דלג אל

הצהרת נגישות

המסע למאדים

שם המרצה:
ד"ר דיאנה לאופר
קהל יעד:
תלמידים
תחום דעת:
מדע וטכנולוגיה
שכבות גיל:
ה-ט
שפה:
עברית
קוד שידור:
AC1216
המסע למאדים

תיאור השידור

ד"ר דיאנה לאופר משוחחת על תנאי הלחץ, הטמפרטורה והמים השוררים במאדים ובוחנת האם הם מתאימים לקיום חיים מחוץ לכדור הארץ לקראת מסע מתוכנן של אסטרונאוטים בשנת 2030 למשך שנתיים.

היא מסבירה איך יתבצע הקשר לכדור הארץ ואיך מכינים מזון ומים לצוות בצורה מספקת.

רקע על כוכב מאדים

כוכב הלכת מאדים, מארס, הוא הרביעי מבין כוכבי הלכת במערכת השמש. שמו ניתן לו בשל גוון החלודה האדמדם של פני השטח שלו - צבע תחמוצת הברזל. המאדים הוא אחד מכוכבי-הלכת הקטנים במערכת השמש שלנו: קוטרו קצת יותר ממחצית קוטר כדור-הארץ. רק פלוטו וכוכב-חמה קטנים ממנו, כוח המשיכה בו הוא כשליש מבכדור הארץ. למרות גודלו וריחוקו מהשמש הוא כוכב הלכת בעל התנאים הדומים ביותר לתנאים בכדור הארץ. הוא עטוף בשכבת אטמוספרה דקיקה המורכבת בעיקר מפחמן דו-חמצני וכמו כדור-הארץ, שייך למשפחת כוכבי-הלכת הסלעיים. ליבתו המוצקה עשויה בעיקר מברזל ללא שדה מגנטי משמעותי. הרכב המעטפת והקרום של מאדים דומה למדי לזה של כדור-הארץ: סלעים ומתכות. בקטביו כיפות של קרח. כיום מאדים הוא כוכב-לכת מדברי וקפוא. הטמפרטורה הממוצעת על פניו קרה מאוד: כ 60- מעלות מתחת לאפס! אבל למרות הקור העז, במאדים אין שלג וברד ואף לא גשם כיוון שהעננים המרחפים באוויר הם דלילים ודקים ואין בהם מספיק גבישי קרח. הסיכוי לקיום חיים על המאדים והפיתוחים הטכנולוגיים שיאפשרו בעתיד הלא רחוק לשלוח אנשים אל המאדים מגבירים את העניין בכוכב הלכת האדום.

השידור מתקיים לרגל שבוע החלל הישראלי במסגרת שיתוף פעולה עם סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה.  

תיאור המרצה

ד"ר דיאנה לאופר, מהמרכז הארצי למורים למדע וטכנולוגיה בחטיבת הביניים במכון וייצמן למדע, מרצה וחוקרת בחוג מדעי כדור הארץ באוניברסיטת ת"א ומצפה הכוכבים גבעתיים

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.