דלג אל

עדה יונת

חזרה
פרופ' עדה יונת

פרופ' עדה יונת
כלת פרס נובל בכימיה לשנת 2009


בעלת תואר בוגר בכימיה (1962) ותואר מוסמך בביוכימיה (1964) מהאוניברסיטה העברית בירושלים. פרופסור לביולוגיה מבנית במכון ויצמן למדע.
פרופ' עדה יונת זכתה בפרס נובל בכימיה על פענוח מבנה הריבוזום, האברון המייצר את החלבונים בתא. את הפרס קיבלה במשותף עם עמיתיה המדענים תומס סטייץ' וונקטראמאן ראמקרישנן.

ברוב שנות עבודתה המדעית עסקה פרופ' יונת בחקר המבנה של הריבוזום, המורכב מחלבונים וחומצות גרעיניות המתפקדים יחד כעין מפעל שמתרגם את הקוד הגנטי לחלבונים, מוודא שהחלבונים נבנו כראוי ומגן עליהם. החלבונים מבצעים את רוב התהליכים הביולוגיים בגופם של בני אדם, בעלי חיים, חיידקים וצמחים, ותפקודם ותקינותם תלויים בעיקר במבנה המרחבי שלהם. הבנת הדרך שבה הריבוזום מייצר חלבונים עשויה לשפוך אור על הקשר שבין פגמים שונים הנוצרים בחלבונים ובין התחוללותן של מחלות שונות. פענוח המבנה המרחבי של הריבוזום ועקרונות הפעולה שלו התאפשר הודות לשיטות המחקר המקוריות שפיתחה פרופ' יונת. בשנות ה-70 החלה עדה יונת בפרויקט שהגיע לשיאו בשנת 2000 במיפוי המוצלח שלה ושל עמיתיה של מבנה הריבוזומים, המורכבים ממאות אלפי אטומים, באמצעות קריסטלוגרפיה של קרני רנטגן. המיפוי עשוי לסייע בין היתר בשיפור יעילותן של תרופות אנטיביוטיות.

עדה יונת נולדה בשנת 1939 בירושלים. היא למדה לתואר בוגר בכימיה ומוסמך בביוכימיה באוניברסיטה העברית בירושלים. את לימודיה לתואר דוקטור עשתה במכון ויצמן למדע ברחובות. בשנת 1970 עם שובה מהשתלמות פוסט-דוקטורלית בארצות הברית הצטרפה למכון ויצמן, ומאז היא חברת סגל המחלקה לביולוגיה מבנית בפקולטה לכימיה במכון.

אולי תתעניינו גם ב...

למידה בחירום – חרבות ברזל
למידה בחירום בכימיה – חרבות ברזל למורי החטיבה העליונה
בחינות בגרות בכימיה
שאלוני בגרות, מחוונים ונספחים בכימיה למורי החטיבה העליונה
עבודות גמר בכימיה
הנחיות לכתיבה ולהגשה של עבודות גמר בכימיה
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.