"אני ואתה נשנה את העולם,
אני ואתה אז יבואו כבר כולם,
אמרו את זה קודם לפני,
לא משנה – אני ואתה נשנה את העולם".
(אריק איינשטיין)
ישראל מתייבשת וכמות מי השתייה שבה ממקורות טבעיים הולכת ואוזלת.
דעיכתה של הכינרת מסמלת את הידלדלות מקורות המים הטבעיים בסביבת המזרח התיכון ואת המעבר של ישראל, כשאר העולם, לעידן של מים מלאכותיים. בעבר סיפקה הכינרת רבע מצריכת המים הכוללת בישראל ואילו כיום היא מספקת רק 2% מהצריכה הכוללת.
המחסור במשאבי מים עורר את היזמות הישראלית ליצירתיות והוביל לפיתוחים חדשניים בתחום המים והחקלאות. ישראל רשמה הישגים מרשימים בתחום משק המים ובהם התפלה, אספקת מים סדירה באיכות גבוהה, שיעור השבת מי קולחים מהגבוהים בעולם ופיתוח ענפי יצוא מצליחים של חקלאות וטכנולוגיות מים.
ממשלת ישראל מיישמת זה כמה שנים תוכנית רחבת היקף ומוצלחת להתפלת מים. תוכנית זו שינתה את פני משק המים בישראל והובילה אותו לעידן חדש.
כדי להתגבר על המחסור במים מדינת ישראל פועלת בשתי דרכים עיקריות: ייצור מים נוספים (דרך התפלה ושימוש חוזר במים) כדי להגדיל את ההקצבה השנתית ועידוד חיסכון לצמצום השימוש במים.
בעקבות משבר המים החמור של השנים האחרונות ננקטו כמה פעולות: בקיץ 2009 הוטל "היטל צריכת מים עודפת" על שימוש בכמויות מים גדולות; בקיץ 2010 נעשה מבצע גדול להפצה ולהרכבה של חסכמים במשקי הבית בישראל; במאי 2018 אחרי חמש שנות בצורת, בהיעדר מים בנחלים, במאגרי התהום ובכנרת, קראה רשות המים להפחית את זמן המקלחת כמו גם לחסוך במים לגינון ברשויות המקומיות.
בעיית המחסור במשאב המים בישראל מחריפה גם בשל בזבוז מים משווע במשקי הבית בישראל. חוסר המודעות לחיסכון במים גובה מחיר כלכלי, סביבתי ובריאותי.
חיסכון במים מתחיל במודעות ובנכונות של כל אחד מאיתנו לעשות שינויים קטנים אך מהותיים בחיי היום-יום: לצמצם ככל האפשר את צריכת המים הביתית במקלחת, בעת צחצוח שיניים, בעת השקיית הגינה וכדומה. אם כל אחד יעשה מאמץ אישי לחסוך במים – השינוי בוא יבוא.
שנת הלימודים תשע"ט נפתחה בסימן הבצורת והחיסכון במים. חורף תש"ף לעומת זאת התאפיין בגשמי ברכה שהובילו לעליית מפלס הכינרת עד לסנטימטרים ספורים בלבד מתחת לקו האדום העליון (המסמן שהכנרת מלאה) ואף לשקילת האפשרות לפתיחת סכר דגניה אחרי 28 שנים, כדי למנוע הצפות של היישובים הסמוכים לכינרת.
אנו כאן במרחב כבר קיבצנו בעבורכם מבחר פעילויות איכותיות בנושא משק המים בישראל: מקורות המים הטבעיים והמלאכותיים, המוביל הארצי, חיסכון במים, התפלה, זיהום מים, חיסכון במים, מחסור במים.