בפרט. הבנת ההיבטים ההתפתחותיים של הבעה באמצעות אמנות מהווה יסוד להתאמת התכנים הלימודיים לצרכיהם המשתנים של הילדים. יחד העם זאת, חשוב לציין כי החלוקה המוצעת מהווה מסגרת התייחסות והערכה בלבד ותתכן חפיפה בגילאים, סגנונות וכישורים בכל שלב ושלב.

התפתחות היכולת האמנותית או, כפי שמציעה מרקמן סימנס (2013), יכולת ההסמלה החזותית, שזורה קשר הדוק, הדדי ומתמשך בהתפתחות רגשית, הכרתית, תוך אישית ובין אישית של הילד. המונח 'הסמלה', המוצע כאן במקום המילה השגורה 'אמנות', נועד לחדד את התייחסותנו אל ההבעה החזותית כהיצג של המציאות לעומת העתק של המציאות או העתק של עולם תפיסתי כלשהו (Golomb, 1992).

בעוד שהתיאוריות המסורתיות הצביעו על הקבלה ברורה בין ציורי ילדים לבין התפתחותם ההכרתית והרגשית (Piaget & Inhelder, 1971;Harris, 1963 ועוד), רודולף ארנהיים הדגיש (Arnheim, 1969, (1972, 1974 כי הנחה, על פיה ניתן להעתיק את המציאות 'כפי שהיא נראית'- יש בה משום בעיה, כיוון שהינה מתעלמת מהשפעת המדיום האמנותי עצמו. לפי ארנהיים, הבעה באמצעות אמנות אינה מחפשת לתאר את המקור, אלא דימויים שווי ערך לו, כלומר, מחייבת תהליך המצאת ייצוגים סימבוליים. הואיל ושווי הערך מתפתחים בתוך מסגרת המדיום, חשיפה (או אי חשיפה) לחומרים שונים תוביל בהכרח לתוצאות שונות. כך, לדוגמא, השימוש בטושים יוביל באופן טבעי להתפתחות ייצוגים קוויים, ואילו התנסות בצבעי גואש תזמן יצירת כתמים וערבוב גוונים. לגישתו של ארנהיים יש ערך מעשי להוראת אמנות לפחות משתי בחינות. ראשית, גישתו מדגישה את החשיבות שבמתן הזדמנות לילדים להרחיב ולהעשיר את התנסותם במדיום האמנותי, הן כיוצרים עצמאים והן כצרכני תרבות חזותית. שנית, היא מסבה את תשומת לבנו לעובדה, שמקור העשייה האמנותית נעוץ בפעולת ההסמלה ולא בניסיון לחקות את המציאות. מכאן נובע, שיכולים להיות פתרונות מוצלחים רבים לאתגרים ייצוגים שונים, כאשר אחד אינו בהכרח עדיף על השני. הבחנה זו חשובה, בייחוד בהקשר של המסורת התרבותית המערבית, אשר עדיין מגלה עדיפות לייצוגים מציאותיים על פני הדגמים המופשטים ואף משפיעה על התפתחותה של היכולת האמנותית אצל ילדים (Alter Muri, 2002; Hamblen, 1985; Wilson, 2004).

התוכנית מחלקת את ההתמודדות עם האתגרים ההתפתחותיים לשלוש קבוצות גיל:

בכיתות א-ב, חשוב להתייחס למעבר בין מסגרת הגן למסגרת הלימוד בבית הספר. בגן, היצירה והביטוי האישי הלא מילולי היו חלק אינטגראלי מסדר היום. הלימודים בכיתות א-ב יספקו לילד מסגרת לביטוי אישי וחופשי שתתווך עבורו את המעבר הדרמטי בין הגן למסגרת בית הספר. חווית ההצלחה בכיתות א'-ב' נבנית במידה רבה על בסיס חווית מעבר מיטיבה ממסגרת הגן למסגרת הלימוד בבית הספר. היות ובגן, מהווה היצירה החופשית חלק בלתי נפרד מסדר היום, חשוב שגם הלימודים בכיתות א'- ב' יאפשרו הבעה יצירתית ויעודדו ביטוי חופשי של חוויותיהם והתעניינותם של הילדים. בכיתות היסוד ישנה חשיבות לבחירת הפעילויות בלימודי האמנות מתוך הצרכים השונים של הילדים, כגון: צרכים רגשיים, קוגניטיביים, חברתיים, מוטוריים והתפתחותיים.

על פי הדגם ההתפתחותי של אריקסון (Erikson, 1963), המשימה העיקרית בבית הספר היסודי (גילאי 6-12) היא לפתח תחושה של חריצות ויצירה, המבוססת על צורך נפשי וחברתי להגיע להישגים.

מגיל 6 עד 9 יכולת ההסמלה של הילדים מתפתחת במהירות, כאשר התופעה הבולטת והחשובה היא התפתחות הסכימה או הסמל החזותי (רימרמן, 1993, מלקיודי, 2004). בשלב זה נוהגים הילדים לחפש ולתאר את מהות האובייקטים המעניינים אותם ולרוב, אינם מתעניינים בהבדלים האינדיווידואליים של גודל, צבע, צורה, חומר וכו' (Lowenfeld & Brittain, 1982). מרבית הסמלים הללו הם אוניברסליים למדי ברוב ציורי ילדים, כאשר כל ילד יכול להוסיף, להבליט, להשמיט או לשנות את הפרטים בהתאם לסגנונו וניסיונו האישי. הציור הסכמתי מתאפיין בצורות קבועות, יציבות ומאורגנות. מרחב הדף מחולק בדרך כלל לשלושה פסים: קו בסיס תחתון (אדמה), עליו ניצבים דמויות ועצמים; קו בסיס עליון (שמים), ממנו יוצאת באופנים שונים השמש; ופס רחב ביניהם המכיל את פרטי הציור. בשלב זה, הילד הממוצע אינו מנסה לייצג עומק ותלת מימד.

התפתחות הסכימה החזותית מעידה על מגוון תהליכים התפתחותיים. על פי פיאז'ה (Piaget, 1968, 1973), נמצאים הילדים בשלב זה בסוף התקופה הקדם אופרציונלית ותחילת התקופה האופרציונלית. הם מתחילים להתייחס לא רק למצבים מוחשיים ומידיים אלא גם לדברים האפשריים ונעשים עסוקים בניסיונות להסביר ולפתח לעצמם מערכות של סדר, סיווג וארגון בחייהם (סולברג, תשע"ב; מלקיודי, 2004). תובנות אלה משתקפות ביחסים ובקשרים בציור: יחסי הגודל הופכים בהדרגה למציאותיים יותר, הצבעיים מתקשרים לאובייקטים (לדוגמא, גזע העץ חייב להיות חום וכל העצים בציור חייבים להיות באותו גוון). הדימויים מופיעים בשלמותם, כאשר כל חלקיהם גלויים לעין (דמות מצוירת בפרופיל תופיע עם זוג עיניים ופה במבט חזיתי).

בשלב זה שכיחים גם 'ציורי רנטגן' (Winner, 1982), כלומר דימויים המראים את התוכן הפנימי (תינוק בבטן של אימא) או דימויים המראים את הנמצא מאחוריהם (אוטובוס שקוף, דרכו ניתן לראות את הילדים הנוסעים בו). בנוסף, מרבית הילדים מתחילים לגלות בשלב זה עניין בייצוג רצפי זמן (דמויות בפעולה, טיול, משחק, מסע וכדומה).

שלב זה מאופיין בחפיפה בין שתי התופעות: הסכמתית והריאליסטית, ולמעשה, מדגים תהליך הטמעה (assimilation), אשר עדיין אינו מלווה בהתאמה (accommodation). ילדים, התופסים את העולם מתוך פרספקטיבה רחבה יותר, עסוקים כעת בקשרים ובהבדלים בין פרט לפרט בניסיון לתאר את השוני והייחודיות של האובייקטים המעניינים אותם, לעומת האחדות, כפי שהיה בשלב הסכמתי (מלקיודי, 2004).

לפי פיאז'ה, חופף שלב זה לתקופה האופרציונלית (Piaget, 1968, 1973), במסגרתה הולכת ומשתכללת היכולת להבין את עקרון ההפיכות, מושגי שימור משקל וכמות וחלוקות היררכיות. ילדים רבים, בני 8-9 ומעלה, אינם מסתפקים עוד בהסמלה סכמתית ומתחילים לחפש דרכי ייצוג ריאליסטיות יותר בכדי לייצג את עולמם הפנימי והחיצוני, כפי שהוא נתפס בעיניהם. ילדים רבים נוטים להתייחס לתוצרי האמנות כביטוי למסוגלות שלהם (וימר, 2011) ולעתים קרובות מגלים תסכול נוכח הפער הנוצר בין תפיסותיהם החדשות לבין יכולת הביטוי הגרפית. בניסיון להתגבר על תחושת התסכול, לא מעט ילדים נוטים להימנע מתיאורים ספונטניים של דמויות אנוש ומגלים עניין הולך וגובר בדמויות קומיקס וקריקטורות, הנותנות לגיטימציה להבעה פחות מחויבת מציאות, אקספרסיבית ולעתים קרובות אף הומוריסטית.

בשלב זה, מרבית הילדים ממשיכים לעסוק בהסמלת העולם הקרוב אליהם, אך בהדרגה מתחילים להרחיב את תחומי התעניינותם ולתאר תכנים נוספים: אניות, מטוסים, נושאים דמיוניים, היסטוריים, אקטואליים ועוד (רימרמן, 1993).

בכיתות הגבוהות יותר, נעשים הילדים מודעים יותר לעצמם ולעולם הסובב אותם ומסוגלים להפעיל רמות הולכות וגוברות של ביקורת עצמית. מרבית הילדים בגילאים אלה אינם מסתפקים עוד בהבעה סימבולית ושואפים לסגנונות 'אובייקטיביים' ו'מציאותיים'. ילדים רבים מתייאשים מהבעה אמנותית בשלב זה ומוצאים אפיקי ביטוי מספקים יותר בשפה המילולית (דיבור וכתיבה), אשר מתגלה כערוץ תקשורת פשוט ויעיל יותר (רימרמן, 1993). חשוב שמורים לאמנות יהיו מודעים לתופעה זו ויעודדו חשיפה נוספת לעשיה האמנותית ולדרכי ההתבוננות בה, בהתאם ליכולותיהם החדשות של הילדים ולעולם החזותי הסובב אותם.

בגילאי 11- 13, הילדים\נערים מייחסים חשיבות רבה לשכלול יכולתם החזותית ומתעניינים בגיוון צבעים, פרספקטיבה, משחקי אור וצל, תיאור תלת ממדי ועוד. ניסיונות לייצג סיטואציות מורכבות, לעתים קרובות מתבטאים בנטייה להעתקה או לשימוש בדימויים מוכנים (קולאז', רדי מייד).
מבחינה קוגניטיבית, מדובר בכניסה לתקופה הפורמאלית (Piaget, 1968, 1973), במהלכה מפתחים הילדים\נערים חשיבה הגיונית ומופשטת, המבוססת על תפיסה ביקורתית יותר של המציאות (הפנימית והחיצונית). בשלב זה, הם מתחילים להראות יכולת לנסח השערות, לחשוב על אפשרויות שונות (סבירות ובלתי סבירות) מעבר לגבולות הזמן ואף לחשוב על עצמם ועל מחשבותיהם (מטא קוגניציה), בד בבד עם נטייה לביקורתיות עצמית (סולברג, תשע"ב).

השינויים המשמעותיים, הפוקדים את הנערים בגיל ההתבגרות בכל תחומי החיים, דורשים מאמצים הסתגלותיים מיוחדים. בנוסף לצורך להסתגל לשינויים גופניים ורגשיים, מצופים הנערים להתמודד עם ציפיות לימודיות וחברתיות חדשות. שאלת הזהות הופכת לאחת הסוגיות המרכזיות בשלב זה (Erikson, 1963) ומתייחסת הן לתפיסת עולמם הפנימי של הילדים\נערים והן לתפיסתם את העולם הסובב אותם (Grotevant, 1998). ההתעניינות התפתחותית בגוף ובמיניות באה לידי ביטוי גם בהסמלה חזותית ומשתקפת בציורי גוף ודיוקנאות, תוך ניסיונות ליצור תרשימים מדויקים של האיברים בפני עצמם (עין, פה, יד ועוד).

מרבית הילדים\נערים פונים בשלב זה לנושאים המבטאים את תחומי עניינם ומגלים תסכול נוכח התוצרים: עבודותיהם היצירתיות מגלמות את הפער בין הדימוי הפנימי לבין הסימבול החיצוני. על כך, מרבית הילדים נקלעים ל'משבר' בהתפתחותם האמנותית בשלב זה ולמעשה, רק המחוננים לאמנות מוסיפים לפתח את יכולתם הגרפית לאחר גילאים אלה. לאור האמור לעיל, חשוב שהמורים לאמנות יזמנו לתלמידים כלים ודרכי הבעה מותאמים ומגוונים, אשר יאפשרו תחושת שביעות רצון וסיפוק מהתוצר הסופי, במקביל עם מתן לגיטימציה לעיבוד תכנים התפתחותיים ופיתוח סגנונות ביטויי אישיים וייחודיים.

חשיבות האמנות בכיתות הגבוהות יותר היא באפשרות להתייחס לעולם התלמידים בין כתלי בית הספר באמצעות התייחסות לתרבות החזותית בה הם חיים. בצד הגירויים שמספק העולם הווירטואלי, גוברת החשיבות של העבודה החושית והחושנית בחומרים לצורך התפתחות רגשית תקינה של התלמידים.

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.