תוכנית לימודים לבתי הספר היסודיים מיועדת לתלמידי כיתות ה-ו בבתי הספר היסודיים העבריים, הממלכתיים והממלכתיים-דתיים.
בשנת תשמ״ה נכתבה תוכנית לימודים להוראת הערבית המדוברת לכיתות ד-ו על ידי צוות מומחים מהאגף לתוכניות לימודים.
לימים נגנזה התוכנית, ונקבע שהוראת השפה הערבית תתחיל מכיתה ז ותתמקד בערבית הספרותית.
הנחלת השפה הערבית לילדי ישראל חשובה ביותר. מדינת ישראל שוכנת במזרח התיכון, שבו השפה הרווחת היא השפה הערבית. בתוך מדינת ישראל חיים גם אזרחים ששפתם הראשונה (שפת האם שלהם) היא ערבית, והם מהווים כעשרים אחוז מהאוכלוסייה. זאת ועוד, השפה הערבית היא שפה בעלת מעמד מיוחד בישראל לצד השפה העברית.
בין שתי השפות יש קרבה לשונית ודמיון רב באוצר המילים, דבר שעשוי להקל על תלמידים דוברי עברית ברכישת השפה הערבית כבר מגיל צעיר. שפה זו תהיה עבורם שפה שימושית נוספת, שתסייע להם להעמיק את התקשורת עם דוברי הערבית, להכיר את תרבותם וליצור גשר בין יהודים לערבים.
תוכנית הלימודים לבתי הספר היסודיים מתמקדת בשיח בערבית מדוברת בנושאים שונים ובהכרת התרבות הערבית, וחושפת את הלומדים לאותיות ולמילים בערבית. התוכנית שמה דגש על הבעה בעל פה, במטרה להגביר את המוטיבציה של הלומדים הצעירים ללמוד את השפה הערבית, לטפח בהם את אהבת השפה ואת הסובלנות כלפי דוברי שפות אחרות, ולא פחות מכך: להכין אותם לקראת המשך לימוד הערבית בחטיבת הביניים.
התוכנית מבוססת על הגישה התקשורתית להוראת שפה, שהיא הגישה המובילה בעולם להוראת שפות. גישה זו דוגלת בהוראת השפה ככלי לתקשורת ולהעברת מסרים ולפיה אין להסתפק בכך שלומדי השפה יכירו את הצורות הדקדוקיות של השפה, אלא עליהם להיות מסוגלים ליישם ידע זה בהקשרים תקשורתיים אותנטיים.
- תוכנית הלימודים בערבית: תוכנית לימודים לכיתות ה-ו (מעודכן לשנה"ל תש"ף)