דלג אל

הצהרת נגישות

התוכנית היישומית - אורח חיים - תוכניות חברתיות

חזרה לראש הדף

תוכניות מטה

תוכניות מטה
  1. בתוכנית לשעת חינוך – סביב הרב תרבותיות יודגשו ערכי סובלנות והכלה
  2. במעגל החיים: תוכנית בר מצוה, בת מצוה
  3. בימי לוח ומועדים – במסגרת שבוע העליות, יום היציאה והגירוש שילוב המועד בלוח הגאנט והכנת על סדר היום, מתווה לטקסים והצעות לפעילויות ולהעשרה כמו הספינה "אגוז", אלי כהן
  4. אות "יקיר הרשות"
    איתור דמויות מהיישוב שתרמו לתקומת המדינה על פי קריטריונים תוך דגש על ישובים שמרבית תושביהם מקהילות ספרד והמזרח.
    התוכנית פועלת במחוז דרום ותורחב לכל המחוזות
  5. מאגר ארצי לתיעוד סיפורי עלייה
    במסגרת "התפתחות אישית ומעורבות חברתית" – תיעוד סיפורי עליה של יוצאי קהילות המזרח וספרד
  6. של"ח תכנית הליבה להכרת הארץ ואהבת מולדת
    תוכנית הטיולים עודכנה וכוללת סיורים במפעלי התיישבות ובישובים המספרים את סיפור תרומתם של העולים.
חזרה לראש הדף

תוכניות והפעלות למורים

גיליון "על סדר היום", מס' 141 ציון יום היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן מספק הזדמנות להעמקת ההיכרות עם עולם יהודי עשיר זה, להכיר את הגורמים שהניעו את היהודים לצאת ממדינות אלו ולהגיע לארץ ישראל ולבחון כיצד סיפור מורשתם שזור בקורות החברה הישראלית ובתרבותה.

על פי החלטת הכנסת יום היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן יצוין מדי שנה ב-30 בנובמבר. המתווה המוצע כולל הצעות למהלך טקס ופעילות בבית הספר ובקהילה.

הפעילות עוסקת בקורותיהם של יהודי צפון אפריקה בתקופת השואה, כחלק מהזיכרון הקולקטיבי של העם היהודי וכחלק ממורשתו. המשתתפים ירחיבו את ידיעותיהם באמצעות קטעי עדויות ומסמכים שונים.

הפעילויות מזמנות היכרות עם סיפורי עלייה מארצות שונות, קליטה והשתלבות בארץ.

בינואר 1961 טבעה הספינה "אגוז" בדרכה לארץ מול החוף המרוקני ועימה 44 מנוסעיה. הפעילות מעלה למודעות את נחישותם של יהודי מרוקו לעלות לארץ ואת דרכי הפעולה של מדינת ישראל באמצעות ארגון "המסגרת" שפעל רבות למען עלייתם של יהודי מרוקו לארץ.

מטרות הפעילות להכיר את עולם החוויות והערכים של קהילת יהודי סוריה ולברר את היתרונות והחסרונות של שימור המסורת הייחודית של העדה כאן בארץ.

הסקירה באה להרחיב ולהעמיק את הידע בנושא יהודי ארצות המזרח התיכון וצפון אפריקה בין שתי מלחמות העולם, במטרה לאפשר למורים ולתלמידים ללמוד פרק זה בתולדות עמנו כראוי. הסקירה מכילה טבלאות ותרשימים אשר נועדו להקל על לימוד התהליכים ההיסטוריים המובאים בחוברת הלימוד.

החוברת מתארת את חייהם ופועלם של ארבעה יזמים ספרדים שחיו ופעלו בארץ ישראל בשלהי התקופה העות'מאנית, במטרה להדגיש את פעילותם הכלכלית והחברתית בכלל ואת תרומתם לתהליכי המודרניזציה של ארץ ישראל בפרט.

החוברת עוסקת בתרומתם של יוצאי עדות ארצות האסלאם והיישוב הספרדי בירושלים לחיי העיר. מודגשות בה חשיבותה ומרכזיותה של ירושלים בתודעה ובעשייה שלהם. באמצעות ההפעלות בחוברת מתוודעים המשתתפים לערכים ולרעיונות העומדים מאחורי המנהגים, הסיפורים והשירים.

מיצירותיהם של בני עדות המזרח בירושלים. הערכה כוללת דפי פעילות וסדרת תמונות של חפצים שנוצרו בידי בני היישוב הספרדי בירושלים, בראי האמנות העממית, והיא אבן חן בפסיפס המרהיב של ירושלים באמנות היהודית. הערכה הוצאה בשיתוף עם מכון בן צבי.

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.