קהילות לומדות תיאטרון

קהילות מהשטח

מה זו קהילה - נטלי צוקרמן

להיות יחד - קהילות לימוד מקצועיות בתחומי אומנויות: קהיל"א

בתחילת דרכי כמורה החלק האהוב עליי היה השתלמויות הקיץ. שיחה בזום לא הייתה אז אופציה בתודעה שלנו ואת תחושת הלבד בהוראה הצלחתי להפיג בזכות אותן השתלמויות פנים אל פנים. מפגשים עם מורים ומורות, שלאורך השנים הפכו להיות חברים טובים שלי ומקור להתייעצויות ולתמיכה מקצועית. בשנים האחרונות אני מלמדת כמדריכה פדגוגית ומכינה את הסטודנטים למפגש עם מקצוע התיאטרון בשטח. אני תמיד מספרת להם שאחת הסיבות לעובדה שאני מלמדת כבר 17 שנה היא בזכות אותם מורים ומורות שפגשתי, בזכות קהילה שאני זוכה להיות שייכת לה. פרויקט קהיל"א - קהילות לימוד מקצועיות בתחומי אומנויות - מאפשר לנו לאגד בצורה מקצועית את החוויות הללו.

מה זה קהיל"א?
הרעיון שעומד בבסיס עבודת הקהיל"א הוא "טיפול באתגרים עדכניים ובוערים מתוך השטח, תוך כדי לימוד עמיתים בצורתו הקהילתית ביותר" (מתוך אתר במכללת ספיר). אם בהשתלמות הידע נמצא אצל המרצה המרכזי, בעבודת הקהילה הידע נבנה מתוך פעולת השיתוף והמחקר של חבריה. המפגשים ותהליכי הלמידה המשותפים מטרתם להעניק תמיכה רגשית ופדגוגית לחברי הקהילה, לפתח יחד את תהליכי ההוראה שלהם ובכך לקדם את למידת תלמידי מגמות התיאטרון ברחבי הארץ. בהתאם לכך, יש 6 קהילות מורי תיאטרון מפוזרות ברחבי הארץ, שמשלבות מפגשי פנים אל פנים עם שיחות בזום לאורך השנה: קהילת מורי צפון בהנחיית אושרית רז חנין ואירית רצ'בסקי, קהילת מורי החברה הערבית בהנחיית מנאל חאג' ולנא זריק, קהילת מורי מרכז בהנחיית עתליה ברנזבורג ומיכל הירש, קהילת מורות לחברה הדתית בהנחיית נופר חורי ועינת ברקמן בילו, קהילת מורי דרום בהנחיית עמית מאוטנר ומיכל יהודה וקהילת מורי יסודי וחטיבת ביניים בהנחיית יובל אלגרבי ומירב אביב.

בקהילה אנחנו עוסקות בתהליכי הוראה בנושאים של סוגי מופע וצפייה בהצגות. במסגרת הלמידה המשותפת ביקשנו לדייק את מטרות הצפייה בהצגות ואת הכלים לניתוחן. לאחרונה יצאנו למפגש קהילה בתיאטרון תמונע לצפייה בהצגה "האגם", שישי בן משה, אחד מחברי הקהילה, משתתף בה. נפגשנו עם ארז מעיין, המנהל האומנותי, ודיברנו על מרכז ושוליים, חינוך לתיאטרון, צפייה במופעי פרינג', על התיאטרון ועתידו במשכן החדש שיהיה. לאחר מכן, לפני שצפינו בהצגה, נפגשנו עם אריאל וולף, הבמאי של "האגם". הוא עשה לנו הכנה להצגה, סיפר על המחזה ועל הפרשנות שלו ועל העבודה לקראתה. היה מפגש מלהיב, כזה שעושה חשק לדבר, לשאול ולחוות ביחד אומנות. זהו אחד המפגשים הכי מוצלחים שעשינו בקהילת תיאטרון מרכז.

בקהילה אנחנו מתמקדות השנה בחיזוק קשרים מקצועיים ושיתופי פעולה בין אומני התיאטרון השונים. אנו פועלות להרחיב את ההיכרות עם תחום התיאטרון הקהילתי ולתמוך בפרויקטים אומנותיים שיביאו לתועלת הדדית. יצאנו ליום לימוד בתיאטרון אל-חנין שבנצרת למפגש היכרות ונטוורקינג בין מורי התיאטרון והנהלת התיאטרון. נפגשנו עם האומן לוטפי נוייסר, מייסד תיאטרון אל-חנין, עם המנהלת האומנותית פדאא' זידאן, ועם המנהלת האדמיניסטרטיבית חנין בשאראת, להיכרות עם התיאטרון, התוכניות השונות שהוא מציע, פעילויות והפקות עתידיות. כמו כן, חווינו והתנסינו במגוון סדנאות, כגון סדנת משחק ותנועה, סדנת כתיבה יצירתית וסדנה לפיתוח יכולות ניהול והפקה בתיאטרון. בסיום היום נהנו המשתתפים מהמופע המרגש "על הגג", שהוסיף אופי מיוחד למפגש הזה.

זאת השנה החמישית שפועלת הקהילה שלנו, אשר מונה כ-20 מורים ומורות מכל רחבי הארץ, מצפון ועד דרום. עבור משתתפיה, הקהילה היא מרחב פורה של שיתופי פעולה, סיעור מוחות, צמיחה והתפתחות מקצועית גם יחד. היא מקום של הקשבה והכלה, של תמיכה והעשרה. המרחב התומך והחם הפך להיות בית, מקום, שייכות. "הכוח של הקהילה טמון לא רק בידע המקצועי שנצבר, אלא גם בתחושת השייכות והמשפחתיות", מספרים חברי הקהילה, "כאן מצאנו בית מקצועי חם, מקום שבו אפשר לחלוק הצלחות ואתגרים, לקבל השראה ולצמוח יחד. הקהילה מעניקה לנו ביטחון מקצועי, כלים פדגוגיים עדכניים, ומעל הכול תחושה שאנו לא לבד במסע החינוכי המאתגר והמרתק הזה". הקשר החם בין המורים והמורות נמשך גם מעבר למפגשים הרשמיים, דרך קבוצת ווטסאפ פעילה המספקת מענה מיידי לכל שאלה או אתגר. וכמו בכל שנה, גם השנה יצרנו אוגדנים שונים של מערכי שיעור לשימוש המורים והמורות בקהילה, שהם פרי עבודה משותפת שלנו לאורך המפגשים. למשל, אוגדן "מתרגיל לרעיון גדול". באוגדן יש מגוון תרגילים שמורכבים מהתרגיל המנצח של כל אחד מחברי הקהילה. כמו כן, יש בו שלושה מערכי שיעור שיצרו יחד חברי הקהילה - מערך שיעור שבו לקחו תרגיל אחד של אחד החברים ופתחו אותו למערך שיעור שלם. רעיון העבודה היה כיצד תרגיל יכול להפוך להיות מערך אם פותחים אותו ומעבים אותו ומרחיבים את הרעיונות שעומדים מאחוריו.

השנה, לנוכח המלחמה באזור והאתגרים הרבים שפקדו את חברי הקהילה, המפגשים קיבלו משנה תוקף כמרחב של תמיכה, שותפות והשראה. פתחנו את השנה במפגש השראה משמעותי עם האומן שחר דקל, שהציג יומן מצולם שיצר בזמן המלחמה כשריונר בתוך עזה. המפגש היה מקור השראה לדיון ולחשיבה על יצירה בזמן משבר, ועל תפקידה של אומנות גם בתקופות מאתגרות. בד בבד, תמכנו בחברי הקהילה בלמידה מרחוק, בבניית חוסן אישי ומקצועי, בהתמודדות עם סבכי הבירוקרטיה ובחזרה הדרגתית לשגרה. ואז התפנינו לעסוק בשיטות משחק מגוונות מתוך הכוחות הפנימיים של הקבוצה: אן בוגארט, סטלה אדלר ותיאטרון פיזי שקט. לאחר הסדנאות בחנו כיצד הלכה למעשה אפשר ליישם את הכלים הנרכשים בשיעורים בכיתות ובתכנים שונים. לצד זאת, עסקנו בהתמודדות עם אתגרים בעבודה משותפת: הדינמיקות הקבוצתיות המורכבות שמלוות כל הפקת תיאטרון – בעבודה על יחסי תלמידים, בשיתופי פעולה או בתהליכי יצירה המערבים חוויות אישיות. בהמשך אנו שואפות להתמקד ברענון ובהרחבת ארגז הכלים שלנו, תוך כדי עיסוק מחודש בתהליכי הליבה של לימודי התיאטרון – PBL, הערכה חלופית ובניית מהלכי הוראה מותאמים לשנה הבאה. קהילת תיאטרון צפון ממשיכה להיות מרחב של חיזוק והעצמה, שבו המקצועיות והאנושיות משתלבות זו בזו. בתוך תקופה של חוסר ודאות והאתגרים הנובעים מכך, הצלחנו ליצור מקום שמעניק כוח, השראה ומשמעות – וממשיך להיות עוגן אמיתי לחברי הקהילה.

השנה בהתרגשות גדולה נפתחה לראשונה קהילת מורים לחברה הדתית. חברים בה 22 מורות ומורה אחד מכל רחבי הארץ. בחרנו להתמקד השנה בעיסוק ביחידת הלימוד הראשונה, סוגי מופע, ולהפגיש את חברי הקהילה עם מגוון גדול ככל האפשר של סוגי מופעים ושפות בימתיות ייחודיות מהארץ והעולם, מכיוון שזיהינו שמגמות התיאטרון בחברה הדתית אינן חשופות למגוון רחב של מופעים. ב-11.2 אירחנו את נטלי צוקרמן למפגש השראה בנושא "פרפורמנס אוטוביוגרפי", שבו נטלי שיתפה אותנו ביצירות שלה והכירה לנו יצירות נוספות העוסקות בחומרים אוטוביוגרפיים. שוחחנו על האפשרויות לעשייה אוטוביוגרפית עם תלמידים ועל פרקטיקות של עבודה מסוג כזה. היה מפגש מרתק ומעשיר, שחשף את חברי הקהילה לסוגי מופעים חדשים וזרים להם, מתוך מטרה שבהמשך יוכלו להנגיש יצירות כאלו לתלמידים ולתלמידות שלהם.