דלג אל

תוכנית חקר ציפורים וסביבה

תוכנית חקר ציפורים וסביבה

ישראל משמשת גשר יבשתי חשוב לציפורים נודדות בשל מיקומה בין שלוש יבשות: אירופה מצפון, אסיה ממזרח ואפריקה מדרום. היא משמשת אתר ביניים חשוב לאכילה ומנוחה עבור העופות הנודדים בשל מיקומה בין המדבריות ובין גופי המים ובשל עושר המזון ואתרי הלינה שבה.
תוכנית חקר ציפורים וסביבה היא תוכנית ייחודית הפועלת החל משנת הלימודים תשע"ג, במסגרת לימודי מדע וטכנולוגיה בחטיבות הביניים. התוכנית היא פרי יוזמה של הפיקוח על מדע וטכנולוגיה בשיתוף עם האגף לטכנולוגיות מידע ועם פרופ' יוסי לשם מהחברה להגנת הטבע וקרן דוכיפת. 

מטרת התוכנית לעודד התבוננות בטבע, ולחקור בכלים מדעיים ומקוונים את אורחות חיי הציפורים ויחסי הגומלין שלהן עם הסביבה והאדם ולהתמודד עם חקר בעיות ודילמות סביבתיות אקטואליות.
התוכנית מקדמת כמה מהיעדים במרכזיים של הוראת מדע וטכנולוגיה: למידה משמעותית של אקולוגיה וסביבה, חקר מדעי ופתרון בעיות, למידה חוץ כיתתית, למידה שיתופית בסביבות מקוונות, חינוך לקיימות ואכפתיות כלפי הסביבה.

משתתפות בתוכנית מאות חטיבות ביניים מכל המחוזות והמגזרים. בשנים האחרונות, התוכנית מתמקדת ביצירת מנהיגות של מדריכים ומורים מובילים במחוזות וטיפוח בתי ספר מדגימים. בנוסף, הוקמה קבוצת ווטסאפ של קהילת מורים מקצועית – קהילה צומחת של קרוב ל-200 מורים אליה הצטרפו גם מיטב הצפרים שמערכת החינוך יקרה לליבם. הקהילה שוקקת חיים וחדשנות ומהווה רשת תומכת למורים ולתלמידיהם.

מפתחות ומנחות התוכנית בחטיבת הביניים:
יהבית לוריא (מהמרכז הארצי למורי מדע וטכנולוגיה בחטיבת הביניים)
 בשיתוף עם שלומית ליפשיץ (מהמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר).
בתי ספר המעוניינים להצטרף לתוכנית מוזמנים לפנות למנחות התוכנית.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
חזרה לראש הדף

למידת חקר ציפורים שיתופית

חקר ציפורים ביסודי ובחטיבת הביניים

התוכנית חקר ציפורים היא תוכנית ניסויית המשולבת בלימודי המקצוע מדע וטכנולוגיה בדגש על הוראת החקר המדעי ושילוב תקשוב הן בבתי הספר היסודיים הן בחטיבות הביניים. התוכנית מתקיימת בשיתוף מרכז הצפרות הישראלי.
התוכנית מציעה לתלמידים הזדמנות ייחודית לצאת להתבונן בטבע ולחקור בכלים מדעיים ובסביבה מתוקשבת את אורחות חיי הציפורים בסביבה הקרובה או במהלך הנדידה ואת יחסי הגומלין שלהן עם הסביבה.

בשנת הלימודים תשע"ה הוקדשה התוכנית גם לקידום למידת חקר שיתופית בין בתי ספר בארץ ובין מדינות אחרות בסביבות מתוקשבות Moodle ו"ניפגש".

תחומי דעת ונושאים: מדע וטכנולוגיה, חקר מדעי ופתרון בעיות, תקשוב

מסגרת השיתוף: ארצית ובין-לאומית

אנשי קשר:

 

יסודי: אתר המקצוע מדע וטכנולוגיה – יסודי

חטיבת ביניים: אתר המקצוע מדע וטכנולוגיה – חט"ב | Moodle מדע וטכנולוגיה – חט"ב

הכשרה וליווי פדגוגי: השתלמות קיץ, השתלמות במרכז השתלמויות בשלומי, קורס מקוון שנתי, ליווי והנחיה במהלך היישום

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

וירוסים וחיידקים
להבנת תהליכי הדבקה של וירוסים (נגיפים) וחיידקים חשיבות רבה למניעת הידבקות ולצמצום תחלואה. שיתוף הפעולה של הציבור והאמון שלו בכל הנוגע להידבקות ולחיסונים צפוי...
העשרה - הישגים לתפארת מדינת ישראל
ישראל הגיעה להישגים יוצאי דופן ביחס למדינות אחרות בנות גילהּ. בישראל המציאו ופיתחו כלים מדעיים וטכנולוגיים רבים לשיפור איכות החיים לפרט ולחברה.
מדען – אלברט איינשטיין - Albert Einstein
אלברט איינשטיין היה פיזיקאי יהודי יליד גרמניה, מגדולי המדענים בכל הזמנים. איינשטיין נחשב לגדול התאורטיקנים, לצד אייזק ניוטון, אבי המכניקה הקלסית. שמו הפך מיל...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.