דלג אל

מעבדת חקר – שאלון 036386

חזרה
חקר

התלמידים יבחנו בכתב תחת השגחה של משגיח חיצוני לפי שאלון שיוזמן על-ידי רכז הבגרויות. הבחינה תכלול ביצוע פעילות במערכת ניסוי שתתקבל עם המבחן וכן שאלות על פעילויות החובה במעבדה (כמפורט תחת "היבחנות במעבדת חקר").

עדכונים להיבחנות במעבדת חקר לשנה"ל תשפ"ד

בהיבחנות במעבדת החקר בשנה"ל תשפ"ד משקלו של פרק ניסויי החובה יהיה 10%.

התלמידים ידרשו לענות על שאלה אחת מתוך שתיים. השאלות לא תהיינה כלליות (גנריות) ועשויות להתייחס לכל אחד מניסויי החובה.

חזרה לראש הדף

נהלים והרשמה בשנה"ל תשפ"ד

תהליך הרישום לבחינת הבגרות במעבדת חקר כולל שני שלבים, שלב בו מזמינים ערכות ושלב בו מזמינים שאלונים.

שלבי ההרשמה למעבדת חקר:

א. ככלל, ההרשמה למעבדות מסתיימת ב-31.12 של כל שנה. באחריות רכז הפיזיקה - הרשמה למעבדת חקר כולל הזמנת ערכות ודווח על מספר הנבחנים (קישור להרשמה מפורסם בחוזר מפמ"ר).

ב. באחריות רכז הבגרויות - רישום תלמידים והזמנת שאלונים (036386) דרך המנבסנ"ט (עפ"י פרסומי אגף הבחינות).

ג. עד סוף חודש מרץ - באחריות מפמ"ר הפיזיקה - אישור הפיקוח על אודות תקינות הרישום ומשלוח ערכות הניסוי (על הרכזים/ המורים לבדוק סטטוס בקובץ בתי הספר).

  1. הזמנת ערכות ניסוי: ההרשמה בזמן חשובה ביותר שכן היא משמשת לקביעת מספר ערכות הניסוי שיש לייצר. ההרשמה מבוצעת רק על ידי רכז המקצוע בביה"ס.
  2. הזמנת שאלונים: יש לבקש מרכזי הבגרויות בבית הספר להזמין מאגף הבחינות את שאלון הבחינה, שאלון 036386. אם ביה"ס מגיש גם נבחני משנה ונבחנים אקסטרניים אז יש להזמין עבורם גם את שאלוני החקר (לשאלון החקר מספר שאלון אחר ראה ב"שאלון חקר").
  3. הזמנת משגיחים: בית ספר יזמין משגיח חיצוני לבחינת מעבדת החקר (036386) לכל אחד מהחדרים בהם מתנהלת הבחינה. בכל חדר בחינה יבחנו לכל היותר 18 תלמידים.
  4. ציוד שעל בית הספר להכין לבחינה: יש לעקוב אחרי הפרסום בחוזרי המפמ"ר אודות ציוד נוסף שעל בית הספר להכין לקראת הבחינה.
    יש לעקוב אחרי הפרסום (חוזר מפמ"ר תשפ"ד/2, למשל) אודות ציוד נוסף שעל בית הספר להכין לקראת הבחינה.

היבחנות במעבדת החקר

הבחינה מורכבת משני חלקים, מעבדת חקר במתכונת Unseen ושאלות על פעילויות מעבדה:

א. מעבדת חקר במתכונת Unseen (75% מהציון): התלמיד נבחן על ניסוי שאינו ידוע. נושא הניסוי יכול להיות מתוכנית הלימודים או לקוח מנושא שאינו נלמד בבית הספר. הנבחנים יציגו מיומנויות על ידי ביצוע הניסוי, עיבוד תוצאות הניסוי ומענה בכתב על שאלות העוסקות בניתוח הממצאים ובתיאוריה.

ב. שתי שאלות המתייחסות לפעילויות החובה במעבדה (25% מהציון): השאלות יכולות להיות כלליות (גנריות) או מבוססות על פעילויות המעבדה.

שאלון הבחינה משמש גם כמחברת בחינה והתלמידים כותבים את תשובותיהם בתוך שאלון הבחינה. לכן יש להדביק "מדבקת נבחן ללא שם" ו"מדבקה לבנה של המקצוע".

בחינת הבגרות במעבדת חקר תכלול שאלות המבוססות על ניסויי החובה בחשמל ומגנטיות ועל ניסויים במכניקה אותם ביצע התלמיד בעבר. להלן רשימת מעבדות החובה ומספריהן. המספרים המצוינים מטה הם המספרים הסידוריים של הניסויים המופיעים בקובץ רשימת הניסויים.

  1. יישומי החוק השני של ניוטון עבור מערכת דו-גופית
    יש לבחור אחד משני הניסויים ברשימת הפעילויות הכללית במכניקה: 1321, 1331
  2. שימור תנע (כולל היבטי אנרגיה) בממד אחד או בשני ממדים
    ניתן לבחור אחד משני הניסויים ברשימת הפעילויות הכללית במכניקה: 1471, 1481.
  3. כא"מ מתח הדקים והתנגדות פנימית
    יש לבחור אחד משני הניסויים ברשימת הפעילויות הכללית בחשמל: 2251, 2262.
  4. השדה המגנטי של סליל דק
    יש לבחור אחד משני הניסויים ברשימת הפעילויות הכללית בחשמל: 2321, 2337.

במהלך הבחינה המורה לפיזיקה רשאי להיות נוכח בחדר הבחינה רק במחצית השעה הראשונה של הבחינה, במטרה להתמודד עם תקלות טכניות בלבד!

להלן תפקיד המורה בבחינה זו:

  1. חצי שעה לפני שעת הבחינה (ובטרם כניסת התלמידים לחדר הבחינה):
    1.1. על המורה (או הלבורנט) לפיזיקה להניח על השולחנות לכל תלמיד בנפרד את הערכות ואת הציוד הנוסף שהוכן מראש ע"י ביה"ס, בהתאם להנחיות שקיבלו טרם הבחינה.
    1.2. לערכות תצורפנה הוראות הרכבה המיועדות למורה במטרה להכיר את הערכה ולהתגבר על תקלות טכניות. הוראות ההרכבה תשלחנה על ידי הודעות מטה אגף הבחינות.
  2. במהלך מחצית השעה הראשונה של הבחינה (לאחר כניסת התלמידים):
    2.1. המורה רשאי להיות בחדר הבחינה ולסייע לתלמידים רק במקרים שבהם יש תקלה טכנית בערכה שהתלמיד קיבל.
    2.2. בכל מקרה המורה אינו רשאי לרשום הערות במחברת הבחינה של התלמידים ("הערות הבוחן").
  3. טרם יציאתו מחדר הבחינה, על המורה להורות (בבחירה אקראית) ל-2 תלמידים לפחות (לפי אפשרויות המיחשוב הקיימות בחדר) לעבד את תוצאות הניסוי במחשב בגיליון אלקטרוני (טבלה + גרף הכולל את משוואת הישר), להדפיס את הגרפים ולצרפם למחברת הבחינה.
  4. על בית הספר מוטלת האחריות לתקינות המדפסות בחדר הבחינה ולזמינות איש טכני שיוכל לסייע במקרה של תקלות טכניות בזמן הבחינה.
  5. לאחר מחצית השעה הראשונה של הבחינה על המורה לצאת מחדר הבחינה.
  6. בתום הבחינה - יש לוודא כי דפים בודדים (למשל, הדפסה של טבלה וגרף בגיליון אלקטרוני) יצורפו למחברת הבחינה ויודבקו עליהם "מדבקת נבחן ללא שם" ו"מדבקה לבנה של המקצוע".

מורה המלמד בשני בתי ספר ויכול להיות נוכח בזמן הבחינה רק בבית ספר אחד, יפנה למדריכה הארצית המרכזת את בחינת המעבדה, הגב' ליהי תלם מרגלית, לקבלת אישור לבחון את כל התלמידים באחד משני בתי הספר.

 

אולי תתעניינו גם ב...

חומרי הדרכה והוראה
ספרי לימוד, הדרכות מש"ר, קורסים מקוונים בקמפוס IL וחומרי הדרכה והוראה נוספים
תוכנית הלימודים
תוכנית הלימודים החדשה מתבססת על המחקרים האחרונים בתחום הפדגוגיה והפסיכולוגיה ההתפתחותית ועל החידושים הטכנולוגיים והדידקטיים בהוראת הפיזיקה והטכנולוגיה
מעבדה
נהלים, בטיחות וניסויים במעבדות פיזיקה
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.